top of page

A Kínai Új Év - A kutya éve

Frissítve: 2018. ápr. 10.


2018. február 16-án (23. napja a 12. Hold hónapnak) beköszönt a Kínai Új Év, és egyben egy újabb Exodus is kezdetét veszi. Szinte nincs olyan család, akinek valamelyik tagja, vagy talán az egész család ne kerekedne fel és utazna haza a rokonaihoz, vagy épp nyaralni. Előrejelzések alapján mintegy 3,2 milliárd utazási foglalás várható - földön, vízen és levegőben. Honnan ered a kínai Új Év, milyen szokások kapcsolódnak hozzá?

Egy kicsit bővebben erről szól ez a bejegyzés.

Eredete:

Kialakulása több mint 3800 évre vezethető vissza és szervesen kapcsolódik a földművelő társadalom szokásvilágához. Mindennapjaikat, életritmusukat a Hold mozgásához igazították és az évet ún. Hold-hónapokban számolták. A 24 hónapos hold naptár használata a Nyugati Han dinasztiához köthető, innen ered a Tavaszi Fesztivál elnevezés is, amely egyben a tavasz kezdetét is jelenti. A kínai kormány 1912-ben törölte el a Hold-naptár használatát és vezette be a Gergely-naptárt, de a Hold-naptárhoz kapcsolódó időszámítás és az újév tradíciói a mai napig fennmaradtak.

A Kínai Új Év ünneplése 3 részre osztható.

- febr. 8-15.: Kis Új év, az előkészületek ideje

(pl. Laba ünnep: https://www.summester.com/blog/laba-unnep)

- febr. 16-márc. 2.: Tavaszi Fesztivál

- febr. 27-márc. 2.: Lámpás Fesztivál

Legendák, melyek az Új Évhez kapcsolódnak: A szörny legendája:

A történet szerint létezett egy szarvakkal és fogakkal rendelkező szörny, akit Ni-annak hívtak. A tenger mélyén élt, de minden év végén feljött a Földre és emberekre, állatokra vadászott. A falvak lakosai a hegyekbe menekültek előle és ott várták, hogy visszatérjen a tenger mélyére. Történt egyszer, hogy az egyik faluban egy furcsa, ősz hajú, agg koldus jelent meg. Megrettentek tőle a falusiak és a házukba menekültek. Egy öregasszony - akinek a fiát már megette a fenevad - enni adott neki és elmesélte a szörny legendáját.

A koldus - meghallgatva a történetet-, arra kérte az asszonyt, hogy egy napot hadd maradhasson a házában, adjon neki piros szövetet és selymet - cserébe elűzi a szörnyet. Az asszony kételkedett, de megtette, amit kért. A Hold Újévkor a szörny megjelent a faluban és meglepetten tapasztalta, hogy a település keleti felén az egyik házban világosság van. Közelebb ment és látta, hogy bent gyertyák égnek, a ház ajtaját és ablakait pedig piros anyaggal vonták be. A fenevad remegett a dühtől és nekirontott az ajtónak, amikor egy hirtelen reccsenés hallatszott és az ajtó feltárult. Az öreg koldus piros ruhában ott állt a ház bejáratában és nevetett. Nian annyira megijedt, hogy elrepült a sötét éjszakába. A falusiak másnap visszatértek otthonukba és meglepetten tapasztalták, hogy a házak épségben maradtak. Az öregasszony rohant eléjük és elmesélte a többieknek, hogy az agg ember ígéretet tett arra, hogy megvédi őket a szörnytől, és láss csodát, így is történt. Mindenki a keleti végen lévő házhoz sietett, hogy megismerje az öreg koldust. Meglátták a vörös ajtót és ablakokat, a gyertyákat a házban és az égett bambuszokat az udvaron. Megértették, hogy az égő bambusz recsegése, a gyertyafényben ijesztőnek tűnő vörös ajtó és ablakok, valamint az öreg piros ruhás alakja mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a szörny megijedjen és elrepüljön. Örömükben új ruhába öltöztek és felkeresték szomszédjukat, hogy együtt ünnepeljék a szörny feletti győzelmet.

A gőzgombóc legendája:

A gőzgombóc formáját sokan az aranyröghöz vagy fülekhez hasonlítják. A legenda szerint Nü Wa teremtette az embereket, sárga agyagból. Észrevette, hogy télen az emberek füle lefagy és leesik, ezért a fejhez varrta őket és a fonalat az emberek szájába tette. Az Istennő tiszteletére a gőzgombócokat (dumplings) sokszor fül alakúra gyúrják, de fonal helyett húst és zöldségeket tesznek bele :-D. A gőzgombóc a mai napig a Tavaszi Fesztivál egyik kedvenc fogása.

