top of page
  • Szerző képeTEszter

Számok és hiedelmek

Frissítve: 2018. ápr. 10.


Karácsony közeledtével a kínai órán szóba került az ajándékozás és a számok.

A számokhoz kapcsolódóan itt is vannak babonák, hiedelmek - mint nálunk a péntek 13. - néhány érdekes példa a kínai változatból:

4: szerencsétlen szám, kiejtése és pinyin írása hasonlít a halál szóhoz, csupán a hangsúly eltérő. Éppen ezért több házban nincs feltüntetve a 4. emelet és pénz ajándékozásánál is kerülni kell. Ennek ellenére a 4-es szám visszatérő eleme életünknek: 4 évszak, 4 buddhista elem, 4 égtáj.

8 és variációi: az egyik legszerencsésebb szám, prosperálást, dupla szerencsét jelent. Elfektetve egyben a végtelen jele, amely szintén pozitív tartalommal bír. Ha olyan autót látsz, amelynek a rendszáma csak nyolcasokból áll, tudd, hogy egy befolyásos emberé. A rendszám nem olcsó mulatság, ilyen különleges meg pláne nem. Egy csak 8-as számjegyekből álló telefonszámot a Sichuan Légitársaság kb. 280.000 USD értékben vásárolt meg. Ajándékozásnál 8-as számjegyekből álló összeget adni különösen szerencsés.

6: szintén a szerencsés számok egyike, boldogságot és jó szerencsét is jelent. A 666 sem negatív, ellentétben a nyugati-kultúrából származó tartalommal.

2: a kínaiak szerint a jó dolgok párban történnek, ezért a kettes számnak is pozitív tartalma van.

9: olyan, mint a magyar népmesékben a 7-es szám, több történetben is feltűnik (9 gyermek, 9 sárkány: https://www.summester.com/kilenc-sarkany-vizeses). Jelét a kínai császárral hozzák összefüggésbe, mert ez az utolsó (legmagasabb) egyjegyű szám, éppen ezért több kínai császár is kedvelte. Hosszan tartó is lehet a jelentése - pozitív értelemben.

Mielőtt pénzt ajándékoznál Kínában, jól gondold át az összeget. Lehet, hogy nem vagy babonás és nem hiszel benne, de bizonyosodj meg róla, hogy a megajándékozni kívánt fél is hasonlóképpen gondolkodik. Ha erre nincs lehetőséged, válassz a szerencsés számok közül!

​​2017. december

#szamok #hiedelmek #babona #szerencse

bottom of page