top of page

Szárított hal

Frissítve: 2018. ápr. 10.


A kacsák és sorstársaik bejegyzésben említettem (https://www.summester.com/kacsak-es-sorstarsaik), hogy a kacsa és disznóhús mellett a hal feldolgozásának is hasonló hagyománya van a környéken. Elsősorban a fekete pontyot halásszák és szárítják, mert a húsa lágy és fehérjében gazdag. Ízletes étel készíthető belőle.

Hangzhou közelében Wufeng faluban készítik a legfinomabb szárított halat. Az átlagosan 5kg-os fekete pontyot bambusz szalagokkal felnyitják, a belsőségeket eltávolítják, majd sóréteggel bevonják. A következő nap fejjel lefelé fordítják és ismét sóréteggel vonják be. Ezt az eljárást 5x ismétlik - egészen addig, amíg a só jól át nem járja a húst. Ezután a halat átmossák és a napon szárítják tovább. Baijiu-val többször átkenik/átlocsolják addig, amíg a hús 80%-ban ki nem szárad. Az így szárított hal akár 1 évig is eláll.

Egyik elkészítési módja, hogy a szárított pontyot megpárolják és apróra vágott mogyoróhagymával ízesítik. A mi fogásunkban a halas lében a hagyma mellett káposztalevél és torzsa, bambuszrügy szeletekre vágva, erős paprika, enoki gomba és zöldségek fokozták az ízeket.

2018. január


bottom of page