top of page

Baochu pagoda

Frissítve: 2018. ápr. 10.


A Baochu pagoda a Baoshi-hegyen áll, Drágakő-pagodának is hívják. Szemben helyezkedik el a Leifeng pagodával, de míg azt egy öreg szerzeteshez, a Baochu pagodát egy fiatal szépséghez hasonlítják. Az épületet az Északi Song dinasztia idején emelték.

A Wuyue Királyság fejét a császár egy nap magához hívatta, és mivel hosszú ideig nem tért vissza, nagybátyja aggódása jeleként egy 9 emeletes fa-tégla kombinációjú pagodát emeltetett, ahol védelmező imáikat mondhatták el az uralkodó biztonsága érdekében.

Az épületet a történelem során hatszor építették újjá, legutóbb 1932-ben. 2013-óta állami védelem alatt áll. Mai nevét egy Bao nevű vak szerzetes után kapta, akit mindenki mestereként tiszteltek.

A jelenlegi pagoda 8 szögletű és 7 emeletből áll, 43.5m magas. Az emeletek alapterülete fokozatosan csökken, nyolcszögletű piramist formázva. A fa és gránit talapzatot az épület belsejében húzódó és a csúcson "kardot" formázó csigavonal alakú fém szerkezet erősíti és tartja stabilan. A felújítás során talált sztélét az 1. emeleten helyezték el, az épületet vakablakok és oszlopok díszítik. A pagoda kertje árnyékos pihenő helyet kínál a lépcsőzés után és kiváló kilátást a West Lake-re. Kicsit magasabban az eredeti pagoda kövei és egy pavilon is található.

Az épület több útvonalon is megközelíthető. A West Lake felől érdemes a domboldalon húzódó kis lakóépületek között felsétálni, némi betekintést kaphatunk az itt élő családok mindennapjába. Felfelé elhaladunk a Big Buddha templom mellett. A templom kifejezés erős túlzás, valójában egy nagy kősziklát látni, Maitreya Buddha mellét formázva. A hegy felől a Ming & Qing dinasztia jeleit viselő faragások vannak. Jelenleg elég lehangoló a látvány, a sziklából alig látni valamit, ellenben körülötte sittes zsákok és a felújítás kellékei hevernek szanaszét. Az ismertető táblán szereplő leírás elemeinek a felfedezése erős képzelőerőt kíván.... Talán hamarosan ez a történelmi darab is a hozzá méltó környezetbe kerül. További 28 Moya szobor és 6 db 50m magas Moya kő állt a hegyen, de ezek többsége lerombolásra került az 1960-as években.

​2018. január

Szobormaradványok a Baoshi-hegyen

Baochu pagoda

Ming pagoda

Ház belső udvara

Old Buddha templom (szikla)

A pagoda kertje pihenő pavilonnal

Út a Baochu pagodához

bottom of page