top of page
  • Szerző képeTEszter

A Yandang-hegy felfedezése


Talán már kiderült számotokra, hogy szeretjük a hegyeket. Olvashattatok a Sárga-hegyről, a Daming-hegyről és a 19 Csúcsról, ebben a bejegyzésben pedig a Yandang-hegyet mutatom be nektek. Természetesen ez is a kínai top 10-es listán szerepel. Még nem nagyon találkoztunk olyan kiemelt látnivalóval, amely ne lenne a legjobb-legszebb 10-ben. Tapasztalataink alapján a számolással a kínaiak hadilábon állnak. No, nem azért, mert nem tudnak, hanem mert az ő számképzési módszerük eltér az angolszász vagy a magyar logikától. Lehet, hogy a top 10 is valójában inkább top 100? :))

Miért a Yandang-hegyet választottuk? Vonzó képek és útibeszámolók hívták fel rá a figyelmet, különösen egy, a hegycsúcsok között kialakult tó ámulatba ejtő szépsége nyerte el a tetszésünket. Ezt persze nem találtuk meg...de legalább van miért visszatérni.

Nem szerettünk volna ismét repülni és a Google szerint 2.5 óra alatt teljesíthető a táv autóval; a 3 napos hétvégébe ez az utazási idő belefért.

Aztán persze lett belőle 4 óra, és megtanultuk, hogy a Google adatait érdemes kettővel szorozni, mert az nagyjából megfelel a kínai forgalomnak és vezetési tempónak.

A szállásunk egy kis településen, a Linfeng bejárattól kb. 300 méterre, felhőbe burkolódzó csúcsok között bújt meg. Elbűvölő a látvány, de azért a vidéki turizmus még nem érte el a nyugati szintet. Sokat dobott volna a helyzeten, ha nem lepukkant házak, száradó bugyik és melltartók színesítik a képet....

A hegység vulkanikus tevékenység eredménye, a kréta időszakban alakult ki. A kitörés négy ütemben történt, a kőzetek rétegződése szembetűnő, néhol teraszos struktúrákat kialakítva. 2004-ben Nemzeti Geo Parknak nyilvánították, 2005 óta pedig tagja az UNESCO Nemzetközi Geo Parkok szervezetének.

Tianguan-csúcs, amely az erodálódás eredményeként mai formájában egy kalapra emlékeztet

A környék látnivalói elég nagy kiterjedésűek, több ponton tudunk belépni a park területére. A Linfeng bejáratnál barlangok, érdekes formájú hegycsúcsok, hidak, pavilonok és templomok várnak ránk.

A Guohe-híd 1902-ben, a Qing-dinasztia idejében épült, jelenlegi állapotát az 1980-as évek felújításának köszönheti. Tökéletes íve, az élénk kék vízben visszatükröződő árnyéka és a hátteret adó Guohe-szikla mesébe illő hangulatot áraszt. Számunkra a legnagyobb élményt a tóban fel-felbukkanó aligátorteknős jelentette, úszkálása hosszú időre lekötötte a fiúkat - és egy csapat kínait is.

Guohe-híd és a háttérben a Guohe-szikla


Tovább haladva láthatjuk a Két kakas sziklát, az Elefánt ormány sziklát és a Chaoyun-sziklát (bejegyzés borító képe). Ez utóbbi 100m magas és vastag riolit réteg borította, amely az évszázadok során az eső és az időjárás viharjainak köszönhetően erodálódott és elvált a hegytől. Alatta kialakult a Guapiao-barlang.

A keleti- és nyugati Yaotai pavilonok tiszta időben a legjobb kilátást biztosítják a völgyet körül ölelő csúcsokra. Nem véletlenül itt táborozott le egy festő csapat is.

Művész alkotás közben


A Linfeng-barlang helyén 600 évvel ezelőtt buddhista templom állt, de egy földcsuszamlás lerombolta. A legördülő sziklák 7 részből álló barlangrendszert hoztak létre, melyek a mai napig összeköttetésben állnak egymással.

Linfeng-barlang és a szerencsét hozó Buddha


A Yandang-hegy az érdekes formájú sziklák kavalkádja mellett a kínai vallási irányzatok szép együttélését is példázza. Nem messze egymástól láthatunk konfuciánus, taoista és buddhista épületeket is. A Guanyin-barlang az egyik klasszikus fotós téma. 265-ben építették egy sziklába, amely kézfejet formáz, behajlított ujjakkal. A barlang 113m magas és 76m mély, maga az épület - az Avalokitesvara templom - pedig 9 emeletes.

A Guanyin-barlang és benne az Avalokitesvara templom


Az első szinten a Mennyei Királyok csarnokába jutunk, ahol a 4 őrző szobrával találkozunk. Majd 377 lépcső után a legutolsó csarnok maga a barlang, falában számtalan aranyozott Buddhával. Minden szinten megpihenhetünk, és egyben elmerülhetünk a táj szépségében.

