top of page

A kínai Grand kanyon és az üveghíd

Frissítve: jan. 10.


Shangri-La, Yunnan

Májusban szünet volt az iskolában, ezért ismét lehetőségünk adódott elutazni. Ha Kínában élsz, nem hagyhatod ki az Avatar film ikonikus helyszínét, a Tianzi- és Hallelujah-hegyet. De ha már ott vagy, akkor a sok videót generáló Üveghidat és a Tianmen-hegyet is meg kell nézned. Lassan összeállt a program és elrepültünk Zhangjiajie városába.

A legtöbben az Avatar-hegy közelében szállnak meg és azt nézik meg először, majd átmennek a Tianmen-hegyhez. Mi fordítva jártuk be ezt az utat. A 3 napos program a következő volt:

1. nap délután: Zhangjiajie Grand Canyon - Üveghíd

2. Nap: Tianmen-hegy

3. nap: Tianzi-hegy, Hallelujah-hegy (Avatar) és a Baofeng-tó

Zhangjiajie - Hunan tartomány - városában szálltunk meg. A település eredeti neve Dayong, de miután a területen található Nemzeti Park az UNESCO Világörökség része lett, a várost átkeresztelték Zhangjiajie-ra. A név eredete Zhang tábornokhoz köthető, aki itt telepedett le.

A szállásunk (Zhangjiajie No. 31. Inn), viszonylag közel volt a Tianmen-felvonóhoz. Booking-on találtam, kiváló értékeléseket kapott. Alapvetően jó választásnak bizonyult, persze a kínai feeling itt sem maradhatott el. A kép a "Hogyan tartsunk baromfit városias környezetben?" módszert mutatja be.

A repülőnk délelőtt szállt le, ezért a délutáni programnak a Zhangjiajie Grand Canyon és az üveghíd bejárását terveztem. Elég nehézkesen indult a szervezés, mert tömegközlekedéssel sok időt veszítettünk volna, a Didi ennyire távol pedig nem vállalt fuvart. Végül is a szállásadó szerzett autót és Xian után itt éreztem ismét, hogy a helyiek próbálják kihasználni a nyelv- és helyismeret hiányát. Azért - ha nehezen is - de megegyeztünk és kb. 45 perc alatt elértük a Grand Canyon bejáratát.

Egy látogató központba érkezünk, ahol a terület makettjét láthatjuk. A makett jól bemutatja a domborzati viszonyokat, a kanyon útvonalát és a kanyon felett átívelő üveghíd építészeti kihívásait.

Kilépve az épületből elénk tárul a Zhangjiajie üveghíd....hmmm, pontosabban elénk tárult volna, ha nem esett volna, és ha nem lett volna párás és ködös minden. Készültünk nagyon, ez volt az utunk egyik nagy attrakciója. Sajnos az idő nem volt kegyes hozzánk, csak foszlányokat láttunk a hídból és a környezetéből. Az üveg lényege elveszett, tejfehérbe burkolózott minden. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy már mentünk át üveghídon - igaz, nem ekkorán - így legalább az érzést megtapasztaltuk.

A hidat az izraeli Haim Dotan építésziroda tervezte és a világ leghosszabb fesztávolságú üveghídjaként tartották számon 2019-ben. A magassága 300m és egyszerre 800 ember tartózkodhat a 430m hosszú üvegfelületen. Itt található a világ legmagasabb (2019) bungee jumping pontja is.

Tiszta időben lélegzetelállító a látvány. A köd és pára sajnos a lényeget eltakarta, de kétségtelenül misztikussá varázsolta a helyszínt. Különösen jól mutattak a színes esőkabátok és esernyők a fehér háttér előtt.

Naponta "csak" 8.000 embert engednek be, ezért érdemes a jegyet előre megvenni.

A hídról egy fa lépcsős úton tudunk leereszkedni a kanyonba. A változatos és buja növényzetet barlangok, vízesések és a kanyargó folyó tette még érdekesebbé. Az eső egyre intenzívebbé vált, ezért csatlakoztunk a többi túrázóhoz és vettünk egy apró kis csomaggá összegyűrhető, de mindent eltakaró szép, piros esőkabátot. :-)

Az út végig jól kiépített, könnyen járható. Élvezeti értékét csökkentette az eső, de így legalább olyan érzésünk volt, mintha egy trópusi esőerdőben lennénk.

Az útvonal egyik barlangja a Banditák barlangja, ahol állítólag a guangdong-i törvényen kívüliek, a hebei-i és a Nyugat-hunan-i banditák húzták meg magukat, akiket Kína 3 legveszélyesebb csoportjaként tartottak számon. Ők ihlették a "Bloody Western Hunan" nagy sikerű TV drámát is :-)

A barlangon átérve a táj kezdett megváltozni. A környező hegyek eltűntek, a sebesen hömpölygő folyó tóvá szelídült. A víz itt is, mint Hangzhou közelében a Zhexi kanyonnál, zöld színben pompázott.

A túra meglepetéseként - nem számítottunk rá - a tónál hajók vártak bennünket, melyek elvittek a kijárathoz, ahol mindenféle ízletes csemegét kínáltak az árusok.

Fáradtan és ázottan érkeztünk vissza a nap végére a szállásunkra. Megnéztük a csirkék beterelését és lelkileg felkészültünk a következő napi programra, a Tianmen-hegy bejárására.

Kapcsolódó bejegyzések:


2019. augusztus


bottom of page