top of page
  • Szerző képeTEszter

Xixi Park


A vizes, mocsaras, lápos területek nagysága Kínában eléri a 38.4 hektárt, ezzel Ázsiában az első, a világon pedig az előkelő 4. helyet foglalja el. Ebből a Xixi területe 11.5km2.

A park története egészen a Han és Jin dinasztiáig nyúlik vissza. A területet kb. 1000 évvel ezelőtt a mezőgazdasági tevékenység alakította ki; medencék, vízi csatornák, friss vízű tavak, mocsaras részek és folyók egysége alkotja. A parkot 3 sétány köti össze, érintve a 10 részre osztott tájegységet. A három sétány a Fu, Lu és Shou nevet kapta, utalva a kínai hármas egységre: szerencse, jólét és hosszú élet.

A Fu-sétány 2.3km hosszú és észak-déli irányban szeli át a parkot. 6 hídjának nevében megtalálható a fu szó, amely szerencsét jelent. A sétány Hangzhout jelképezi, a várost, amely boldogságot hoz a lakosainak.

A Lu, vagy Zöld-sétány gazdag vegetációval övezett 1.6km-es szakasza azt az erőfeszítést tükrözi, hogy Hangzhou ökológiai szempontból is kiemelt fontosságú város legyen.

A leghosszabb sétány - Shou - a hosszú élet útja, melyet balról-jobbról folyók kereszteznek.

A Xixit több szempontból is érdemes felkeresni, ha Hangzhouban járunk és nem csak a városnézésre koncentrálunk. Egyrészt a lehető legideálisabb alkalom arra, hogy viszonylag nagy, összefüggő területen közelebb kerüljünk Kína e tájának flórájához és faunájához. Másrészt megismerkedhetünk Hangzhou néhány régi mesterségével, a halászattal, a gyöngytermesztéssel és a selyemkészítéssel. Évszaktól függően a táj mindig tartogat meglepetést, de kétségtelenül a legszebb időszak a tavaszi virágzás ideje.

Gyalogút a parkban

A halászat hosszú évszázadok óta megélhetési lehetőséget kínált és kínál a helybéli falusi embereknek. A Xixit a "100 folyó és 1000 medence" területének is hívták, mert a halászok több mesterséges tavacskát is kialakítottak, partjaikra pedig bambuszt, eperfát és kakit (datolyaszilva) ültettek. A tavak ideális élőhelyei több mint 56 féle édesvízű halfajtának, ebből 5 őshonos és 20 faj kiemelt jelentőségű. Külön egység mutatja be a halászat történetét és felhasznált eszközeit.

Régi halászcsónak és halászhálók


A parkban a régi mesterségek "műhelyei" a mai napig fennmaradtak. Az itt élők kihasználva a természet adta lehetőségeket, igazgyöngyöt és selyemhernyót tenyésztettek.

A gyöngy tenyésztése már az ókorban is virágzó üzletnek számított. A kínaiak több ezer éve apró Buddha szobrocskákat helyeztek a kagylókba, hogy azok védekezésképpen gyöngyházzal vonják be őket. A gyöngy iparszerű tenyésztésének az ötlete japánból ered, a II. Világháború után pedig Kína is nagyüzemi gyártóvá lépett elő és sikerült egészen új színárnyalatokat kikísérleteznie. Az ékszeripar mellett a gyöngy a tradicionális kínai orvoslás alapanyaga, porrá őrölve sokoldalú orvosságként ismerik és alkalmazzák.

Édesvízi kagylók


A selyemhernyó tenyésztés szintén évszázados hagyományokra vezethető vissza a mocsaras területen. A selyemipar csúcspontján a textil értéke megegyezett a gyémánttal vagy az arannyal és hosszú évtizedeken keresztül Kína legjelentősebb exportcikkét jelentette. Hangzhou környékén 4700 éve foglalkoznak selyem készítésével.

Selyembolt a Xixi parkban


A park a sétálni vágyók mellett szép időben vonzza a piknikező családokat is, sátrakkal és elemózsiával felkapoltan táboroznak le és élvezik az együtt töltött perceket.

Piknik a napsütötte domboldalon


Aki aktívabb mozgásra vágyik és kellő elszántsággal bír, az a csatorna néhány szakaszát kajakkal is felfedezheti.

Kajakozás a csatornákban


A legkényelmesebb megoldás, ha hajózva ismerjük meg a park nevezetességeit. Az út előnye, hogy a viszonylag nagy terület könnyen bejárható és a járművek minden fontos nevezetességnél megállnak. Akit nem érdekel a hajóútvonal által érintett tematikus terület, az nem száll ki, hanem tovább hajózik a következő állomásig. A nézelődők a következő hajókra átszállva folytathatják felfedező útjukat.

Utasokra várakozó hajók


A madármegfigyelő terület egyike a park legfontosabb természeti kincseinek, bambusz és sűrű növényzet takarja el a sétálók elől. Az út kb.1km-es hosszban kanyarog és szerencsés esetben több, itt élő vízimadarat is sikerül megfigyelnünk. (de mivel Kínában vagyunk és a természetjárásnak más kultúrája van, ezért szerintem madarat csak akkor látunk, ha extrém időpontban keressük fel a parkot. Mondjuk hajnalban vagy éjjel....) A víz itt többnyire sekély és vegetációban gazdag. Kócsag, bakcsó, gémek, kis vöcsök, tőkés réce és a jégmadár figyelhető meg a védett területen. A parkban fészkel a fokozottan védett fehérfarkú sas, a bóbitás darázsölyv, a kontyos héja és a békászó karvaly is.

Madármegfigyelő pont a parkban


Ha kultúrára vágyunk, érdemes bemenni a Wetland Múzeumba, és ha már itt járunk, menjünk fel a kilátó részébe is és gyönyörködjünk a panorámában.

Múzeum, kilátóval


A Xixi felkeresése pár órás, de akár fél napos program is lehet, attól függően, hogy mennyire vagyunk alaposak és felfedező kedvűek. Egyes részei ingyen látogathatók, de néhány terület megtekintéséhez belépőt kell venni. A hajózásért szintén fizetni kell, a jegy nem olcsó! Fontos, hogy jegyvételnél a gyerek kategóriát nem csak az életkor, hanem a magasság is meghatározza. Általában a 110-120 cm alatti gyerek számít gyereknek, mindenki e fölött felnőtt kategóriába sorolandó! (ez a rendszer eddigi utazásaink során mindenhol így volt Kínában)

Mint a legtöbb kínai nevezetességnél, az éhenhalástól itt sem kell félni. A főbb pontoknál, hajókikötőknél mindig találunk helyi árusokat és klasszikus kínai csemegéket. Ha ennél többre és tartalmasabbra vágyunk, a parkban lévő szállodák éttermei közül is választhatunk. Ha maradunk az ázsiai ízeknél, itt van Hangzhou egyik legjobb étteremláncának vezérhajója, a Grandma's Home. Vétek kihagyni - egyrészt a kulináris élvezetek, másrészt az étterem ötletes belsőépítészeti megoldásai miatt.

​2018. május


#hangzhou #xixi #vizipark #halaszat #gyongy #selyem #grandma

bottom of page