Kilátás a templomból


A Guanyin-barlangtól nem messze látható a Fuhu-templom, amely a Beidou-barlangot "foglalta el". Nevét onnan kapta, hogy bejárata a Fuhu-csúcsra néz. A barlang formája denevérre emlékeztet és tőle jobbra, a sziklákon is egy repülő denevér alakja rajzolódik ki.

Fuhu-barlang


A Dalongqiu terület kétségkívül legfontosabb látnivalója a Nagy Sárkány-vízesés. Előtte még tanulmányozhatjuk a vulkanikus tevékenység több ezer éves nyomait, a megkövesedett lávafolyamot és a lávagolyókat. Utunkat a vízeséshez az Olló- és Harkály-sziklák szegélyezik.

A vízesés felé elhaladunk az Olló-szikla előtt. A jobb oldali dombon a vulkanikus tevékenység nyomai láthatók


A Nagy Sárkány-vízesés egyike Kína legmagasabbról alázuhanó vízeséseinek. Elképzeltük..... és csalódtunk. Az esős évszakban kétségtelenül impozáns a látvány, de csapadék hiányában sokat veszít szépségéből. A 197 m magasról aláhulló víz a Nagy Sárkány-medencéből patak formájában - áthaladva a völgyön - a Qingjiang folyóba ömlik, majd onnan tovább a Kelet-Kínai-tengerbe. A vízesésről először a Yandang-hegy első szerzeteseinek egyike, az indiai Nuojuna tesz említést. Annyira beleszeretett a környékbe, hogy a medence mellett telepedett le és élete végéig itt is maradt. Ami számunkra maradandóvá tette az élményt, hogy a zuhatag mögé besétálhatunk - vagy a kis tavon bambusz tutajjal becsónakázhatunk -, és közelről megtapasztalhatjuk a víz erejét. Érdekes volt látni, hogy nem egyenletesen zubogott alá - hol erősebben, hol meg szinte csak csordogált ; viccesen megjegyeztük, hogy biztos valaki néha megnyitotta vagy épp elzárta a csapot fent, a sziklák tetején.

A vízesés mögött

A Nagy Sárkány-vízesés, száraz évszakban


Némileg csökkentette a hiányérzetünket, hogy véletlenül szemlélői lehettünk a légiakrobaták mutatványának. Sajnos az oly gyakori szürke égbolt és homályos háttér nem kedvezett a fényképezésnek, de azért kivehetők a drótkötélen egyensúlyozó biciklisek.

Akrobaták a levegőben


Dalongqiutól nem messze egészen a csúcsokig visz fel bennünket a felvonó. Ne hagyjuk ki a hegynek ezt a szakaszát, hiszen itt mehetünk végig a gerincen végig futó gyalogúton, áthimbálózhatunk egy függőhídon, ehetünk egy barlang-étteremben és nem utolsó sorban megcsodálhatjuk a fantasztikus panorámát.

Étterem a barlangban


Az Arany Öv csúcsnál, 350m magasan vezet végig a gyalogút, neve - akárcsak a hegy neve - a 3. vulkánkitörés után megkövesedett sárgás riolit kőzet színére utal.

A gyalogút egy szakasza


Zhejiang tartomány egyik legnagyobb függőhidja a Fandong-híd, amely 75m hosszú és kb. 100m magasan ível át két szikla között. Hintáztatása itt is a felnőttek kedvenc játéka, ahogy azt már a 19 Csúcsnál megtapasztaltuk.

Fandong-függőhíd


Ezen a szakaszon látható a Guanyin-csúcs, a Teknős-csúcs és a 100m mély Harang-barlang. Ez utóbbi nevét érdekes harang formájának köszönheti. Kellő távolságból visszanézve jól látszik a függőhíd és a Yandang-hegy másik ikonikus formája, az Ezer Buddha-szikla.

Távolban az Ezer Buddha-szikla és a Fandong-függőhíd


Még a bejegyzés elején említettem, hogy úti célunk egyik indikátora a tengerszemhez hasonló Liba-tó felkeresése volt. Ha Kínában a szervezett utat választanám, annak egyetlen oka az lenne, hogy egy helyi "idegenvezető" sokkal több információ birtokában van, mint ami az angol nyelvű oldalakon fellelhető; és sajnos a helyszíni útjelzők sem árulnak el sok mindent a nevezetességekről. Visszatérve a libákhoz, a környéken nem találtunk útmutatót hollétére, ezért szállásadóinkat kérdeztük. Sokkal előrébb nem jutottunk. Valamerre arra....kb. 30km. Időközben folytattuk a térség felfedezését és az egyik parkolóban egy helyinek látszó buszvezetőt meginterjúvoltam. Mint kiderült, (szerinte) kettő Liba-tó is van, az egyik messzebb, a másik közelebb. Időnk rövidsége miatt a közelebbit választottuk. Bizodalomra adott okot, hogy hegynek felfelé autóztunk. Sajnos később leereszkedtünk és egy kis település zsákutcájában találtuk magunkat. Se parkoló, se autók, ember is alig. Már majdnem megfordultunk, amikor észrevettünk egy kis táblát, rajta a nyíl: Yanhu. Tűző napon elindultunk a semmi felé. Ilyenkor mindig érzem családtagjaim szeretetét és lelkesedését az ötleteim iránt....Kb. 20 perces menetelés után elérkeztünk egy jegyirodához és a Liba-tóhoz. Szó nem érheti a ház elejét! Ugyan nem libák, de kacsák és tyúkok valóban voltak. :)

