top of page

Qingming Ünnep

Frissítve: 2018. ápr. 10.


Miközben otthon a keresztény kultúrkör legfontosabb napját - Feltámadás - ünnepeltük, Kínában ápr. 4-5. (Halottak Napja) a megemlékezésről és a halottakról szól.

A Qingming vagy "Tiszta Világosság" Ünnepe Jie Zituinak állít emléket, aki egy darab húst kivágott a lábából, hogy száműzetésben lévő urát megmentse az éhhaláltól. Ura 19 évvel később visszakerült a trónjára, de egy ideig megfeledkezett szolgájáról. Később szégyenében elrendelte, hogy keressék meg Jiet, mert jutalmazni szeretné önfeláldozó hűségét. Jie egy hegyen búj el az anyjával, és az uralkodó hiába kereste, nem találta. Elszántsága nem ismert lehetetlent, elrendelte a hegy felégetését, hátha akkor Jie előjön rejtekhelyéről. Nem járt sikerrel, a katonák már csak a holttestére leltek rá. Az uralkodó ezt a napot a "Hideg Napnak" nyilvánította és ezen a napon csak hideg ételt lehetett fogyasztani. Jie halálának 2. évfordulóján elzarándokolt a hegyre, ahol meglepetésére az égett földből friss fűzfák hajtottak ki. Emlékezésül ezt a napot a Qingming Ünnep napjának nevezte el.

A Qingming Fesztivál alatt az emberek felkeresik halottaikat. A sírokat rendbe teszik, söpörnek, eltávolítják a szemetet, fűzfaágat és virágokat tesznek a sírra, sokan fűzfavesszőből készült "koronát" viselnek a fejükön.

( A Születés és halál: https://www.summester.com/blog/szuletes-es-halal bejegyzésben említettem, hogy manapság a városokban hamvasztanak. A család itt az urnákat keresi fel és ott emlékezik meg szeretteiről.) Ételt, teát és bort kínálnak, füstölőt gyújtanak.

Fűzfavesszőt helyeznek a bejárat fölé is, mert úgy gondolják, hogy a fűzfa távol tartja a szellemeket. A fűzfa mágikus erejében való hit a buddhizmusból ered, ahol a Kegyelem Istennőjét sokszor ábrázolják egy sziklán ülve, mellette vázában fűzfaággal. A víz és a fűzfavessző a démonok megfélemlítését szolgálta. Egy régi kínai mondás szerint "helyezd a fűzfavesszőt a kapura, tartsd távol a szellemeket a háztól".

A fesztiválnak nem csak kulturális szempontból van jelentősége, hanem a természetben is változás áll be. Megkezdődik a hőmérséklet felmelegedése és beköszönt a heves esőzések időszaka. A természet megújul és zöldbe borul. A sírok felkeresése mellett sokan a szabadban töltik a napot a gyerekekkel és sárkányt eregetnek.

​2018. április


Commentaires


bottom of page