top of page

Alibaba és a szép, új világ


Szerettem és szeretem a tudományos fantasztikus műveket és a hozzám hasonló érdeklődésű olvasók szép lassan megvalósulni látják a könyvekben leírtakat. Szép új világ vár ránk (?) - ahogy ezt Huxley frappánsan már bemutatta. A gyerekkor olvasmányai és meséje itt, Kínában kapott új értelmezést. Az Ali babát mindenki ismeri - gyerekkorából - és felnőttként sokan hallottatok a kínai Alibabáról. Nem értettem, hogy lehet egy kínai cégnek ilyen nevet adni, annak ellenére, hogy köztudottan rajonganak a mesékért és sok a kínai muszlim. Jack Ma állítólag amolyan közvélemény kutatást végzett, hogy az Ali baba mond-e bármit is az utca emberének, és az eredmény minden esetben pozitív visszajelzés volt. Másrészt a "Szezám tárulj - és a kincsek elérhetővé válnak" elmélet megfelelt a kezdő vállalkozás filozófiájának. Felnyitni a kincsesládát a kisvállalkozások és persze az alapítók számára. Ennyi elég is volt a névválasztáshoz. Ez volt a múlt.

Ha a jelent nézem, és a saját kedvem szerint boncolgatom a cég nevét, újabb találó összefüggéseket lehet felfedezni. Az Alibaba az AL kínai úttörője, Ma-ra atyaként tekintenek, és innovatív fejlesztéseikkel egy palackba zárt dzsinnt szabadítottak ki. (személyes vélemény)

Néhány korábbi blogból tudhatjátok, hogy a cég székhelye Hangzhou. A vállalkozás tavaly 1.5 trillión USD forgalmat bonyolított, 50%-át a világ online kereskedelmének és az Amazonnal versenyt fut az előkelő 1. helyért.

Van ennél tovább? Úgy tűnik igen.

Ígéretes piaci potenciál az élhető, fenntartható és intelligens város kialakítása (2019-ban 1.2 trillió USD-s piac), alkalmazva a technológia már működő és fejlesztés alatt álló vívmányait. Nem mindegy, hogy azért van a megállóban a 4-es villamos, mert épp ott van, vagy azért van ott a 4-es villamos, mert a kimutatások alapján ott és akkor szükség van rá. Hangzhou közlekedését az Alibaba által kifejlesztett City Brain irányítja, egy mesterséges intelligenciájú számítógép-hálózat, amely a több tízezer kamerának köszönhetően folyamatosan monitorozza a város forgalmát (és lakosságát), nézi és elemzi a közlekedési szokásokat és szükség esetén módosít a beállításokon, riasztást küld, javaslatot tesz - pl. a forgalmi dugók elkerülésére. Vagyis a tökéletesre fejlesztett városban a 4-es villamos azért van a megállóban, mert akkor ott kell lennie. A reform Hangzhouban kb. 15%-kal javította a közlekedés sebességét.

A közlekedés reformja és rendszere jól átültethető a városüzemeltetés minden területére, hatékony kihasználását eredményezve az erőforrásoknak, optimalizálva a fogyasztásokat. A kórházakban néhány, automatizált tevékenységet robotok végeznek, a betegirányítást szintén egy AL rendszer hangolja össze. A vizsgálatok eredményét interneten - mobilon - megkapja a beteg, mobillal fizet és a következő vizsgálatok ütemezését - hellyel, időponttal, orvossal - szintén a telefonjára kapja. A weborvos túllépett azon, hogy "Írd le, mi a tüneted" - és kapsz egy diagnózist: fényképezd le a nyelvedet a telefonoddal, továbbítsd egy applikációval - és pár percen belül megkapod a diagnózist.

A rendszer kialakításában több ezer orvos - TCM és nyugati orvoslás szakértői - vettek és vesznek részt és adták tudásukat az adatbázis számára. A diagnózis felállítása után a javasolt orvosságot - TCM vagy nyugati - kiszállítják a megadott címre.

Az online kereskedelem következő szintje az online-offline kombináció. Az Alibaba 46 HEMA áruházat vásárolt meg. A boltok készlete mobilon elérhető, és az online megvásárolt áru összecsomagolva hazafelé felvehető, vagy kérés esetén házhoz szállítják.

A városban megnyílt az első, 0-24 óráig nyitva tartó étterem, ahol nincsenek pincérek. Online étlap alapján kiválasztható a kívánt étel, és sms-ben értesít a rendszer arról, hogy elkészült, fogyasztható és melyik boxból tudod kivenni.

Kísérleti jelleggel okos kamerák monitorozzák a tanulók órai szereplését, reakcióit... és majd jutalmaznak, büntetnek.

Hangzhou egyik vállalata a dolgozók agyműködését figyelte munkavégzés közben és hatékonyabbá téve a folyamatokat, 2014 óta 315 millió USD extra nyereséget ért el.

Néhány bolt arcfelismerő rendszert működtet. Nincs eladó, a kosárba tett árut az arc azonosítása alapján levonják az egyenlegünkből. Több boltban itt még nem tartunk, de számítógépek figyelik és elemzik a vásárlói szokásokat és a következő alkalommal az app a vásárlói magatartásunknak megfelelő terméket kínálja megvételre, vagy a bolt berendezését módosítják a vevők mozgása alapján.

Hangzhou egyik bevásárló központjában nagy, telefonhoz hasonlító eszközöket helyeztek üzembe. A kereskedelmi lánc feltöltötte az alkalmazásba az árukészletét és a betáplált személyes preferenciákat figyelembe véve - beleértve a testalkatot, méreteket - a nagy képernyő tükörként mutatja a virtuálisan "felpróbált" ruhát vagy segít eldönteni, hogy melyik rúzs illik jobban hozzánk?

Hogy mindez megvalósuljon, Ma vásárolgat. Kereskedelmi láncokat, logisztikai cégeket. Blockchain start-up vállalatokat (elosztott hálózaton működő nyilvános főkönyvi technológia, ahol a kettős költés lehetősége kizárt és robusztussága nagyobb védelmet ad a hackerekkel szemben). A városvezetéssel karöltve 1.6 billió USD értékben Blockchain Ipari Parkot hoz létre, az elkövetkező 3 évben 15 milliárd USD-t invesztál futurisztikus (moonshot) technológiák fejlesztésébe és ennek érdekében a világ több pontján kutatólaboratóriumot állít fel. A fejlődés óriási, léptékei igazi kínai léptékek; az IC technológia területén kb. 400.000 szakembert keresnek, évi átlag 100-300.000 RMB fizetéssel.

Szép új világ? Vevő vagy rá? Kína egyértelműen. A technológia és a mobil megszállottjai. Ha nincs interneted és telefonod, szinte életképtelen vagy. Egy furcsa életközösség jött létre, melynek tagja a város, az internet, a mobil és az ember.

​2018. június:

(Alibaba HQ kép forrása: Archdaily, blockchain értelmezés: itma.blog.hu)


bottom of page