Ez itt kérem a Liba-tó...az egyik


Pár kínai turista magabiztosan vett jegyet és belépett a "Park" területére, ezért mi is követtük őket. Hosszú hétvégénk egyik legjobb fél napja következett! A gyalogút átvezetett egy kis falun, ahol mindenféle lepényt árultak/sütöttek az utcán. A házak között - én - érdeklődve nézegettem a helyi zöldségtermesztés módszereit és a földből már kikandikáló kezdeményeit. Az egyik ház előtt parázsburgonyát vettünk - természetesen biogazdálkodásból -, és otthon, sütés után örömmel konstatáltuk, hogy végre nem édes ízű a burgonya! Áfonya és vagy ötféle típusú tojás is várta leendő gazdáját. Az egyik elágazásnál - a Hanzhu-csúcs helyett - pedig egy bácsi tökéletes angolsággal útba igazított minket a nagy vízesés felé. A gyalogút zöld vegetáció és itt-ott, látszólag minden logikát nélkülöző helyen kialakított kis kertek között vezetett. A cserjésből egy váratlan vendég is komótosan előlépett:

Egy váratlan vendég előlépett a bokrok közül


A meleg, párás időjárás miatt hosszúnak tűnő gyaloglás után megpillantottuk a vízesést. A tábla szerint ez a Xishi-vízesés, sajnos semmi egyéb információt nem találtam róla.

Xishi-vízesés - teteje.....

...és az alja, 1 pár kínai cipővel :))


A képek talán kevésbé adják vissza, de a vízhozam nagyobb volt, mint a Nagy Sárkány-vízesésnél és külön élményt jelentett, hogy a jéghideg vízen keresztül felmászhattunk a vízmosás által kialakított öbölig. Itt szintén van egy kis medence, akár ebben, akár a nagyobban is lehet(ne) fürdeni. A vízesésről egy rövid videót készítettem: https://vimeo.com/283217739

Kis medence a sziklában


A Xishi-barlangban - némi lépcsőzés után - egy üde színű templomot látunk. Benne egy meghatározhatatlan korú szerzetes néni olyan "virágokat" hajtogatott, mint amilyeneket a gyümölcsfák termésére helyeznek, hogy védjék őket a kártevőktől és a madaraktól.

Újabb sziklatemplom


A templom a sziklába épült. A ház mellett elhaladva - mögötte - jól látható a hatalmas hasadék és az épület fölött tornyosuló hegy. Az emberi leleményesség és kényszer tökéletesen hasznosította a hegyben rejlő lehetőségeket. A hasadék tetejéről lefolyó vizet egy tartályba gyűjtik és egy csövön keresztül vezetik be a házba.

Vízgyűjtő berendezés

A kettő nap alatt sikerült a Yandang-hegy egy jelentős részét végig túráznunk és talán a legtöbb nevezetességet megtekintenünk. Azért még egy nap nem ártott volna, különösen a Liba-tó ( a másik) hiányzik a listáról. Élmény volt a vidék kis falvai között járni, újra- és újra rácsodálkozni arra, hogy milyen más kultúrába is csöppentünk. Magyarországra is igaz, hogy az egyes országrészek között akár jelentős különbségek is felfedezhetők, hát Kínára ez hatványozottan érvényes. Fontos tudni, hogy mint a legtöbb kis vidéki város és település, nyugati ételekben nem dúskál a környék. A legtöbb szálláson a reggeli is kínai reggeli - ennek különböző változatával. A boltokban sincs nyugati márka, és kávé sem nagyon. A legközelebbi nagyobb település kb. 40 km-re van, ezért aki nem szereti az ázsiai/kínai ízvilágot, kellő élelemmel ellátva érkezzen. Jó túrázást!

​2018. augusztus


Kapcsolódó tartalom:

https://www.summester.com/shijiufeng-csucsok-shaoxingban

https://www.summester.com/daming-hegy

https://www.summester.com/yellow-mountain-china


#yandang #geopark #túrázás #vízesés #barlang #liba

bottom of page