top of page

Sydney-városnézés

Frissítve: 2023. aug. 27.


Egy hetes tartózkodásunk során természetesen nem csak a Kék-hegység (lásd korábbi bejegyzések: https://www.summester.com/azsia-ausztralia) természeti szépségében gyönyörködtünk, hanem megismerkedtünk Sydneyvel is. Nem volt határozott tervünk, itt élő barátunk javaslatait követtük. Természetesen mindenre nem jutott időnk, de úgy gondolom, a végeredmény így is tartalmasra sikeredett. Az alábbi lista bő 1 nap alatt kivitelezhető:

Első állomásunk a Titkos Kert (Secret Garden) volt, a fenti kép a kilátást mutatja a hozzá vezető útról. Létrejötte Wendy Whiteley művésznek köszönhető, aki több mint 20 évvel ezelőtt fogott hozzá a közösségi kert kialakításához férjével közös házuk (férje híres művész volt), a Levander Bay előtt. Wendy nem értett a kertépítészethez, művészként kreativitására és a színek, formák iránti érzékenységére támaszkodott. Az évek során a kert egy hatalmas élő műalkotássá nőtte ki magát, megbújva a város forgatagában.

A Titkos Kert/The Secret Garden


A Titkos Kerttől átmentünk a Kikötő-hídhoz (Harbour bridge). A hidat John Bradfield mérnök tervezte 1912-ben, de a háborús kiadások miatt csak 1932-ben adták át a forgalom számára. A világ legnagyobb ívelt acél hídja és egyben Sydney ikonikus épülete is. A déli városrészben található, alatta a hűs árnyékban pingpongozni lehet, a környező hatalmas pázsit pedig a piknikezők kedvenc helye. Nem tériszonyos és a kihívásokat kereső városnézők számára jó program lehet a híd ívének legmagasabb pontjára felmenni, szervezett túra keretében. Időtartama kb. 3 óra.

Pingpong a Kikötő-híd alatt (Harbour bridge)

Kikötő-híd/Harbour bridge, távolban az Operaház


A híd "lábánál" található a Vidámpark (Luna Park) és az Olimpiai uszoda (North-Sydney Olympic swimming pool) is. A sportlétesítmény a Milsons Point "öbölben" helyezkedik el a Harbour-híd és a Luna Park között. Az art deco stílusjegyeket magán viselő uszodát 1936-ban adták át a Dorman Long Művek helyén, Rudder&Grout építészek tervei alapján. Ellentétben elnevezésével, a 2000. évi Olimpiai Játékokat nem itt rendezték.

Az Olimpiai Uszoda/North-Sydney Olympic Swimmming Pool esti fényekben


A Luna Park 1936-ban nyitotta meg kapuit és fennállása során többször is bezárásra kényszerült, először 1979-ben. A Szellemvasúton ütött ki tűz több ember életét követelve; a park egy része leégett, a megmaradt épületeket lebontották és új vidámparkot építettek a helyén. Megismételve elődje sorsát, többször is kényszerszünetre ítéltetett. 2004 óta fogadja újra a szórakozni vágyókat.

Vidámpark/Luna Park


Elhagyva a kikötőt, bevetettük magunkat a CBD-be (Central Business District), a városközpontba. A CBD Ausztrália pénzügyi, gazdasági és kulturális központja. Sydney építészete vegyes, nem köthető egyetlen stílushoz sem, a 200 éves történelem lépten-nyomon fellelhető. A magas felhőkarcolók mellett - kis Hong Kong városrész - találunk György-korabeli, eklektikus, neogótikus és viktoriánus épületeket is.

Sydney modern arca és egy múltat idéző épület


Sydney építészeti sokszínűségét és strandokkal, kikötőkkel tagolt partját érdemes felülről is megnézni. Több opció is rendelkezésünkre áll, mi az egyik legkényelmesebb megoldást választottuk és fellifteztünk a Sydney tower (Sydney-torony) tetejére. A város legmagasabb szabadon álló épülete, 56 acélkábel rögzíti, és a 260m magasan kialakított 360°-os panoráma kilátóba 40mp alatt repít fel a lift. 1981 óta nyitott a Sydney panorámájában gyönyörködni vágyók előtt. A kilátás mellett étterem is várja a látogatókat.

Sydney Torony/Sydney Tower


A városközpontban több templom is található, ezek közül kiemelkedő jelentőségű a Szent András és a Szent Mária katedrális.

