top of page

Zongzi és sárkányhajó


Jövő hét végén Kína ismét ünnepel, az 5. Hold-hónap 5. napján a Sárkányhajó Fesztivál veszi kezdetét.

Több mint 2000 évvel ezelőtt élt a bölcs, hazafias költő, Qu Yuan, Chu király hűséges minisztere. Előremutató szemléletmódja, bölcsessége nem tetszett a többi tisztviselőnek, ezért összeesküvést szőttek ellene és hamis vádakkal rávették az uralkodót, hogy száműzze alattvalóját. Qu Yuan a király "árulását" nem tudta feldolgozni, ezért egy nehéz követ a nyakába akasztva a Miluo folyóba vetette magát. Chu népe mindent megtett, hogy megtalálja a minisztert. Csónakjaikkal átkutatták a folyót, de keresésük nem járt sikerrel. A Sárkányhajó Fesztivállal a kínaiak Qu Yuannak állítanak emléket és egyben a költészet napját is ünneplik.

Az évek során a régiek megszentelt rizst szórtak Qu Yuan halálának az évfordulóján a folyóba, mert úgy gondolták, ez megvédi őt attól, hogy a halak felfalják a testét. Később a rizst felváltotta a zongzi - bambuszlevélbe csomagolt rizses töltelék -, napjainkban pedig rizslében főtt bambuszlevelet használnak.

A sárkányhajó hagyományosan teakfából készült, orrát nyitott szárnyú sárkány, hátsó végét sárkányfarok díszítette. Hossza változó volt, némelyik mozgatásához akár 80 evezős is kellett. A hajó orrában ült a dobos, ő adta az ütemet és buzdította a többieket. A verseny a hajók megszentelésével, életre keltésével - a sárkány szemének a megfestésével - kezdődött. A csatát az a csapat nyerte meg, aki a táv végén magához ragadta a zászlót. Sárkányhajó versenyt több ázsiai országban is rendeznek, elterjedt Európában és Magyarországon is egyre népszerűbb sport.

(Nem tudom, az eredetét ismerik-e a versenyzők?)

Zongzi vagy töltött káposzta? Amikor először láttam, nekem egyből a töltött káposzta káposztalevélbe göngyölt tekercsei jutottak az eszembe. Amikor ettem, szintén. De csak a nosztalgia miatt. Nem vagyok az ázsiai ételek rajongó, nálam továbbra is a töltött káposzta a nyerő. Az ötlet viszont alkalmazható a magyar konyhában, a hagyományos ízeket lehet frissíteni a zongzi töltelékével.

Formája tartományonként változik, általában a háromszög vagy a kis szögletes párna a legelterjedtebb. Alapelem a ragacsos rizs, ezt keverik össze különböző hozzávalókkal és tekerik be a bambuszlevelekbe. Forralás, alacsony lángon kb. 80 perc főzés majd 1 óra áztatás után lehet kicsomagolni a levelekből a tölteléket.

Az édes verzióban a cukros rizst (vagy/vagy) dióval, datolyával, kukoricadarával és bab pasztával keverik, a sós zongziban csirkehús, disznóhús, sonka, kolbász és tojás a töltelék.

Tartományonként találkozunk specialitásokkal:

- A rizshez sült sertéshúst és annak levét, valamint garnélarákot, gombát és lótuszmagot adnak. Fokhagymával, mustárral vagy chili mártással fogyasztják

- A rizshez szódavizet adnak, a bambuszlevél helyett nádlevélbe csomagolják a tölteléket és mézes sziruppal eszik

- Zhejiang tartományban (pl. Hangzhou) a rizst sokszor édes teával főzik meg (mint a tojást is)

Az alábbi videó a zongzi készítését mutatja be: https://vimeo.com/273341798

Nem sokkal bonyolultabb, mint a töltött káposzta töltelékének a becsomagolása :-D

Jó kísérletezést mindenkinek és jó étvágyat a végeredményhez!

​2018. június


Kapcsolódó tartalom:

Lámpás Fesztivál: https://www.summester.com/lampas-fesztival

Laba Ünnep: https://www.summester.com/laba-unnep

Hold Fesztivál: https://www.summester.com/hold-fesztival


Comments


bottom of page