top of page

Hongkong - Kowloon

Frissítve: 2023. aug. 30.


Hongkongban a szállásunk Kowloon-ban volt (előző bejegyzés Hongkongról itt: www.summester.com/hongkong) és kedvező helyen ahhoz, hogy tömegközlekedéssel több nevezetességet is könnyen elérjünk. Az alábbi helyeket szívből ajánlom minden Hongkongba látogatónak, nem okoznak csalódást. A listát lehetett volna bővíteni, de kevésbé feszes és katonás életvitelünk - illetve a család tűréshatára :-D - ennyit bírt el.

Promenade (Tsim Sha Tsui) és "Victoria Harbour":

A Promenade és a kikötő az egyik leglátványosabb pontja ennek a városrésznek. Kowloon és Hong Kong Island a sétányról nézve mind nappal, mind az esti fényekben változatos képét mutatja attól függően, hogy melyik parton vagyunk. Egészen más a látvány Hong Kong szigetről visszatekinteni, mint Kowloon-ról átnézni a túlpartra. A Promenade ad helyet a Hongkongi Kulturális Központnak, a "Space" Múzeumnak, de innen gyönyörködhetünk néhány ikonikus épületben is, mint pl. a Bank of China, vagy az IFC 2 tornya. A sétány egyben a központja is a Hong Kong szigetre induló hajóknak, kompoknak, valamint itt található az "Avenue of Stars", amely felújítás miatt zárva volt/van, egészen 2018-ig.

A Victoria-kikötő eredeti neve Hong Kong kikötő, majd amikor az 1. Ópium háború után Hongkong brit gyarmat lett, átnevezték és a mai napig a Victoria nevet viseli. Ideális földrajzi adottságai és stratégiai szempontból kiváló elhelyezkedése folytán jelentős szerepet töltött be Hongkong történelmében és fejlődésében. A kikötő védettsége és a víz megfelelő mélysége lehetővé teszi nagyobb teherszállító hajók kikötését, így a Victoria-harbour a világ egyik legforgalmasabb kikötőjévé válhatott.

​Clock tower:

Az óratorony a gyarmati időket idézi, 1915-ben épült a Kowloon-Kanton vasútvonal részeként. Az állomás megszűnt, a 44 méter magas gránit torony azonban büszkén őrzi emlékét a "gőz" korszakának, valamint annak a több millió kínai bevándorlónak, akik vasúton érkeztek az ő "új hazájukba" - egy jobb élet reményében. Az óratorony ideális kiindulópontja egy Promenade sétának.

​Nathan road és Temple-street:

Kowloon egyik legforgalmasabb és leghosszabb bevásárló utcája a Nathan road. Shoppingolás non-stop, épületről-épületre, elveszve a bevásárló központok szerteágazó útvesztőiben, de itt található a híres Peninsula Hotel is, több híres film helyszínének szereplője.

A Nathan road-tól nem messze (pár utcányira) található a Temple street, amely nevét a híres Tin Hau templomról kapta. Este az utca megtelik élettel, az árusok kipakolják portékájukat. Van itt minden, mint egy jobb fajta búcsúban, hosszú-hosszú métereken át.

A Nathan road-i bevásárlás után a Kowloon park tökéletes helye a relaxációnak. A park korábban katonai erőd volt, 1970-től nyílt meg a nagyközönség számára.

​A lista nem teljes, mindenki a saját ízlése, terhelhetősége és lehetősége alapján szemezgethet az útikönyvek ajánlásai közül.

​2017. október

bottom of page