top of page

Leifeng pagoda


A West lake partján büszkén magasodik a Leifeng pagoda. Története egy fehér kígyó és egy halandó ember szerelméről szól: Élt régen két kígyó - egy fehér és egy kék -, akik természetfeletti képességüknek köszönhetően gyönyörű női alakot vettek fel. Egy nap, amikor a Nyugati-tónál sétáltak, eleredt az eső, és a Törött-hídon egy tudós esernyőjét kínálta nekik. A fehér kígyó első látásra beleszeretett a férfiba és hamarosan összeházasodtak. Nem nézte ezt jó szemmel egy gonosz szerzetes, aki megpróbálta szétválasztani az ifjú házasokat és a torony börtönébe zárta őket. A fehér kígyó idővel legyőzte a gonosz szerzetest, ledöntötte a tornyot és kiszabadította a házasokat - akik azóta is boldogan élnek.

A hiteles történelmi emlékek szerint 977-ben készült az épület a Wuyue királyság idejében, és Sakyamuni Buddha hajtincsét helyezték el benne. Más források alapján a király kedvenc ágyasának a terhességét ünnepelte meg az építésével, ezért sokan a hölgy után

Huangfei-nek hívják a pagodát.

A Ming-dinasztia alatt kalózok égették fel és a torony faszerkezete teljesen megsemmisült, csak a tégla váz maradt meg. Az építőanyagot az évek során az emberek elhordták, mert úgy vélték, a kövek távol tartják a gonosz szellemeket. Szorgos munkájuk eredményeként a pagoda 1924-ben összeomlott. A kormány 2000-ben döntött az újjáépítéséről és 2002-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Messziről nézve mindez nem látható, a tájékozatlan látogató feltételezné, hogy eredeti épülettel áll szemben. Némi gyanúra ad okot, hogy a domb tetején álló toronyhoz mozgólépcső vezet fel, ami - valljuk be -, még Kínában sem gyakori.

A nyolcszögletű, 72m magas pagoda alagsorában tekinthetjük meg az eredeti épület maradványait, a legfelső szintre pedig lifttel is feljuthatunk.

A pagoda régi maradványai


Minden emelet tematikus dekorációval büszkélkedik. A föld feletti 1. szinten a Fehér Kígyó legendája jelenik meg, a következő emelet a torony épülését mutatja be, majd a pagodához kapcsolódó írásokat látunk. A következő szint a West Lake 10 legfontosabb nevezetességét ismerteti meg a látogatóval, a kupola pedig 2002 kis aranyozott szentélyből áll, mindegyikben egy-egy aranyozott toronnyal.

A pagoda kupolája


Az emeletekről gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában. Feltárul előttünk a West Lake és a domboldalba simuló Jingci templom. Amennyiben a naplementét szeretnénk megcsodálni, a Leifeng pagodánál tökéletesebb helyszínt nem is választhatnánk.

​2018. július


Kapcsolódó tartalom:

https://www.summester.com/west-lake-three-pools

https://www.summester.com/west-lake

https://www.summester.com/west-lake-su-setany


bottom of page