A Tavaszi Fesztivál borának története: A legenda szerint a falvakon pestis söpört végig és sok áldozatot szedett. Egy férfi leveleket és fűszernövényeket tett egy zsákba és arra kérte az embereket, áztassák a zsákot vízbe, majd újév napján igyák meg. A fűszernövényes lé fogyasztása megállította a pestis terjedését és az Újév során elfogyasztott bor ennek a történetnek állít emléket.

A pénz ajándékozásának (Red Pocket vagy Envelope) a legendája:

Volt egy gonosz szellem, Sui, aki Szilveszterkor háromszor megütötte a gyerekek fejét. Akit megütött, az lázas lett és bár felépült a betegségből, sosem lett olyan, mint előtte volt. Szilveszter estéjén egy család érmékkel játszott a gyerekeivel és lefekvés után a pénzt egy piros papíron hagyták. Amikor éjjel jött Sui, az érmék megpördültek és elijesztették a szellemet. Azóta a nagyszülők és szülők piros borítékban pénzt ajándékoznak a gyerekeknek.

Fontos dekorációs elemei az ünnepnek: Chün Lián karakter: az ajtó 2 oldalára kell feltenni és védi a családot azoktól a szellemektől, akik éjszaka járnak az emberi világban, majd hajnalban visszatérnek az alvilágba.

A bejáratot 2 isten őrzi és a bejárat két oldalán 2 óriási barackfa áll. Minden olyan démont, aki kárt okozott az embereknek, az istenek feldarabolják és odaadják a tigriseknek.

A karakter az istenek nevét jelenti, melyet régen barackfába véstek.

Fú, boldogság vagy szerencse jele: legendája szerint a császár elrendelte, hogy minden ház ajtajára tegyék fel a Fú jelet. Az egyik írástudatlan család fejjel lefelé helyezte ki a karaktert és vétkükért a császár halálra ítélte őket. A császárnő sietett a segítségükre és furfangosan azt találta ki, hogy a fejjel lefelé lévő Fú a szerencse jövetelét jelzi. A császár megkegyelmezett a családnak és azóta az ajtón a Fú-t fordítva helyezik ki.

Gyakori dekoráció a piros paprika füzér is. A paprika vörös színe és tüzes íze gazdag és sikeres üzleti évet jelképez.

Ajándék etikett: Éles, hegyes és vágó szerszámot nem szabad ajándékozni, ahogy esernyőt​ és kalapot sem. Kerülni kell a 4-es számot (erről bővebben itt olvashatsz: https://www.summester.com/blog/szamok-es-hiedelmek) és lehetőség szerint az ajándékot párosával kell adni. Kedvelt szín a piros és az arany, a fekete és fehér színek nem jelentenek szerencsét. Amennyiben mégis e mellett a szín mellett döntünk, a csomagoló anyagot kell úgy megválasztani (mintáját, színét), hogy szerencsét hozzon.

A kutya éve: A kutya az állatöv 11. tagja. A legenda szerint Jáde császár nem tudta eldönteni, hogy következzenek egymás után az állatok a "naptárban". Ezért azt találta ki, hogy amilyen sorrendben megérkeznek az általa rendezett ünnepségre, az a sorrend fogja meghatározni helyüket az évben is. A majom, a kakas és a kutya egy másik országban segített az isteneknek legyőzni a gonosz szellemeket és utolsóként, de együtt jelentek meg az ünnepségen. A sorrendet végül is az döntötte el, hogy a másik országban harcoló istenhez ki, mikor érkezett meg. Igy lett a kutya a 11. A kutya a Föld elemhez kapcsolódik és jang típus. Ugatásuk - wang-wang - jelentése alapján prosperáló egészségnek is hívják őket.

A Kínai Új Évhez kapcsolódó tabuk: - nem használnak negatív tartalmú szavakat, mint pl. halál, törés, betegség.

- hacsak nem túl betegek, nem szednek gyógyszert és nem mennek orvoshoz, mert

a babona szerint a következő évben mindig oda fognak járni.

- lehetőleg nem törnek össze semmit, mert ez pénzveszteséghez vezethet.

Ha mégis, piros papírba vagy ruhába be kell csomagolni a törött

darabokat.

- az első 2 nap nem mosnak, mert ez egyben a Víz isten születésének időpontja is.

Ha ekkor mosnak, az isten megsértődik.

- az 1. nap nem söpörnek és nem viszik ki a szemetet, mert ez a megtakarítások és értékek

elsöprését jelenti. Ha mégis kell söpörni, akkor kintről befelé haladnak hogy a pénzt be-és

összesöpörjék. A teljes nagytakarítást az Újév előtt kell elvégezni.

- nem jó, ha a víz kifolyik, mert az a pénz elfolyását, elvesztését jelenti a következő évben.

- nem jó a síró gyerek, mert a sírásuk előidézi a betegségeket. Hogy ezt elkerüljék, mindent

megengednek a gyerekeknek az Új Év alatt.

