top of page

San Marino - Városnézés

Frissítve: ápr. 20.

San Marino, Olaszország

Két hetes nyaralásunk első állomása Verona volt. Aztán Firenze, Pisa és Livorno következett, majd komppal átmentünk Korzikára. A francia kitérő után az utolsó napokat ismét olasz földön töltöttük, San Marino környékén.

Ez a poszt San Marinoról szól.

San Marino helyzete elég érdekes. Olasz és mégsem olasz. Olaszország veszi körül, külső fenyegetettség esetén Olaszország "feladata" a mini állam védelme, de független. Egyébként Olaszország enklávéja. Államformája parlamentáris köztársaság, alkotmánya az egyik legrégebbi az egész világon, az egyik legkisebb állam és sokáig a világ legkisebb köztársasága is volt.

Eredetileg nem szerepelt az útitervben, mert Riminiben zártuk a  vakációt. De a gyerekek csak egy ideig élvezték a kiépített, homokos strandokat.

Ezért kerestünk más elfoglaltságot és elmentünk a kb. 30km-re lévő San Marinoba. A várost állítólag egy kőfaragó remete, Marinus (Marino) alapította, aki Dalmáciából érkezett és a Titán-hegyen telepedett le, majd alapított kolostort a rómaiak által üldözött keresztények védelmére.

San Marino egy igazi ékszerdoboz bájos utcáival, épületeivel, lenyűgöző panorámájával. Aki szeret vásárolni, lubickolhat a kínálatban. Boltok és üzletek sokasága várja a turistákat. És nem mellesleg az árak is kedvezőek a vámmentes övezetnek köszönhetően.

Mi a Titán-hegynél kezdtük a túrát, ahova a legegyszerűbben a kabinos felvonóval jutunk fel. Az út csak 2 perc, de megéri a látvány.

Cava dei Balestrieri egy régi kőbánya, amely rendezvényeknek ad helyet. A 60-as években számszeríj versenyeket rendeztek benne. A számszeríj egyébként San Marino hagyományos fegyvere is.

San Marino jelképe a 3 bástya (torony), a Titán-hegyen dacolnak az évszázadok viharával. 

A Piazza della Labertà a város nyüzsgő főtere, ahol a Palazzo Pubblico magasodik, a politikai élet központja. Az épület elülső részét négy kastély címere díszít, amelyek együttesen alkották a Köztársaságot: Faetano, Fiorentino, Montegiardino és Serravalle. A jobb oldalon Szent Marinónak, a város alapítójának szobra áll. Középen egy erkély látható, ahol 6 havonta kihirdetik az új kormányzót.

A Basilica del Santo Antonio-t a városállam alapítójáról nevezték el. Bolognai építész tervezte és építette egy plébániatemplom helyén. A bontással sajnos Olaszország elvesztette az egyik legkorábbi pre-román stílusú keresztény épületét. A 3 hajós bazilika neonklasszicista stílusú, korinthoszi oszlopokkal díszített. Marinus csontjait az oltár alatt helyezték el.

A Porta San Francesco a város egyik őrállomása, kapuja volt. Mai formáját több átépítés után nyerte el.

San Marino-i kiruccanásunk után még 1 napot Riminiben strandoltunk, majd befejezve 2 hetes nyaralásunkat, hazautaztunk. Visszatekintve is jó ötlet volt, hogy Korzika felé több városban megálltunk és 1-2 napot elidőztünk. A kulturális feltöltődés után kifejezetten jól estek a lazább, strandolós napok a francia partokon.

Utazás: 2015. augusztus

Poszt: 2024. március

Kapcsolódó tartalom:


Rimini, Olaszország


bottom of page