top of page

Róma, az örök szerelem

Frissítve: ápr. 20.

Róma, Olaszország

Egy hosszú hétvégére elutaztunk Rómába, az örök városba. Két nappal az indulás előtt bedurrant a bölcsességfogam. A fogorvos higgadtan közölte, hogy nincs mit tenni, a gyulladást le kell húzni, a fájdalmat csillapítani kell. A repülőről már úgy szálltunk le, hogy lüktetett a fogam. Római első programunk gyógyszertár látogatás volt. :-) 

Róma, Olaszország

Róma Olaszország fővárosa, korábban pedig a Római Birodalom központja. Alapítói Romulusz és Rémusz, akik a Tiberisz folyó melletti hét dombon és a dombok között elterülő völgyekben fektették le a város alapjait. A település politikai, gazdasági és turisztikai szempontból is jelentős szerepet tölt be Olaszország életében, és számos híres film "díszletként" is szolgált: Római vakáció, Édes élet, A tehetséges Mr. Ripley és a Keresztapa. Akárcsak Belfast és Észak-Írország életében a Trónok Harca, Rómánál az Angyalok és Démonok című film sikere hozott drasztikus változást. Az eddig is kedvelt Rómát elárasztották a turisták és követték Robert Langdon nyomát. 

Érkezésünk másnapján mi is "nyomozásba" fogtunk és első utunk az Angyalvárba vezetett.

Bár az épület eredetileg Hadrianus császár és családja mauzóleumaként épült Kr. után 139-ben, a történelem során több funkciót is betöltött: volt palota, börtön, Aurelius pedig erőddé alakíttatta. Hadrianus mellett itt helyezték el feleségének és fiának a hamvait is, sőt Caracalláig a római császárokét is.

Róma, Olaszország

Az épület jelenlegi nevét 590-ben kapta, amikor a legenda szerint Mihály Arkangyal megjelent a mauzóleum tetején és ezzel véget vetett a pestisjárványnak. A magasba törő angyalszobor az évszázadok során többször is megsemmisült, a jelenlegi bronz verziót 1753-ban emelték. 

A reneszánsz idején Della Rovere bíboros jelentősen átalakította az épületet. A Vatikán helyett itt volt a rezidenciája és ekkor építtette meg a Loggia-t is. 

Az Angyalvár jelenleg múzeumként funkcionál. Az épületek falai és a belső udvarok is a tematikus kiállítás helyszínei. Elhelyezkedése révén a felső szintekről csodálatos panoráma nyílik a városra. Tiszta időben felfedezhetjük Róma híres nevezetességeit. A perspektíva lehetőséget ad arra, hogy megcsodáljuk a város fantasztikus struktúráját, az épületeket harmóniáját és az utak által is megerősített kapcsolatát. A Vatikán és az Angyalvár közötti alagút felszíni változata a Passetto di Borgo. Ezt a megemelt folyosót III. Miklós pápa rendelte meg és az átjáró menekülési útvonalként szolgált a pápák számára. 

A vár és a város közötti kapcsolatot a Tiberis folyó felett átívelő Ponte Sant Angelo biztosítja. A hidat Hadrianus építtette és a keresztény zarándokok ezt használták, amikor a Szent Péter bazilikához zarándokoltak. A reneszánsz korban pápai megbízásra Bernini faragta ki azt a 10 angyalszobrot, amely a 135 m hosszú híd két oldalát díszíti. Érdemes a hídon átsétálni, nézelődni, és elmélyülni Róma szépségében. Hasonló élményben lehet részünk, ha a Ponte Vittorio Emanuele II. hidat választjuk. A három boltíven nyugvó építmény gazdagon díszített szobrokkal és győzelmi oszlopokkal.

Ugyan nem a Passetto di Borgo-n, de átsétáltunk a Szent Péter bazilikához. A séta nem a legjobb kifejezés. A fogfájásom már semmi sem csillapította, ezért fogorvost kerestünk. Nekem a római vakáció egyre inkább az angyalok és démonok harcát jelentette. Mindenhol angyalok keresztezték utunkat, de a fogfájás démona kísérte lépteimet. A Vatikáni negyedben végre találtunk is egy thai hölgyet, aki ugyan épp befejezte a szombati rendelését, de még fogadott bennünket. 30 Euróért (2009-et írtunk) belenézett a számba és felállította a diagnózist: mogyorót ne egyek, vegyek be több fájdalomcsillapítót és majd menjek el egy szájsebészhez. Nem lettem vidámabb a hír hallatán. Valahol mélyen tudtam, hogy számomra a megváltás nem itt fog eljönni.

Elég meggyötörten érkeztem a bazilikához, de a látvány - átmenetileg - feledtette gyötrelmeimet. 

A Szent Péter Bazilikához nem foglaltunk előre jegyet - pár évvel később már igen -, de szerencsére különösebb sorban állás nélkül bejutottunk. 

