top of page

Daming shan

Frissítve: 2018. ápr. 10.


Bízva abban, hogy a meteorológia nem téved és vasárnap valóban meleg, napos időnk lesz, elkezdtük tervezgetni a hétvégi programot.

A hegyeket céloztuk meg. Több alternatíva is felmerült, de 4 főre bővült gyerek-állományunk befolyásolta a lehetőségeket; a srácok szavaztak és döntöttek, de demokrácia lévén nem az általuk kiválasztott helyre mentünk. Egy későbbi bejegyzésben arra is kitérek majd, hogy miért?

A Daming-hegy vagy Da'ming shan Hangzhoutól kb. 2 órányira van autóval.

A legmagasabb pontja 1489m, 32 csúccsal, 13 völggyel, 8 vízeséssel és 3 alpesi réttel büszkélkedhet. Homokpala, vulkáni kőzet és gránit alkotta szirtek, medencék és hegyormok váltakoznak, lenyűgöző természeti formákat alakítva ki.

A hegy lábánál található településtől kb. 20 perces buszos út vezet fel, az autóforgalom a nagyközönség előtt lezárt. A szerpentines, kanyargós hegymenet berthesgadeni kirándulásunkra emlékeztetett, annyi különbséggel, hogy itt a zabszem a fenekemben volt, elnézve a mikrobuszok műszaki állapotát. Izgalmam nem ragadt át sem a buszvezetőre, sem a többi utasra, mély nyugalommal élvezték a tűkanyarokat és a zöldbe boruló természet látványát.

A "bejárat" felé - hogy meglegyen a kellő energia - amolyan falusi food street alakult ki. Válogathattunk a főtt kukorica, gőzgombóc, zongzi, hotpot, lepény és a teában főtt tojás között. A fizetés természetesen Alipay vagy Wechat alkalmazással működik, minden asztalon megtalálható a QR kód, amelynek a scannelésével a "számla" kiegyenlíthető. Számla nincs, technológia van. Nekem ez a felállás jobban tetszik, mint a fordítottja.

Food street a Daming-hegynél

A 600m hosszú Hold-kanyon, és mögötte a Daming-villa


Túlélve a szerpentineket, libegővel folytattuk utunkat felfelé. Elmondhatjuk, hogy a látványnak ára van, nem is kevés. 6 fős csapatunk 4 gyerekből és 2 felnőttből állt - európai mérce szerint - de a mi csemetéink meghaladják a 120 cm-t, ezért ők már felnőttnek számítanak. Welcome to China!

A Daming-hegy területére a belépőkért 380 RMB-t, a felvonóért 250RMB-t fizettünk, és ha felvonóval szeretne lejönni a megfáradt vándor, az újabb 250RMB-be kerül. Lefelé vezet egy bobpálya is, de a hozzá vezető út és maga a pálya még nem nyílt meg a látogatók előtt, gondolom a téli időjárás után a szakásos karbantartást végzik rajta.

A libegő végállomása egyrészt a síközponthoz érkezik - némi gyaloglás után -, másrészt a kiépített gyalogutakon innen indíthatjuk el túránkat a hegyekbe. A síközpont 1100m-re található a tengerszint felett, területe kb. 20.000m2, és leghosszabb pályája 1km. A síelésnek nincs nagy hagyománya errefelé, de a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően

Tibet mellett (https://www.summester.com/tibet-es-a-sieles) az ország több területén is nagy infrastrukturális beruházások folynak annak érdekében, hogy minél többen hódolhassanak a téli sportoknak. Ennek egyik példája Daming, ahol az európai építészeti stílus és az Illy kávé illata keveredik a kínai kultúrával.

Daming sí központ, 30°C-ban!


A síközpont felé haladva a mesterségesen kialakított Daming-tóban gyönyörködhetünk. A tó a berillium bányászat vízellátását biztosította, kb. 60.000m3 a tároló kapacitása és csodálatos a hegyek között fel-felcsillanó kékes-zöldes árnyalata.

Daming-tó. Átlagos vízmélység 8m, de néhol eléri a 15m-t is

Napsütötte gyalogút a Daming-hegyen

Vízesés a túraútvonal mellett


A hegy több látványossággal is büszkélkedik, az egyik ilyen a 10km hosszú Damingshan-alagút. A korábbi ércbányászat maradványa, és teljes hosszában 6 hegyen át vezet.

A látogatók előtt megnyitott egyik szakasz 1km hosszú és szállító feladatot töltött be. Belsejében több hasadékot láthatunk, az oldalsó járatoknak köszönhetően pedig a csodálatos panorámában gyönyörködhetünk.

A Damingshan-alagút egyik bejárata

Az alagút egyik szakasza


A "tündérek titkos átjárója" névre hallgató gyalogút bájos hangulata egyedülálló mérnöki munka eredménye. 1.200m hosszú és a munkások 3 hónapon keresztül dolgoztak rajta, egészen a 2010-es átadásáig. Az út megépítése további lehetőséget teremtett a látogatók számára, hogy a természet szépségében elmerüljenek.

A titkos átjáró Tündérországba

"Skywalk" a Daming-hegyen - tökéletes mérnöki munka eredménye

A Wenbi-csúcs, vagy Tű-csúcs eredetileg a hegy része volt. A bányászat, majd később az időjárás következményeként elvált a hegytől és a mai napig magányosan dacol a természettel. A tetején tajvani fenyő található, egyedi jelleget kölcsönözve a 49m magas csúcsnak.

A 49m magas tűhegyes Wenbi-csúcs


A Longmen-függőhíd 48m-re van a földtől, 58m hosszú, és a Longmen-szoros fölött ível át. Mellette található a Qianwu rét, alatta pedig a Longmensatan vízesés. A réten a melegebb napokat, heteket követően a virágok kinyílnak, és káprázatos színekben pompáznak.

Longmen-függőhíd

Qianwu rét - még téli színekben

A nap végére a fáradt és éhes csapat nem hagyhatta ki a "food street" kínálta csemegéket. Tojás, lepény, főtt kukorica és a gőzgombócok zamata tette fel a koronát erre az amúgy is tökéletes napra.

​2018. március


bottom of page