- az első nap nem adnak kölcsön, nem hiteleznek és nem fizetik vissza adósságaikat.

- nem használnak ollót, mert ez veszekedést jelent.

- az 1. nap tojást kell "felállítani" úgy, hogy ne guruljon el. Ha ez sikerül, szerencsés lesz az

új év.

- első nap reggel sem kását, sem húst nem lehet enni. A húsevés tiltása a buddhista

szerzetesek előtti tisztelet jele.

- a rizskészletet az ünnep előtt fel kell tölteni, mert a mennyisége határozza meg a

következő év pénzügyi helyzetét: ha üres, szegény lesz az év.

A Tavaszi Fesztivál ételei:

A Tavaszi Fesztiválnak több kedvelt étele van és tartományonként változnak a szokások. Visszatérő elemei a terített asztalnak a magvak, snackek, a rizstorta és a gyümölcsök. További klasszikus fogás:

Tavaszi tekercs: régi hagyomány, az ősi Kínában a tavasz eljövetelét is jelképezte.

Arany színűre sütik, utalva a gazdagságra.

A legelterjedtebb töltelék a disznóhús, kínai káposzta, shiitake gomba és zöldségek keveréke. A tekercs mellé zöldségeket is felszolgálnak.

Gőzgombócok: erről már írtam, formája az aranyrögre vagy a fülre hasonlít. A töltelék becsomagolása a szerencse becsomagolását is jelenti. Minden gombóc elfogyasztásával üdvözöljük az újat és egyre gazdagabbak leszünk. A töltelék lehet hús, kínai káposzta, rák, de néha 1-1 gombócba érmét is raknak. Aki ráharap, azt nagy szerencse éri az új évben.

Tészták: régen a palacsinta tésztát vágták apró darabokra és dobták az edénybe. A Tang dinasztia korában terjedt el a formázott tészta. A Fesztivál idején hosszú tésztát kell enni, mert minél hosszabb a tészta, annál hosszabb életű lesz az elfogyasztója.

Füstölt hal: kötelező, mert gazdagságot jelent. (készítését lásd itt: https://www.summester.com/blog/szaritott-hal). A hal felét vacsorára, a másik felét következő nap fogyasztják el. Üzenete a gazdaság és a virágzó jövő meghosszabbítása. Az egész hal a harmonikus családot is jelképezi. Sokan nagy pontyot főznek, de csak a közepét eszik meg, a fej és a farok sértetlen marad. Jelentése, hogy amit elkezdtél, fejezd is be. Vacsora közben a hal fejét a vendég felé kell fordítani. Egyes tartományokban felszeletelése után piros paprikát adnak hozzá, bízva a sikeres üzleti évben.

Füstölt csirke: A csirke képviseli az újra egyesítést és az újjászületést. A tradíció megkívánja a fej és a karmok felhasználását is. (Füstölt szárnyasról itt olvashatsz részletesebben: https://www.summester.com/blog/kacsak-es-sorstarsaik.) Van, ahol az újév első étele a csirkeleves. A családban a családfenntartó eszi meg a lábat a karmokkal együtt, mert a karmok segítenek a gazdagság megszerzésében. A szárnyak a repülést és a vágyakat, a csontok pedig a kiemelkedő teljesítményt szimbolizálják.

Szintén a Tavaszi Fesztivál kedvence a Hotpot, de erről majd egy következő bejegyzésben fogok részletesen írni.

Ételek és jelentésük:

- tojás: nagy és egészséges család - homár: a végtelen pénzcsap megnyílik - garnélarák: szerencse és gazdagság - sült disznó: béke - kacsa: hűség - őszibarack: hosszú élettartam - tofu: boldogság és szerencse az egész család számára - hal: többlet és gazdagság

- hínár: a vagyont és a szerencsét jelképezi - lótusz magok: áldás, sok gyermek és egészséges család -bambuszhajtások: a hosszú élettartamot, valamint a tovább lépést és a felemelkedést

jelenti - grapefruit: a gazdagságot és a jólétet szimbolizálja - osmanthus (illatosfa) virágszirmok: a nemeset és az értékeset képviseli - póréhagyma, metélőhagyma: a hosszú és az örökkévaló élet jelképe - poria gombák: áldás és szerencse

Mint látjátok, hihetetlen mennyiségű tradíció, szokás kapcsolódik a Kínai Új Évhez. Nem véletlenül ez a legfontosabb ünnep Kínában. Kínával együtt a világ népességének mintegy 1/6-a köszönti az Új Évet szerte a világban. Hongkong, Tajvan, Korea, Vietnám és Szingapúr mellett Sydney, New York és London számottevő kínai közössége sem marad ki az ünneplésből.

Happy Chinese New Year!

2018. február


bottom of page