Egy hatalmas tűzvész a város nagy részét elpusztította. Nero császár a keresztény szektát okolta a tűzért, bár történészek úgy vélik, hogy maga Nero állt mögötte. A bűnbak keresése a keresztények üldözését eredményezte és elérte a Rómában igét hirdető Szent Pétert is. Nero császár parancsára fejjel lefelé a Circus-ban keresztre feszítették és a közeli dombon temették el. Szent Péter temetkezési helyén először Konstantin építtetett bazilikát. Az épület a kereszténység jelképe és nem mellesleg a barokk és reneszánsz építészet remekműve. A végeredmény Bramante, Michelangelo és Bernini (és még sok más mester és művész) munkásságát dicséri. A hatást fokozza az épület előtt megnyíló hatalmas piazza, melyet körbe ölel 140 oszlop, tetejükön szentek szobraival. A téren két egyforma szökőkút és egy obeliszk látható. Az obeliszk Egyiptomból került Rómába Caligula megbízására.

A tér burkolatát travertini fehér mészkővel díszítették. A nap állását követve az obeliszk árnyéka a kövekre vetül, mint egy napóra.

Róma, Olaszország

A belső tér legalább annyira impozáns, mint a külső. Az Átriumba 5 bronz ajtón keresztül lehet bejutni: a halál, a jó, a gonosz, a szentségek ajtaja, a központi ajtó és a szent ajtó. Az épület minden pontja Szent Péter feláldozásának és a kereszténységnek a szimbóluma: a fő hajó falának díszei, festményei; a 25 oltár, mely közül a fő oltár Szent Péter sírja fölött található; Bernini és Michelangelo szobrai, a grottók, valamint a 11 kápolna (a leghíresebb a Sixtusi kápolna). Órákat lehet eltölteni és mindig van egy újabb részlet, amely addig elkerülte a figyelmünket.

A bazilika - szerintem - kihagyhatatlan pontja a kupola. Lifttel vagy gyalog a teraszig tudunk menni. Már innen is fantasztikus a kilátás. A kupola megközelítése csak gyalog lehetséges, további 320 lépcsőfok legyűrése után. A kupolából 360°-os panoráma tárul elénk. A közlekedés egyirányú. A kupola egyik oldalán csak felfelé, a másikon pedig csak lefelé lehet menni!

A bazilikánál a Vatikáni Múzeumról ne feledkezzünk meg. Természetesen hezitáltunk és volt lelkiismeret furdalás, de nem néztük meg. Ott tényleg sokan várakoztak, előre nem foglaltunk időpontot. Úgy gondoltuk, majd legközelebb. Aztán legközelebb sem mentünk be, de még lehet egy újabb legközelebb. :-)

Római első napunk utolsó nevezetessége a Spanyol lépcső volt. Kényelmesen, fél óra alatt átsétáltunk, közben élveztük a napsütést, a város pezsgését és a dolce vita hangulatát. A 135 fokból álló, Európa legszélesebb és leghosszabb lépcsőjének eredete nem spanyol. Franciák finanszírozták és XII. Lajos megbízásából épült. Ha feltekintünk, a lépcsők tetején egy francia templomot látunk, előtte pedig itt is egy obeliszk magasodik. Nevét Sallust történészről kapta, mert egykor az ő kertjében állt. A lépcső mellett található a híres angol költő, John Keats háza. Keats élete utolsó hónapjait töltötte Rómában, miután orvosa melegebb éghajlatra történő költözést javasolt betegsége kezelésére.

A lépcsők felé néző téren kapott helyet a Bernini által épített barokk szökőkút. Neve Barcaccia - csúnya csónak. 1598-ban a Tiberis kiöntött és a csónakokat arra a helyre tolta, ahol most a szökőkút áll. Zseniális tervezésének köszönhetően az útszint alá süllyesztették, ezért olyan, mintha félig elsüllyedt volna.

A lépcső igazi fórum, találkozóhely, a lüktető város szíve. Központi elhelyezkedésének köszönhetően fesztiválok, divatbemutatók és mozifilmek helyszíne is volt már.

Este még egyszer visszajöttünk a városba, vacsoráztunk egy kis étteremben és sétáltunk a szűk utcákon.

A következő nap a Colosseum, Fórum Romanum, Pantheon és a Trevi-kút várt ránk.

„Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is”. A mondat súlyát és valóságtartalmát a Colosseum falainál állva érezzük át és értjük meg. Az épület egyszerűen leírhatatlan. Nem véletlenül a világ 7 csodájának egyike. Nekem (nekünk) ez a látványosság tetszett a legjobban Rómában.

Építését Vespasianus császár kezdte el a Forum Romanum délkeleti végén és Titus avatta fel egy 100 napos ünnepség keretében. 

