top of page

Hold Fesztivál

Frissítve: 2018. ápr. 10.


A Közép-őszi fesztivál, vagy más néven Hold fesztivál Kínában az Új Év után a második legjelentősebb ünnep. Kezdődik a Kínai Népköztársaság alapításának évfordulójával (okt. 1.), majd ezt követi a Közép-őszi Ünnep, vagy Hold Ünnep.

Közép-őszi, mert mindig az ősz közepén tartják; Hold Ünnep, mert ekkor a legfényesebb és a legkerekebb a Hold. A fesztivál időpontja pontosan meghatározható, a kínai 8. holdhónap 15. napján kezdődik.

Természetesen az ünnepnek van háttér története is - több is, amely az ősi Kínába vezet vissza bennünket.

A tündérmese szerint a hős, Hou Yi úgy mentette meg a népét, hogy a tíz napból lelőtt kilencet, amelyek halálra égették az embereket. Hős tettéért a halhatatlanság elixírjét kapta a Nyugati Királynő anyjától. Hou Yi a varázsitalt nem akarta elfogyasztani és elhagyni gyönyörű halandó feleségét, Chang Ert, ezért átadta neki, hogy vigyázzon rá. Azonban Hou Yi hűtlen tanítványa kényszerítette Chang Ert, hogy lenyelje a varázsitalt. Chang Er halhatatlanná és természetfölötti lénnyé változott, és a Holdra repült. Hou Yit emésztette a bánat. Egyik éjjel felnézett a Holdra és felesége alakját vélte felfedezni benne. Örömében süteményeket, zöldségeket és cukorkákat ajánlott fel a Holdnak.

Egy másik történet a Jáde Nyúl meséje.

E szerint három halhatatlan szegény öregemberré reinkarnálódott és ételt kért a nyúltól, a rókától és a majomtól. A majom és a róka adott ennivalót, de a nyúlnak nem volt semmije, ezért azt válaszolta: "egyetek meg engem" - és a tűzbe ugrott. A halhatatlanok utána vetették magukat. A nyulat jutalmul felküldték a Holdba, ahol a halhatatlan Jáde Nyúl lett belőle.

​A harmadik történet Wu Gang nevéhez kötődik, aki egy halhatalantól tanult annak érdekében, hogy ő is halhatatlan lehessen.

Tanulása során hibát követett el a Mennyben és büntetésül a Holdra küldték, hogy kivágjon egy babérfát. A fa hatalmas és erős volt és a Hold-csarnok előtt virágzott. Minden alkalommal, amikor Wu Gang kivágta, a fa újra nőtt. A végtelen és kemény munka lett Wu Gang büntetése. Ha tiszta időben a Holdra nézünk, egy árnyékot látunk - a történet ehhez az árnyékhoz kapcsolódik.

​A Hold fesztivált nagy pompával ünneplik, sárkány tánccal, lampionok eregetésével. Az emberek a holdfény alatt együtt vacsoráznak családtagjaikkal, főleg süteményt és zöldségeket fogyasztanak.

A Hold-sütemény (moon cake) is a fesztivál különlegessége. A Hold-sütemény kerek, szimbolizálja a Holdat és a család újra egyesülését. A süteményt a Holdnak ajánlják fel. A sütemény-evés felidézi a vágyakozást a barátokkal és családtagokkal való együttlét után. Napjainkban a süteménnyel hosszú és boldog életet kívánnak egymásnak az emberek.

A Hold-sütemény története a Yuan-dinasztia idejére is visszavezethető, amikor az emberek elnyomásban éltek és fellázadtak. A kommunikáció és az üzenetek továbbítása nehézkes és veszélyes volt, ezért a lázadás egyik vezéralakja, Liu Bowen tanácsos kitalálta, hogy kerek süteményekbe rejtsék el a titkos üzeneteket, benne a felkelés időpontjával (augusztus 15.). A lázadás sikerrel járt és a sütemény népszerűsége is töretlen.

Az egy hetes szünet kiváló alkalom arra is, hogy - mint a kínai Új Évben -, emberek milliói kerekedjenek fel és látogassák meg a családjukat.

Az ország hatalmas méretét reprezentálva, csak vonatból kb. 40 milliót indítanak ebben az időszakban.

2017. október

bottom of page