top of page

Lámpás Fesztivál

Frissítve: 2018. ápr. 10.


A Kínai Új Év bejegyzés kapcsán említettem (https://www.summester.com/blog/kinai-uj-ev), hogy a Tavaszi Fesztivál lezárása a Lámpás Fesztivál. Hosszú-hosszú évek óta szerettem volna élőben is látni, amikor a rizspapír lámpásokat a magasba eregetik. Filmben, dokumentum műsorokban is mindig ámulattal szemléltem és gyönyörködtem a hangulatában. Március 2-án pénteken majd 3 órás autózgatás után sem sikerült ezt az álmom valóra váltani. Egyrészt a hagyományos eregetés a nagyobb városokban tiltott (légszennyezettség) -, másrészt ahol volt is ehhez az ünnephez kapcsolódó rendezvény, oda a dugó miatt nem jutottunk el.

Ennyit az én bakancslistás lámpásaimról... :-(

Mint mindennek, természetesen ennek az ünnepnek is évezredekre visszanyúló hagyományai és mítoszai vannak.

Van, aki úgy tartja, hogy a lámpák eregetése a buddhizmushoz köthető. Ming császár megtudta, hogy a szerzetesek az 1. Hold-hónap 15. napján fényt gyújtanak Buddha tiszteletére. Hogy kimutassa a buddhizmus iránti elkötelezettségét, elrendelte, hogy ezen a napon a falusiak is hasonló lámpásokat gyújtsanak szerte az országban.

Egy másik eredetmítosz szerint Jáde császár darumadarát a falusiak véletlenül lelőtték, miközben védték állataikat a vadaktól. Haragjában a császár megparancsolta, hogy katonái égessék fel a vétkesek házait az 1. Hold-hónap 15. napján. Lánya - rokonszenvezve a falusiakkal - hírül vitte, hogy mire készül az apja, ezért az emberek cselt szőttek a császár ellen: vörös lámpásokat gyújtottak és petárdáztak, - amely messziről úgy tűnt, mintha a házak égnének - így a császár azt hitte, hogy rendeletét hű szolgái végrehajtották. A napi napig a vörös lámpások meggyújtása, a sárkánytánc és a tűzijáték szerves része az ünnepnek.

A Lámpás Fesztivál étele a yuan xiao (ez egyben a fesztivál kínai neve is), amely egy rizslisztből készült kicsi, töltött golyó és a család újra egyesítését jelképezi.

A töltelék - területtől függően - lehet édes vagy sós: cukros gyümölcsös szirup, dió, őrölt szezámmag, osmanthus virág, rózsaszirom, kandírozott mandarinhéj, bab paszta, zöldség és darált hús. A mi tányérunkra a szezámmagos verzió került. :-D

​2018. március


Comentários


bottom of page