Mai nevét a középkorban kapta, feltehetően Nero közelben álló szobráról, a kolosszusról. Az épület gladiátor- és állatviadalok színtere volt és hatalmas tömegek befogadására tervezték. 

A külső falak travertini kőből készültek és 4 szintes, boltívekkel szabdalt a szerkezete. Az alépítmény - a Hypogeum - a gladiátorok, kiszolgáló egységek és állatok számára biztosított helyet és bő 10 évvel a Colosseum átadása után készült. A 80 kapuból 76-ot használhatott a közönség. A nyugati kijárat a Halál Kapuja nevet kapta, itt vitték ki a halottakat az épületből.  Az északi és déli bejáratot a felső tízezer, a keleti kaput pedig a Gladiátorok használták.

Colosseum, Róma

A Forum Romanum helyén mocsár és temető volt. Majd a híres római csatornarendszer kialakítása után a terület elkezdett benépesedni és a hatalmában erősödő Róma központja lett.

A Palatinus-domb annak a 7 dombnak az egyike, amelyre Róma épült és több híres rómainak - Cicero, Augustus, Tiberius - is ott volt az otthona, császári rezidenciája. 

A Circus Maximus a másik kedvencünk lett. Sajnos sok minden nem maradt meg belőle, de még így is sejteni lehet monumentalitását. A 600m-es szekérstadion a Palatinus és az Aventine dombok között helyezkedik el.Építése, átalakítása több császár uralkodását is érintette egészen 549-ig. Az épületek köveit új templomok és paloták építésére használták fel. 

Ha már a Colosseum környékén járunk, érdemes megnézni a Vittoriano épületet és a Palazzo Venezia-t is. A Vittorio-t tortának, írógépnek is becézik a formája miatt. A panoráma teraszáról ismét fantasztikus kilátás nyílik Rómára.

Vittorio, Róma

A Colosseumtól átmentünk a Pantheonhoz és a Trevi-kúthoz.

A Pantheon lett a harmadik kedvencünk. Építését Marcus Agrippa kezdte el és mai formáját Hadrianus uralkodása alatt érte el. Egyike azon kevés épületeknek, amely teljesen érintetlen maradt. Az épületet minden isten együttes tiszteletére emelték és csak egy rövid ideig használták templomként. A korábbi sírokhoz egyre több oltár és síremlék épült, ezeket a központi teret körülvevő hét fülkében alakították ki.

Az oculus - kupola - nyílása 8,7 méter átmérőjű, és ez a természetes fényforrás az épületben. Szimbolikus jelentése is van, mert a látogató úgy érzi, hogy közvetlenül érintkezik az éggel - és az istenekkel. A teljes kupola 44,4 méter átmérőjű, és a világ legnagyobb vasbeton kupolája. Az átmérő megegyezik a padló és kupola közötti távolsággal. Több mint hét méter vastag, de a nyílás közelében már csak 1,2 méter. A mennyezetet bronz borította, de ezt beolvasztották - állítólag  –, többek között Szent Péter sírja fölötti baldachin kialakításához.

A Piazza Navona-n több szökőkutat is látunk. Az egyik közvetlenül a Pantheon előtt található, a Bernini készítette Fontana del Moro - a Négy folyó szökőkútja -  a tér déli végén kapott helyet. 

Fontana del Moro, Rome

A szökőkutak szökőkútja természetesen a Trevi-kút. Nevét onnan kapta, hogy a helyén 3 út találkozott. Eredetileg Bernini tervezte, de a megvalósult állapot egy költséghatékony megoldása Nicola Salvi tervei alapján.

A csaknem 30 méter magas Trevi-kút a Palazzo Poli épületének hátuljára épült. A boltív alatt középen Neptun szobra áll, akit két szárnyas ló és tritonok (a tenger fiatal istenei) kagyló alakú szekerén húznak a tengerbe. Az egyik ló nyugodt, a másik zabolátlan, és a tenger ár-apály jelenségét  szimbolizálják. A fülkékben álló két alak a Bőséget, a másik pedig pedig az Egészséget ábrázolja. 

A Trevi-kút olyan, mint a Spanyol-lépcső. Igazi fórum, találkozó hely. Aki idelátogat, biztos, hogy bedob egy érmét a medencébe. A legenda szerint az, aki eldobja az érmét, egy napon visszatér Rómába.

Természetesen mi is dobtunk érmét és vissza is tértünk Rómába. Az ismerős helyek újbóli bejárása felelevenítette az emlékeket. Mindkettő alkalommal imádtuk a várost és a hangulatát. 

Két napos útjaink voltak. Két nap alatt a posztban felsorolt látnivalókat kényelmesen bejárhatjuk és általuk megismerhetjük Róma múltját, de bepillanthatunk jelenébe is.

2009, 2014. október (poszt: 2024. február)



bottom of page