top of page

Sydney - szerelem első látásra

Frissítve: 2023. aug. 27.


Ha valaki több mint egy évvel ezelőtt azt mondja, hogy Sydneyben töltjük a Húsvétot, elnézést a kevésbé tapintatos kifejezésért, de kiröhögöm. Persze akkor is, ha azt mondja, hogy Kínában fogunk élni...

Miért Sydney? Lassan 6 éve terveztük, hogy egyszer eljövünk, de a tervek tervek maradtak. Kínai életünk olyan kapukat nyitott meg számunkra, amelyek otthonról nézve elérhetetlennek tűntek. Az ország karnyújtásnyira hozott egzotikus úticélokat kecsegtető pénzügyi feltételekkel, az iskolai tavaszi szünet pedig lehetőséget adott arra, hogy hosszabb programban gondolkodjunk. Most működött a demokrácia, terveimet leszavazták a fiúk, és bár esős, őszi időszakot prognosztizált a meteorológia, Sydney lett a befutó.

Miért Sydney?

Már 6 éve itt él a férj legjobb barátja (http://www.rockclimbingaustralia.com.au/). Kell ennél több vagy nyomósabb érv?

Készültünk? Nem. Ellentétben minden eddigi utunkkal, ahol bújtam az internetet és a család terhelhetőségét, napi rutinját ismerve próbáltam összeállítani a programunkat, itt rábíztuk magunkat "idegenvezetőnkre". Azt hiszem, kellően rendhagyó lett a végeredmény.

Miért szerelem első látásra?

Sütött a nap, mindenki mosolygott, kedvesek voltak az emberek és olyan "ráérősen" nyugodtnak tűnt minden. 8 hónap Kína után ennyi is elég a boldogsághoz.

Sydney hangulata - engem - Hongkongra emlékeztetett. Mint ott is, itt is érezni lehet a múlt illatát, jelenlétét: modern felhőkarcolók, mellette amerikai stílusú külvárosok, angol hagyományok. Mindezek bájos keveréke, amely lépten-nyomon meglepetést okoz. Sosem tudhatod, a következő sarok melyik korba repít vissza - vagy épp előre.

Finomakat ettünk és ittunk. Semmi extrát, de mindegyik közelebb állt az ízlésünkhöz, mint a kínai átlag napi kosztunk. Sydney - és talán Ausztrália - a BBQ imádók fellegvára. Nincs olyan erkély, terasz, talpalatnyi hely, ahol ne lenne grillsütő.

Van tejföl! Mennyei érzés volt ismét megízlelni.

Bárkit kérdeztünk, tudott angolul válaszolni, a kapott válasz használható és pontos volt, sőt, a legtöbb esetben plusz információkkal kiegészített. Kína után ismét egy olyan pont, amely mellett nem mehettünk el szó nélkül.

Magyarul beszéltünk egy magyarral, olyan dolgokról, melyeket az érthet igazán, aki Magyarországon született és nőtt fel. Eltérőek a véleményeink, de fél szavakból is értettük egymást. Nem azzal kezdtük a csevegést, hogy próbáltuk a térképen elhelyezni, hol is van Magyarország?

Láttunk kengurut, vombatot (az út szélén kilapulva :-D), wallabyt, vízi agámát, világító férget, ausztráliai possumot, bush turkeyt (talegalla tyúk) és malukui íbiszt. Kakaduktól, papagájoktól és kacagó jancsiktól (kookaburra) volt hangos a város. Csupa olyan állat, amellyel eddig az interneten vagy maximum egy állatkertben találkoztunk.

Jó volt látni nagy, megtermett embereket (mint a vikingek). Vicces ez is, de fontos. Kínának azon a részén, ahol élünk, az emberek vékonyak, szikárak és alacsonyak. Ránk ez kevésbé mondható el, így felüdülés volt, hogy a boltokban a felnőtt részlegen nem gyerek méretű ruhák vannak, sőőőt, az otthon megszokott méretnél kisebbek között is válogathattunk.

Gyönyörű a környezet és Sydney természeti adottságai káprázatosak.

A pénz műanyag, nem ázik szét, hogy semmi se akadályozza a szörfösök boldogságát. Van ennél figyelmesebb ország? :-D

Tudom, turistaként más minden, de első benyomásra azt mondom, jó lehet(ne) itt élni. Ideális klíma, kiegyensúlyozott emberek, sportos életmód, gazdag választék, jó életszínvonal, wellbeing. A felszín.

Egy-egy beszélgetés során kiderült, hogy természetesen itt sem csak kolbászból van a kerítés.

Drága ingatlant venni, drága a lakbér és a rezsi. Sokat kell naponta utazni, ha nem vagy olyan szerencsés, hogy a munkahelyedhez viszonylag közel találj lakást.

Jó az oktatást, de a legjobbakért sokat kell fizetni.

Van munkalehetőség, de persze nem mindenkinek és nem mindig pont olyan, mint amilyenre vágytál. És persze nem garantált, hogy abban a városban, ahol eltervezted elkövetkező éveidet.

