top of page

Hongkong - The Peak

Frissítve: 2023. aug. 30.


Vannak napok, amikor a dolgokat el kell tudni engedni (szép magyarosan megfogalmazva). Az a nap, amikor a Peak-hez indultunk, egy ilyen nap volt.

A "Peak" minden útikönyv szerint Hong Kong Island és egész Hongkong egyik olyan nevezetessége, amelyet NEM szabad kihagyni.

A maga 552m magasságával a sziget legmagasabb hegye. A 19. században a rakományhajók számára tökéletes jelzőpont volt, illetve a tehetősebbek számára ideális elvonulási hely lett. A kormányzó után egyre több gazdag család telepedett le a csúcs közelében, bár a közlekedés kicsit körülményes volt; megfelelő úthálózat hiányában szolgák hordták fel-le az itt élőket, teherhordó székekben. 1947-ig a "Csúcs" a kiemelt lakóövezet címet birtokolta és csak külföldiek lakhattak itt. A Peak ugrásszerű fejlődése a vasútvonal kiépítése után kezdődött el, 1888-ban átadták Ázsia első kötélpályás vasútvonalát 1350m hosszúságban és 5 megállóval. Napjainkban évente kb. 7 millió ember látogat ide.

Terv szerint hongkongi 2. napunkon indultunk neki a csúcsnak. Ez volt az a nap, amikor hol esett, hol nem esett, de a pára és a felhők miatt túl sok mindent nem lehetett látni. "Tökéletes" időjárás egy olyan hely megtekintésére, amelynek fő attrakciója a lenyűgöző panoráma....

A Kowloon-Hong Kong Island hajókázás akadálymentesen lezajlott, az idő is tisztulni látszott. Csemegéztünk egy termelői piacon, megcsodáltuk a nem működő Óriáskereket és esély volt arra is, hogy a csúcsra felérve látunk is valamit a városból:-D.

Ha Peak, akkor Peak-tram, vagyis az ikonikus villamossal kell felmenni. Itt már gondok adódtak. Elvesztünk a bevásárló központok útvesztői között, ismét esett és beborult, éhes volt mindenki és lassan 3 óra felé jártunk. Más ilyenkor lefelé jön, és nem felfelé megy. Ennek ellenére még életet lehetett lehelni a csapatba és tovább kerestük a villamos kiinduló pontját. Az eltévedések jól is sülhetnek el, ennek köszönhető, hogy megnéztük a St. John's katedrálist. 1841-ben Davis kormányzó helyezte el a templom alapkövét az akkor még "kopár" szigeten. A székesegyház Hongkong egyik legrégebbi egyházi (nyugati) épülete.

A villamos megállójához érve az érzés erősödött: vannak napok, amikor a dolgokat el kell engedni. Eszméletlen hosszú sor, 85%-os páratartalom...és a sor nem mozdul. Hiszti a családban: egy "fütyiért" Firenzében (ő volt Dávid) már vártunk 4 órát, többet soha!

Fél óra mozdulatlan várakozás után én is feladtam és a kudarc valamint egy ripityára törött telefon kíséretében gyászosan elhagytuk a helyszínt. Úgy is mondhatjuk, hogy első csúcskísérletünk nem járt sikerrel!

Másnap újra megpróbáltuk, ragyogó napsütésben és lemondva a villamosról (azt hiszem, bölcsen, a Közép-őszi szünet alatt elfogyhatatlan mennyiségű ember mozgott Hongkong utcáin és nevezetességeinél) busszal mentünk fel a csúcsra.

Bizton állíthatom, NEM lett volna szabad kihagynunk! Lenyűgöző és képeslapba illő a kilátás. Extra költség nélkül is lehet gyönyörködni a panorámában, de az igazi a Peak Torony tetején kialakított 360°-os kilátást biztosító, 428m magasságban fekvő nyitott Sky Terrace. Némi szerencsével az épületben található vendéglátóhelyek panorámás ablakainál ülve, egy jó kávé mellett is csodálhatjuk a lenyűgöző panorámát.

Maga a Peak a kilátás mellett további időtöltési lehetőséget biztosít, ezért akár 1 napos kirándulásnak is tervezhető a környék megtekintése.

Egyrészt a kilátó épületében van a Madame Toussaud kiállítás hongkongi verziója, illetve a hely körül több túraútvonal is van, ki-ki erőnléte szerint válogathat. Családunk a Peak-trail szakaszt választotta, amely kb. 3 km hosszú, szinte végig vízszintesen halad körbe, játszóterekkel, parkkal, pihenő/sütögetős helyekkel és vízeséssel tarkítva. Bármilyen korú és erőnlétű látogató számára gond nélkül végig járható. Több helyen kilátás nyílik a tájra, a városra, illetve amolyan botanikus ösvényként a helyi növény-és állatvilágot is megismerhetjük sétánk során.

Ha jól időzítünk, Hongkong esti fényeiben is gyönyörködhetünk, mielőtt visszaindulunk a nyüzsgő hangyabolyra emlékeztető belvárosba.

Hongkongi beszámolókat itt olvashatsz:

​2017. október

Comentarios


bottom of page