top of page

A Keleti-tó Shaoxingban


A korábbi bejegyzést követve (https://www.summester.com/blog/shijiufeng-csucsok-shaoxingban) Shaoxingban maradunk és felfedezzük a Keleti-tavat. Hangzhouban a West lake (Nyugati-tó) található, ennek méltó párja az itteni. Területe kisebb, hangulata zordabb és kevésbé méltóságteljes, ellenben közvetlen környezete ámulatba ejtő.

Dong hu, Shaoxing


A tavat a legenda szerint Qin császár fedezte fel, aki keleti járőrözése során itt itatta meg szomjas lovát. A Han-dinasztia idején a hegynél kőbánya működött, és a kitermelt kőből építették fel a Yue királyság központját. A bányászat nem múlt el nyom nélkül, a hegyet lefejezték és több mint felét elhordták. A kőfejtés megszűnésével a természet szép lassan regenerálódott és a tájsebek begyógyultak. Egyre többen fedezték fel a tó érintetlen szépségét és elhelyezkedéséből adódóan a Keleti-tó nevet kapta.

Méretének köszönhetően kényelmesen 2-3 óra alatt körbejárható. Érdemes a csónakázást választani, mert a hegy barlangjai csak vízi úton közelíthetők meg.

Csónakosok munkára várva


A csónakos túra már csak azért is érdekes, mert a technikájuk nem megszokott. Kettő evező van, ebből a hosszabbik a csónak 2/3-nál kerül rögzítésre és a kormányos az egyik lábával mozgatja. A másik, rövidebb evezővel kormányoz, míg a hosszúval a haladást segíti elő.

Csónakos a Keleti-tavon


A kormányos biztos kézzel (lábbal) navigálja hajóját a hidak és hasadékok között. Megcsodálhatjuk a Trombita barlangot - itt minden kínai kipróbálja a visszhangot - és a Barack barlangot. Nevét onnan kapta, hogy a császárnő anyja barackfát ültetett a sziklák tetején és a mennyei katonák őrizték a tolvajokkal szemben.

Haladunk az egyik barlang felé


A hajókázás oda-vissza is lehetséges egy kikötéssel, de visszafelé érdemes egy kicsit sétálni és felfedezni olyan részeket, amelyek vízi úton nem érhetők el: kis félszigeteket, pavilonokat, a Qin-hidat. A kikötőtől - szintén hajóval - átmehetünk a túlpartra és felgyalogolhatunk a hegy tetejére. Tiszta időben messzire ellátunk és feltárul előttünk a város.

Gyalogút a tó partján

Ha ügyesek vagyunk, a 19 Csúcs és a Keleti-tó egy hosszú, egész napos programba besűríthető. Amennyiben autó nem áll rendelkezésünkre, Hangzhouból expressz vonattal 20 perc alatt érhető el a város.

​2018. június

Kapcsolódó tartalom: https://www.summester.com/blog/shijiufeng-csucsok-shaoxingban


bottom of page