top of page

Yellow mountain, Anhui

Frissítve: 2018. ápr. 10.


Köszönhetően egy iskolai szabad napnak, lehetőségünk volt távolabbra utazni, pontosan 4 órányira új otthonunktól, Anhui tartományba.

Itt található a HuangShan hegy, Yellow mountain, vagy Sárga-hegy, visszatérő témája a kínai festészetnek, költészetnek.

A táj szépségét nemzetközileg is elismerték, 1990 óta a Világörökség része.

Nevének több eredete is van, 2002 óta pedig a svájci Alpok (Jungfrau) testvérének keresztelték. Több 1.000m magas csúccsal is büszkélkedik, a legismertebbek 1.800m fölé emelkednek.

Mi utunkat Tangkou faluból kezdtük, ahonnan kis buszok szállítják a turistákat a Nemzeti Park területére. Kb. 30 perc az út, gyönyörű szerpentinen kanyarogva. Belépő van, külön a Nemzeti Parkba és külön a hegyre. A hegyen több felvonó is működik, de természetesen gyalog is el lehet érni a csúcsokat. A Yungu és a Yuping felvonó indul a hegy lábától, a Taiping felvonó és a fogaskerekű a magasabb pontok elérését teszi lehetővé.

Buszunk a Yungu felvonóhoz vitt, innen indítottuk egész napos, kb. 20km-es túránkat.

Több nevezetességet is sikerült elérnünk, mint pl.:

- Shixin peak, Beginning to believe path, Shisun Gang, Mushroom pavilon, Beihai Hotel, Xihai Hotel, Shizi feng/Lion peak, Stone monkey gazing at the sea, Flying Rock, Grand Canyon of West sea egy része, Buddha's hand szikla, West Sea magic mirror és a Sea of clouds.

A túraútvonalak karbantartottak és kővel kirakottak; és állítólag a legrégebbi lépcső 1400 éves....

A környéken a felhős napok száma (éves átlag) meghaladja a 250-et. A magas csúcsok, mély völgyek, a tenger, a Changjiang folyó és a gazdag vegetáció mind hozzájárul a magas páratartalomhoz és a sok felhőhöz. Nekünk szerencsénk volt, ha nem is ragyogó napsütés, de tiszta idő kísérte túránkat.

A hegy egyik fő vonzereje, hogy több ponton is gyönyörködhetünk a naplementében és a napfelkeltében. Ezért sokan szállásként a hegycsúcson lévő szállodákat választják és kora hajnalban kint ülnek valamelyik csúcson. Több túrázó késő délután jön fel a hegyre, évszaknak megfelelő felszereléssel, és a szabad ég alatt tölti az éjszakát. Két legyet ütnek egy csapásra, látják a lenyugvó- és a felkelő napot is.

Az élmény - még ha csak 1 napot is töltöttünk itt - felejthetetlen volt. Mindegy, hogy esik az eső, felhős az ég, tavasz van vagy tél - páratlan látványban van része annak, aki feljön ide. A hegyre, amely visszavár! Remélem mi sem utoljára jártunk itt.

A Sárga-hegyről készült képeinket itt tudjátok megnézni: https://vimeo.com/244823998

​2017. december


bottom of page