A Szent András székesegyház (St. Andrew's cathedral) Ausztrália legrégebbi temploma, 1819-ben alapították és 1868-ban szentelték fel. Lachlan Macquarie Új-Dél-Wales első kormányzójának a megbízására készültek el az első grandiózus tervek és történt meg az alapkőletétel. Grant Broughton püspök átalakíttatta a rajzokat és az új székesegyház szerényebb, gótikus stílust kapott. 1842-ben Thomas Blacket építész irányította az építkezést és próbálta összehangolni a már meglévő, kisebb angol plébániákra hajazó alapokat az újabb, nagyratörő tervekkel. Az épület alaprajzi kialakítása emlékeztet Canterbury, York és Winchester székesegyházaira és elmondhatjuk, a több változtatáson átesett épület kellően impozánsra sikeredett. A székesegyház számos jelentős eseménynek adott és ad otthont, több, eredeti berendezésével - orgona, üvegablakok - méltó hirdetője az anglikán egyház megerősödésének Sydneyben.

A Szent András székesegyház/St. Andrew's cathedral homlokzata


A Szent Mária (St. Mary cathedral) minor bazilika a római-katolikus érsekség fő temploma és egyben Sydney érsekének a székhelye is. Ausztrália leghosszabb székesegyháza a Hyde Park mellett helyezkedik el, iker tornyaival messziről kitűnik a környezetéből. A minor bazilika címet XI. Pius pápa adományozta 1932-ben, 2008-ban pedig XVI. Benedek pápa is felkereste a szent helyet. A templom "legendája" szerint a régi telepesek vallásos életét támogató Therry atya víziót látott egy hatalmas, arany színű, kéttornyú templomról, amelyet Máriának szentelnek. Álma végül 3 ütemben valósult meg. Az épület érdekessége, hogy mérete és a domborzati viszonyok miatt észak-déli tájolású, szemben a klasszikus észak-nyugati iránnyal. Díszítése geometrikusan gótikus, szép példája a gótika 19. századi újjászületésének. Annak ellenére, hogy stílusában emlékeztet az angol székesegyházakra, impozáns bejárata francia hatást mutat. A templom ékességei az ólomüveg ablakok, több mint 50 éven át készültek. A legkiemelkedőbb a szentély fölött található ablak, amely a 19. század páratlan remekműve.

Szent Mária minor bazilika/St. Mary cathedral


A Hyde Park Ausztrália legrégebbi nyilvános parkja. 2 részre tagolódik, majdnem téglalap alakú és kelet-nyugati tájolású. Közelében számos híres épület helyezkedik el, többek között a St. Mary katedrális és a Hyde Park Barracks. Az üde zöld övezet nevét a londoni Hyde Park után kapta. Kezdetektől fogva a település délkeleti része a lakosság kedvelt kikapcsolódási és sportolási helyszíne volt. 1810-ben Macquaire kormányzó az északi részt leválasztotta és Hyde Parknak nevezte el. A fennmaradó másik egységet, a mai Royal Botanic Gardent (Királyi Botanikus Kert) saját használatára tartotta fenn. 1926-ban újították fel európai hatásokat mutatva, Weekes tervei alapján. A park egyes egységei Aboriginal nevet kaptak, úgymint Boongala=zöld árnyék és Gwandalan=csendes hely.

A Hyde Park egyik sétánya


A következő kép a park egyik szakaszát mutatja. A kép tetején a St. Mary székesegyház, előtte az Archibald szökőkút, baloldalon - kikövezett udvarral - a Hyde Park Barracks (Hyde Park Laktanya) látható. 1818-19 között épült a téglaépület és története során több feladatot is betöltött: itt szállásolták el a nőtlen, a kormány megbízásából dolgozó elítélt férfiakat, laktak itt bevándorló nők, majd hivatalok és múzeum is helyet kapott benne. Az ausztrál építész, F.H. Greenway egyik legismertebb alkotása.

Panoráma fentről: a képen a Laktanya, a Szt. Mária bazilika és a szökőkút látható


A Hyde Park 3 fontos pontja az ANZAC, az Archibald szökőkút és a Yininmadyemi.

