top of page

Hefang utca


Folytatva Hangzhou nevezetességeinek a bemutatását, a Hefang utcába és a Qinghefang környékére látogatunk el. A déli Song dinasztia idején Kína központja Hangzhou volt és a Hefang már akkor is a kereskedelem ütőerét képviselte. A történet szerint Zhang Jun tábornok, miután megkapta a "megyei király" címet, rangja fontosságának bizonyítékául hozzáfogott a Taiping - mai Hefang - utca építéséhez. A terület kereskedelmi és kulturális jelentőségének elismeréseként Zhang Jun még azt is elérte, hogy Gaozhong császár ellátogatott a városba. Napjainkban a Hefang az egyetlen megmaradt régi utca Hangzhouban, köszönhetően a 2000-ben elkezdődött felújításoknak. Több üzlete - túlélve a Yuan, Qing és Ming időszakot - a mai napig működik. Ezek egyike az 1898-ban alapított Pan Yong Tai gyapjú bolt.

Pang Yon Tai gyapjúbolt


A Hefang utca központja a hagyományos kínai orvoslást támogató gyógyszertáraknak, ezek közül több is évszázados hagyománnyal rendelkezik.

- 1874-ben épült a Huqingyutang, 3000m2-es épülete országos védettség alatt áll.

- 1649-ben Shunzhi császár alapította a Fanghuichuntang-ot, amely Kína legjobb 6 gyógyszertára között szerepel

- a Yezhongdetang 1808. óta működik és a hagyományos kínai gyógyszerek mellett nyugati orvosságokat forgalmaz, valamint TCM (tradicionális kínai orvoslás) szolgáltatásokat is nyújt.

Kínai gyógyszertár és portékái


A kínai porcelán messze földön híres, természetesen a Hefang utcában is vásárolhatunk klasszikus és modern darabokat. A Longquan Royal Klin Porcelángyár a tradicionális kézművességet és a modern technikát ötvözi termékeiben. A szeladont, vagy zöld mázas kerámiát 905-től ismerték - elsősorban Zhejiang tartomány délnyugati és Fujian tartomány északi részén -, és az 500 kemence által gyártott porcelán Kína egyik legfontosabb exportcikke lett.

Modern porcelán


Longquan nem csak a porcelánjáról, hanem kardjairól is híres. A múlt hagyományának a továbbvitelét több nemzedéknek köszönhetjük. A kard presztízsét bizonyítja, hogy a mai napig Kína magas rangú és módos tagjainak kedvelt ajándéktárgya.

Longquan kardok


Az utcában számtalan teabolt, selyembolt és kézműves termékeket áruló üzlet is van, nehéz ellenállni a kísértésnek. Sétánk során tanúi lehetünk, ahogy egy-egy mesterember a szemünk láttára hozza létre egyedi alkotásait.

Kézműves munka közben


Az utca egyik fő látványossága a nagy, fekvő, rézzel bevont Buddha. A pocakja már fényesre kopott, mert sokan úgy hiszik, a hasának a megsimogatása szerencsét hoz.

Buddha és Nirvana jól megférnek együtt


Ha megéheztünk, nem kell messzire menni, a Hefang széles választékát kínálja a street foodnak. Eldönthetjük, hogy kedvenc csemegénkkel sétálunk tovább, leülünk valamelyik food streetnél egy sörpadra vagy egy hagyományos kis étteremben hódolunk a kulináris élvezeteknek.

Street food

Helyi specialitás, hangzhoui tofu


A Hefang utcán és a kisebb mellékutcákon végig sétálva eljutunk a Dob-toronyig (Drum tower). A torony Qian Liu idejében épült és a császári város déli kapuját jelentette. Kínai elnevezése (chao tian men) a Menny kapuja, melyet a Yuan dinasztia idejében átneveztek Gongbei-re. A Ming dinasztia idejében 1474-ben lerombolták, de a következő évben sikerült újjáépíteni. Hasonló sors várt rá a korai Qing dinasztia alatt. A kapuhoz vezető úton a régi városképet idéző "utcai szobrok" láthatóak, a Drum-toronytól tovább haladva pedig egy ebéd- és vacsoraidőben nyüzsgő, éttermekkel és falatozókkal teli food street-hez érünk.

A Drum-tower kapuja


Amennyiben a Hefanghoz tervezzük városnéző túránkat, ne felejtsük el, hogy a környéken további látványosságok várnak:

- City God pavilon a Wu-hegy tetején: https://www.summester.com/city-god-pavilon

- Virág- és állatpiac: https://www.summester.com/virag-es-allatpiac

- West-lake: https://www.summester.com/west-lake

​2018. május

bottom of page