top of page

A Qiantang-folyó


Folyó és város elválaszthatatlan, együtt alkot egy egészet. Akárcsak Budapestnek a Duna, Hangzhounak a Qiantang (Csientang) folyó az egyik természeti ékköve. Fontos kereskedelmi útvonal, hal állománya sok család számára biztosítja a napi megélhetést, színhelye több nemzetközi hírű futóversenynek, partja pedig tökéletes hely a nézelődésre, futásra és biciklizésre.

Horgászbotok a parton

A folyó két oldalán húzódó épületek nappal építészeti, este esztétikai szempontból kínálnak kiváló alkalmat arra, hogy kimozduljunk otthonunkból és sétáljunk egy kicsit. A házak és hidak kivilágítása elvarázsolja a nézelődőt, egy-egy jeles alkalommal - G20, Nemzeti Ünnep, Ázsia Játékok - a fényjátékok tematikus tartalmat kapnak. Az alábbi videó a mostani, 2018-as Nemzeti Ünnepre készült: https://vimeo.com/296160352.

Ellentétben a Dunával, a Qiantang nem helyszíne a vízisportoknak. Sem supok, sem kajakok nem szelik a vizet, és csak elvétve akad olyan elvetemült, aki megmártózik a "habjaiban". Nem lepődnék meg, ha átalakulva érnének partot.... azzal szoktunk viccelődni, hogy a folyó vizének kiértékelése után Mengyelejev átalakíthatná a periódusos rendszert.

Úszók a folyóban

Vitathatatlanul a legérdekesebb jelenség és évente egyszeri látnivaló - a nyolcadik Hold-hónap 19. napjának a környékén - a hatalmas dagály. Ilyenkor a tengerből a víz óriási erővel beáramlik a folyóba, akár 9m magas hullámokat is generálva. A tavalyiról lemaradtunk, az ideit láttam, de sajnos értékelhetetlen volt. Az igazi nagy hullámokon szörfözni is lehet, erről és a dagály méretéről itt láthattok videót: https://www.youtube.com/watch?v=cAGABdvv5u8

Ez pedig a 2018-as "tidal bore", a túlsó parton, a jetskisek mögött látni a hullámot: https://vimeo.com/296166628.

És mint tudjuk, Kínában sok érdekes dolog történik....az elmúlt napok egyik kiemelkedő híre volt, hogy egy kisebb örvény alakult ki a folyó közepén, nem messze a Fuxing-hídtól. Természetesen semmi ok az aggodalomra, metróépítés, gázvezetékek, stb. mind rendben van: https://www.youtube.com/watch?v=DKN6c75UP74

2018. október


Comments


bottom of page