Az ANZAC tisztelgés az I. Világháborúban elesett nők és férfiak, katonák, tengerészek és ápolók hősiessége előtt, és egyben mementója is a háború tragédiájának. 1930-ban C.D. Bettil tervezte art deco stílusban, megtörve ezzel a klasszikus katonai emlékművek építészeti hagyományait. Az épület előtt található a Visszatükröződések-medence (Pool of Reflections), amelyben valóban visszatükröződik a kicsit magasabban elhelyezett ANZAC. Ott jártunkkor felújítás alatt állt.

ANZAC


A Yininmadyemi (Thou didst let fall) az Aboriginal és Torres-szigetek háborúban elesett hőseire emlékezik. A sors kegyetlen fintora, hogy abban az országban, amelyet olyan hősiesen védelmeztek, az egyenlőségért folytatott csatájukat elvesztették.

Yininmadyemi emlékmű


A parkot átszelő sétány egyik végpontja az ANZAC, az északi végén pedig a nyolcszögletű Archibald-szökőkút (Archibald fountain) található. A szökőkútat a francia Sicard tervezte J.F. Archibald megbízásából. Archibald, a Bulletin magazin kiadója és szerkesztője ragaszkodott hozzá, hogy franciának adják a megbízás; egyrészt a francia kultúra és művészet iránti rajongása miatt, másrészt emléket állítva Franciaország és Ausztrália szövetségének. A kút Franciaországban készült el és Sicard sosem látta Sydneyben működő alkotását. A művész a klasszikus görög és római kultúra alakjait mintázta meg.

Archibald-szökőkút/Archibald fountain


A "központi kikötő" Circular Quay a lüktető város vízi közlekedésének a csomópontja. Többször is útba ejtettük és használtuk.

Circular Quay, a központi kikötő

Circular Quay, a központi kikötő


A kikötőtől egyik irányba a Sydney Operaház, a Botanikus Kert, a Mrs Macquarie széke és távolabb a Bondi strand, a másik irányba a The Rocks található.

Sydney Opera Ház (Sydney Opera House): Úgy gondolom, ez az az épület, amely Ausztráliáról és elsősorban Sydneyről az eszünkbe jut. Jellegzetes, zászlókat formázó tetőszerkezete messziről hirdeti, hogy igen, Sydneyben vagyunk, megérkeztünk. Építésére pályázatot írtak ki, melyet a dán Jorn Utzon nyert el. A kivitelezés és a költségek messze meghaladták az eredeti terveket, Utzon a felmerülő műszaki és pénzügyi problémák miatt visszavonult és 4 ausztrál építészmérnök fejezte be munkáját. A tetőszerkezet vitorlái 61 tonna súlyúak és 65m magasak. 1973-ban II. Erzsébet királynő avatta fel az Operaházat, 2007. óta szerepel a Világörökségi listán és elfogult vélemények szerint a II. Világháború óta nem épült szebb épület. A Benenlong Point kikötőben található, korábban erőd, majd kocsiszín volt a helyszínen. Az Operaház lépcsőjéről a Circular Quay, a Botanikus Kert és a város toronyépületei láthatóak, távolabb pedig a Harbour-híd, az Olimpiai Uszoda és a Luna Park.

Sydney Operaház/Sydney Opera House


A Rocks (The Rocks) 1788 óta létezik, először régi, nádtetős házak, majd később homokkő épületek alkották. Lakosai főleg elítéltek voltak és itt épült fel az első kórház is. 1900-as években a pestis elterjedése miatt a városvezetés elrendelte a házak lebontását, de a teljes megsemmisülést a I. Világháború kitörése megakadályozta. Az 1960-as években újabb lendületet vett a terület átalakítása, a régi épületek helyére új lakóépületeket terveztek. Lakossági összefogásnak köszönhetően a rombolás helyett hosszú-hosszú évek után a felújítás vette kezdetét és ennek köszönhetően a Rocks Sydney egyik kiemelkedő turista látványosságává vált, teret adva számtalan kézműves boltnak, szórakozó helynek, étteremnek és piacnak.

Sydney egyik híres városrésze, a Rocks/The Rocks


Egy napos városnéző túránkat a Rocksnál fejeztük be és az utolsó fénykép is nem messze innen készült. Szerintem szépen szemlélteti Sydney múltját és jelenét.

A következő, és egyben utolsó bejegyzés Sydneyből/Ausztráliából a strandokról fog szólni. Addig is szép, napsütéses napot mindenkinek!

​2018. május


bottom of page