Nem biztos, hogy a kívánt életszínvonalat maradéktalanul biztosítani tudod a fizetésedből.

Multikulturális a város, ennek minden előnyével és hátrányával. Ha kevésbé vagy nyitott és toleráns, érhetnek meglepetések.

Angolul beszélnek, de ne lepődj meg, ha elsőre nem érted. Ezt spékeld meg néha egy kis indiai, kínai akcentussal és teljes a káosz.

Egzotikus állatok és növények, de ne feledjük, a Föld 10 legveszélyesebb állata közül több is épp ezen a földrészen éli boldog életét. Adott esetben veled egy háztartásban - szerencsés esetben a tudtod nélkül. :-D

Óriási a kontinens, de alapvetően pár nagyobb városra koncentrálódik a pezsgő élet. Ha szereted az urbánus létet, sok választási és ugrálási lehetőséged nincs.

Honvágy - ha erős, még repülőgéppel sem tudod túl sűrűn megvalósítani, hogy megöleld Magyarországon maradt szeretteidet.

Néhány érdekes adat, mielőtt költöznél. :-D

Canberra: Mint tudjuk, nem Sydney és nem is Melbourne Ausztrália fővárosa. A történet szerint Sydney a legrégebbi kolóniák egyike, és mint ilyen, gazdasági, politikai és kulturális szempontból is vezető pozíciót töltött/tölt be. Melbourne az aranyláz idején erőteljes fejlődésnek indult és Sydney ellenpólusává vált. A versengés a mai napig megmaradt a két város között. A múltban Ausztrália államai között nem volt együttműködés. Olyan szinten nem, hogy a pl. vasúti sínek nyomtávjai is különbözőek voltak. A XIX. sz. végén Sir Henry Parkes nevéhez fűződik a föderáció megalapozása. Az együttműködés maga után vonta, hogy az államok szövetségének legyen egy igazgatási központja is, fővárosa. Sydney és Melbourne "harca" kiéleződött, mindkettő város jogot formált a cím birtoklására. A végeredmény érdekesen született meg: nemzetközi pályázatot írtak ki arra vonatkozóan, hogy hol legyen az ország fővárosa? A hely kiválasztása Scrivener felügyelőnek köszönhető, a tervezést pedig W. B. Griffin és M. Griffin végezte el. Légi felvételeken jól látszik, hogy Canberra valóban városépítészeti tervezés eredménye. Elnevezése női keblet jelent, amely a két itteni hegyre utal, más források szerint találkozási pont a név jelentése. Canberra az ország közigazgatási központja.

Hat állam és 2 szárazföldi terület található az országban, a 2 szövetségi terület ugyanúgy működik, mint a 6 tagállam szövetsége. Új Dél-Wales a legrégebbi kolónia, Sydney központtal, Victoria az egyik legkisebb állam és Melbourne a központja. Brisbane Queensland központja, itt található a Torres-szoros szigetek, Nyugat-Ausztrália a legnagyobb állam Perth központtal, Dél-Ausztrália központja pedig Adelaide. Ez az állam egyben a híres ausztrál bortermelés centruma is. Tasmánia a legkisebb állam Hobart központtal, az Ausztrál-Fővárosi-terület központja Canberra, míg az Északi-területé Darwin.

Az ausztrál nemzeti zászlóban megtalálható Nagy-Britannia zászlaja, utalva a gyarmati időszakra, alatta a nemzetközösség csillaga (7 ágú: 6 állam és a szárazföldi területek), jobbra a Dél keresztje csillagképe helyezkedik el.

Az őslakosok zászlója 3 színű: fekete, sárga és piros. A felső, fekete sáv az őslakos embereket jelképezi, az alsó, piros sáv a Földet és a Földdel való spirituális kapcsolatot, míg a középső sárga kör a Napot szimbolizálja.

A Torres-szoros szigetek zászlajában a zöld sáv a földet, a kék sáv középen az óceánt, a 2 vékony fekete csík a szigetlakókat, a fehér fejdísz a szigeteket, a csillag középen a csoportot, a fehér szín pedig a békét szimbolizálja.

A nemzetközösség címerének 2 állata az emu és a kenguru. Állítólag azért (is), mert egyik sem tud hátrafelé menni. :-D

Ausztrália nemzeti növénye az arany akác, ezért az ország nemzeti színe is a sárga és a zöld. Nemzeti drágakő az opál. Az őslakosok története szerint a szivárvány megérintette a földet, ezzel létrehozva az opál színeit.

Miért érdekes még Ausztrália?

Egyike a világ 7 kontinensének; itt a legkisebb a Föld népsűrűsége, 2fő/1km2; a föld 6. legnagyobb országa; egyike a föld legrégebbi kontinensének és egyben a föld legszárazabb lakott területe is.

Élményeinkről bővebben a következő blogokban olvashatsz.

​2018. április


bottom of page