top of page

Bali, az Indonéz sziget - 4. rész

Bali

Két évet töltöttünk Kínában 2017-2019 között. Bár sosem vágytunk Ázsiába - különösen nem Kínába - megszerettük az országot és a kontinenst is. Hogy méltó legyen a befejezés és a távozás, megbeszéltük, hogy az utolsó héten még egyszer elutazunk valahova. Hosszas válogatás után Balira esett a választásunk. Az egy hetes aktív nyaralás első részéről - 1-3. nap beszámolója - itt olvashatsz: https://www.summester.com/az-indonez-szigetvilag-bali-korutazas-elso-resz

A 4. napon Nusa Penidára kirándultunk: https://www.summester.com/bali-nusa-penida

Az 5. napon a Mount Batur tetejére túráztunk napfelkeltét nézni: https://www.summester.com/bali-korutazas-mount-batur-tura

A teljes hét programja így alakult:

1. nap: Sanur (itt volt a szállásunk) relax

2. nap: Ubud és környékének a felfedezése: Királyi Palota + zenés előadás, Kávéültetvény és kóstolás, Bali Swing és Tagallalang rizsföld, Pura      Tirta Empul templom, Tegenungan vízesés

3. nap: Kanto Lampo vízesés, Ayung Dewata rafting

4. nap: Nusa Penida 

5. nap: Mount Batur túrázás 

6. nap: Teknős-mentés, Blue Point beach/Suluban beach, Uluwatu templom

A körutazás 4. - és egyben utolsó - fejezete a 6. nap programjáról szól.

Bali

6. nap:

Az előző két napunk hosszú, tartalmas és fárasztó volt, tele szebbnél-szebb élményekkel. Ott lógott a levegőben, hogy ezt nehéz lesz felülmúlni. 

A reggel érdekesnek ígérkezett, mert egy nemes célt is szolgált: teknőst mentettünk. Eltekintve attól a ténytől, hogy tényleg visszaengedtünk az óceánba 1db teknős-bébit és abba a hitbe ringathattuk magunkat, hogy eléri a felnőttkort, a Teknősmentő központ nem dobta fel a hangulatot. Teknőc volt több is, koszos(nak tűnő) kisebb-nagyobb medencében. A kínálatot megfűszerezték denevérekkel, tukánokkal és egyéb hüllőkkel. 

Aztán kaptunk egy zacskót, benne a teknős-bébivel és egy lélekvesztőn kihajóztunk a nyílt vízre. Majd ünnepélyes keretek között útjára engedtük  a csöppséget.

Bali

Miután szabadon engedtük a teknősünket, Nusa Duán megnéztük a "Water blow"-t. Ez nem más, mint egy lyuk a vulkanikus kőzetben. Amikor dagály van, a víz hatalmas erővel beáramlik a sziklák közé és a nyílásom keresztül tör felszínre. Ha nincs erős dagály, a jelenségből nem sokat lehet látni. :-) 

A teknősök és a water blow (nekünk csak blow-cska volt) után az Uluwatu templom volt a következő és egyben utolsó programunk a szigeten. 

Az Uluwatu Bali egyik leghíresebb temploma. A balinézek úgy vélik, hogy itt egyesülnek a hindu Szentháromság istenei – Brahma, Visnu és Siva. Ez a hiedelem azt eredményezi, hogy az Uluwatu templom Siva Rudrának, a világegyetem minden elemét magában foglaló isten imádatának a helyszíne. A templom elhelyezkedése egészen különleges. Egy hatalmas sziklaszirten található, amely kb. 70 méterre magasodik az óceán fölé. Sokan napnyugta idején keresik fel a szent helyet,mert a naplemente valóban csodálatos innen. 

A napot egy finom vacsorával és naplementével zártuk a tenger partján. Sok időnk nem volt, késő este már utaztunk vissza Kínába.

Akkor a kérdése, hogy "Hogy tetszett Bali?" - ugyanazt a választ adtuk: Nagyon. Az emberek kedvesek, a természet és a kultúra sokszínű, az ételek finomak. Nekünk Kína után különösen nagy volt a kontraszt. De már akkor is (2019) a túl sok turista rontott az összképen. Azt hiszem, a Covid utáni nyitás nem javított ezen az állapoton.

2019. július

Kapcsolódó tartalom:

Bali - 2. rész: Nusa Penida: https://www.summester.com/bali-nusa-penida



bottom of page