top of page

A luxus márkák és a politika

Frissítve: 2018. ápr. 10.

A www.jingdaily.com újság egy érdekes összeállítást közölt a kínai politika és a külföldi brandek közötti kapcsolatról. A cikk megfogott és elgondolkodtatott; érdemes a megosztásra, mert betekintést enged Kína összetett kultúrájába.

A nyugati vezető márkák az eladhatóság növelése érdekében Ázsiában sokszor ázsiai modelleket és ismert személyeket választanak arcuknak, nagykövetüknek.

(Ezzel ellentétben a városban kevés olyan plakátot, kirakatot látni, ahol a külföldi brandek ázsiai modellekkel reklámozzák a termékeiket :-D). A marketing stratégia jó, számokban is mérhető bevételt eredményez a cégeknek. Azt azonban szakmai hiba lenne elfelejteni, hogy Kínában mások az erkölcsi és politikai elvárások egy-egy celebbel, közszereplővel szemben, mint a brand hazájában.

Az elmúlt időszakban több olyan lépés is történt, amely a kormány határozott politikai hitvallását fejezi ki a divat és szórakoztató ipar területén.

Idén Shanghaiban rendezik meg a Victoria's Secret Show-t. Több portálon is megjelent

(pl.: www.businessinsider.com), hogy a Victoria's Secret modellek közül néhányan - orosz és ukrán származásúak - nem kaptak vízumot, ezért a kedves közönség kénytelen lesz nélkülözni őket. Az intézkedés előzménye lehet, hogy egy 14 éves orosz modell meghalt a shanghai-i Fashion Week után. Katy Perry lett volna az est 5 csillagos sztárvendége, de az ő vízumkérelmét is elutasították. Bűne egy 2015-ös fellépésre vezethető vissza, ahol Taiwan zászlaját lengette és napraforgó mintás ruhában állt a színpadon. A napraforgó minta a Taiwan-Kína közötti kereskedelmi liberalizáció ellen tüntető csoport szimbóluma volt 2014-ben. A tüntetők attól tartottak, hogy a két ország közötti szorosabb kereskedelmi kapcsolat hosszabb távon veszélyezteti Taiwan politikai függetlenségét.

Zéró toleranciát képvisel a kormány a drogok teületén is. Tilos minden kábítószer fogyasztása és azok a sztárok, akiket kábítószer használaton kapnak, nem szerepelhetnek többet a médiában, illetve az őket foglalkoztató márkának is fel kell mondania a velük kötött szerződést. Kai Lo tajvani színész, a L'Oreal prémium kozmetikumának a nagykövete erre a sorsa jutott egy pekingi őrizetbe vétel után.

Szintén korlátozás alá esik a hivatalostól eltérő politikai álláspont képviselete a nyilvánosság előtt. Pályafutása befejezésére számíthat, aki támogatja Taiwan és Tibet függetlenségét, kritizálja az ország politikai berendezkedését, vezetőit, vagy kifejezésre juttatja Japán iránti rokonszenvét. Így járt a Lancome korábbi nagykövete, a hongkongi Denise Ho.

Házasságon kívüli kapcsolatok nyilvánosságra kerülése sem teszi lehetővé, hogy a házasságtörő a médiában megjelenjen, még akkor sem, ha 2 olimpiai aranyérmet is szerzett hazájának; mint Li Dan tollaslabda bajnok, aki a Montblanc arca volt Ázsiában.

Kiemelt erkölcsi jelentősége van a jótékonykodásnak. A kormány és a közvélemény is értékeli azon celebeket, akik vagyonukból nemes célokra áldoznak. Zhang Ziyi, a Giorgio Armani képviselőjének csillaga emiatt áldozott le; valótlant állított egy nyilatkozatában, miszerint pénzt adományozott egy földrengés sújtotta terület túlélőinek.

Etikátlan üzleti tevékenység lett a veszte a Jaeger-LeCoultre luxus óramárka nagykövetének. Az elfogadott, hogy hírességek több vállalkozásban is részesedjenek vagy akár tulajdonosként lépjenek fel, de mindegyik üzleti tevékenységnek a jogszabályi keretek között kell működnie. Zhao Wei erről megfeledkezett és pénzügyi csalás miatt elbúcsúzhatott jól fizető "állásától". A márka kénytelen volt szerződést bontani vele.

A törekvés érthető. Ha valaki híres és képviseli - még ha áttételesen is - az országát, törekedjen arra, hogy cselekedetei, életvitele is mintaként szolgáljon a több milliárd rajongó számára. A csillogásnak ára van - itt is.

​2017. november

bottom of page