top of page

Tibet és a síelés

Frissítve: 2018. ápr. 10.

Tibet és a síelés? Nem, nem álmodtam; lehet, hogy Tibet lesz Kína új télisport-központja. 

A hír a www.chinadaily.com oldalán látott napvilágot 2016-ban. A tervek szerint Lhasa mellett épülne fel egy központ és ez lenne Kína legmagasabban fekvő sí centruma a jelenlegi Jade Dragon/Snow Mountain helyett.

Az ötletet több érv is alátámasztja:

- természeti adottságainak köszönhetően Tibet ideális helyszín a téli sportok gyakorlására 

- kiváló felkészülési lehetőséget biztosíthat a kínai sportolók számára a 2022-es

Pekingi Téli Olimpiai Játékok előtt

- a hangsúlyt Tibet spirituális jelentőségéről (mellett) a szabadidős tevékenységre

helyezné át.

Az ötlet egyik elkötelezett támogatója Nyima Tsering, a regionális sport hivatal vezetője és egyben aktív hegymászó. Célja, hogy a Himalája a téli sportok kedvelőinek központja legyen.

Kínának nincs túl sok tapasztalata a téli sportok területén, de Nyima szerint a tibeti sportolók tehetségesek és lelkesek. Példaként Dorje-t említi, aki a 2016-os nemzeti sí-hegymászás versenyen a férfiak között nyolcadikként ért célba. Neki és tibeti csapattársainak csak 90 napja volt a felkészülésre - téli viszonyok között. Ki tudja, 2022-ben melyik nemzet áll majd a síelés dobogóján...

(megjegyzésként: ha Kína valamit célul tűz ki, nincs akadály, amely eltéríthetné annak megvalósításától. Nemrég még nevettünk, amikor egy-egy focista úgy döntött, hogy az ismert európai csapatok helyett kínai klubot választ. Napjainkban élvonalbeli csapatok megfigyelői járják az országot és keresik a tehetséges fiatalokat és a jövő focistáit - nem kevés sikerrel.)

​2017. november

bottom of page