top of page

Hongkong - Lantau

Frissítve: 2023. aug. 30.


Hongkongi utolsó napunkat Lantau-nak szenteltük.

Lantau Hongkong egyik legnagyobb szigete és természeti szépsége mellett többek között a Big Buddha szoborról, no meg persze Disneyland-ről nevezetes.

Hajóval, tömegközlekedéssel egyaránt megközelíthető. Tömegközlekedés esetén érdemes előre tervezni és utánajárni, hogy mennyi időt vesz el az utazás, nekünk Kowloon-ról átjutni (busz/metró kombinációja) 2 órát jelentett. Maga a sziget komplett 1 napos túrát jelent, egy Disneyland látogatással kombinálva, - szép idő esetén beach-program - akár 2 nappal is számolhatunk.

Amit érdemes megnézni és a család apraja-nagyja elégedett lesz:

- Disneyland

- Tai O falu

- szerencsés esetben delfin-les

- Big Buddha és környéke

- túrázás a hegyekben (A túrázás kedvelői több útvonalat is bebarangolhatnak - gyönyörű és egyben karbantartott ösvényeken.)

Családunk a Disneyland és túrázás opciókat kihagyta, időnkbe a Big Buddha és környékének a felfedezése fért bele.

A szoborhoz legegyszerűbben a Ngong Ping 360 felvonóval érdemes menni. Nem olcsó, de páratlan élményben lesz részed - különösen, ha nem vagy tériszonyos és a "Crystal" kabint választod, ahol nem csak kifelé, de lefelé is csodálhatod a panorámát az üveg padlózatnak köszönhetően. Az út kb. 30 perc, visszafelé 18:00-kor jön (2017. október) az utolsó járat.

​Ngong Ping falu

A felvonó mellett helyezkedik el, kb.1.5 hektáros területen. Amolyan szórakoztató "falu", éttermekkel, teaházzal, kis boltokkal és tematikus programokkal.

A falun áthaladva a Ngong Ping térre érünk. A díszes kapu Quing dinasztia-kori stílusban épült, az út két oldalán (Bodhi path) 12 tábornok szobra látható. A 12 tábornok a buddhizmus védelmezője, 2 órás váltásban őrzik Buddhát (persze képletesen), illetve képviselik a 12 kínai állatövet is.

​Big Buddha és Po Lin kolostor

Az úton végig haladva fokozatosan érezzük a szobor spiritualitásából, méretéből és a környék atmoszférájából adódó hatást - ezt tovább színesítik a szabadon kószáló tehenek.

A Po Lin kolostor Hongkong legjelentősebb buddhista központja, "the Buddhist world in the South" névvel is illetik.

A Big Buddha szobor (Tien Tan) a maga 34 méterével Kína 5 legnagyobb Buddha szobra között van és a világ egyik legnagyobb ülő Buddha szobra. A végleges formáját kb. 5000 rajz és több ezer makett előzte meg. A bronz szobrot 202 darabba vágták és hajóval szállították 1986-ban Hongkongba, egyedül az arc nem került feldarabolásra.

A szoborhoz több mint 280 lépcső vezet fel. Hát igen, a megvilágosodáshoz vezető út nem egyszerű :-D.

Maga a szobor a 3. szinten helyezkedik el:

- az 1. szinten 6 Bodhisattva szobor látható, ők segítenek a halandóknak a megvilágosodás elérésében

- a 2. szinten Buddha életét és tanításait bemutató múzeum van

- a 3. szinten ül Buddha a tisztaságot jelképező lótuszlevél koszorún, mellén a szimbolikus fordított horogkereszttel.

​Wisdom Path:

A bölcsesség ösvénye kb. 15 perc sétányira van a Buddha szobortól. 38db, egyenként kb. 8-10 méter magas fa oszlopból álló emlékhely. Az oszlopokra a Szív-szútra legjelentősebb imáját vésték - kínaira átfordítva. Az oszlopok elhelyezkedése a végtelen jelét adja ki, utalva a halhatatlanságra, de a gyakorlatiasabb megközelítés szerint nagyobb összhangot biztosítva a tájjal. Az egyik oszlop felirat nélküli - nem véletlenül, ez az ürességet szimbolizálja.

Ha még nem fáradtunk bele az egész napos kirándulásba, a központba visszaérve vásárolgathatunk is. A Ngong Ping felvonó mellett - mily meglepő :-D - egy nagyobb Outlet is található. Az út a spiritualitásból vissza a fogyasztói társadalomba gyorsabb és kényelmesebb, mint a halhatatlanság felé vezető út (képletesen értve, természetesen), mozgó lépcsők visznek a vásárlás paradicsomába.

​A 4 beszámolóval (Hongkong, Hongkong-Kowloon, Hongkong-The Peak és Hongkong-Lantau) remélem, sikerült közelebb hozni Hongkongot és felkelteni az érdeklődést a "város" iránt.

​2017. október

bottom of page