top of page

Belfast és a street art

Frissítve: jan. 22.

Belfast

Észak-Írország fővárosában, Belfastban töltött hosszú hétvégénkről itt olvashatsz:

Egy hosszú hétvége Belfastban

Az óriások útja

A városban csatangolva lépten-nyomon graffitik, street art művek keresztezték utunkat. A fal lett a vászon és a falfestés az alkotók kifejezési eszköze. Több mint 100 év történelme, politikája és érzései fejeződnek ki a sokszor valóban művészi értéket képviselő alkotásokban. A festmények szerves részévé váltak Belfast - és Észak-Írország - utcáinak olyannyira, hogy tematikus túrákat is szerveznek a felkeresésükre. De van letölthető applikáció, térkép ha úgy döntünk, hogy idegenvezető nélkül fedezzük fel a téglafalaknak új értelmezést adó alkotásokat.

Ebben a bejegyzésben azokat gyűjtöttem össze, amelyekkel a sétáink során találkoztunk.


Chaplin figurája - egy szellemes idézettel kiegészítve:

Belfast

Állatok a falakon:


Belfasti párbaj -Tánc gyertyafényben: A mű 2012-ben készült és egy döglött állat teteme felett párbajozó két férfit ábrázol. A párbaj utal Észak-Írország jelenére is kiható hányatott múltjára, a döglött állat pedig a hanyatló világra. A harc, az értéktelen nyereményért folyó küzdelem annyira leköti őket, hogy észre sem veszik, hogy közben a világ elveszik. Egy másik értelmezés szerint a kép a gyarmati nyugatot reprezentálja. Az asztalnál ülő férfi nem avatkozik közbe, csak nézi a két férfi tusáját.

Nomad Clan - "Still Waters": A 2017-ben készült festmény megidézi a város len és kötéliparát. A nő és a farkas szembenállása történelmi utalás a múltra, a The Troubles időszak alatti és azt követő feszültségekre, és a jelenre. A farkas Belfast pajzsán is szerepel, illetve az ír kultúra fontos állata. Érdekesség, hogy nem egy klasszikus női alakot látunk, az androgün karakter a Nomad Clan (angol street art páros) jellegzetes női ábrázolási módja. A "nőietlen" nő alakja tiltakozás (volt) a melegházasság betiltása ellen (2020-tól engedélyezett) és kiállás a nők jogaiért. A farkas és a nő találkozása múlt és jelen összefonódása: még bizalmatlanok egymás iránt, de tudják, hogy együtt kell a jövőbe lépniük.

Belfast

Dank készítette (Dan Kitchener) a következő falfestményt, amely eső áztatta, macskaköves utcát ábrázol. Néhányan a Szárnyas fejvadász film hangulatát vélik megelevenedni az épület falán. Nekem Amerika és egy Sunny Dinner jutott az eszembe, de a művészet szépsége, hogy mindenki a saját szemüvegén keresztül látja és értelmezheti az alkotásokat.

Prótagorasz fia: Prótagorasz görög filozófus az emberből indult ki és azt mondta: „Minden dolognak mértéke az ember; a létezőknek, hogy léteznek, a nem-létezőknek, hogy nem léteznek.” A képen a vörös hajó, guggoló fiú - a modell egy belfasti művészeti vállalkozás vezetőjének a fia - nyilakkal átlőtt halott galambot tart a kezében. A kép minden eleme szimbolikus: a galamb a béke jelképe, melyet a 2 nyíl halálra sebzett. A nyilakon a latin kereszt a katolikusok, a máltai kereszt pedig a protestánsok jelképe. A fiú nem a galambra figyel, hanem dühösen néz a szemközti oldalon álló székesegyházra. Az alkotó - MTO -  2014-ben látogatott el Belfastba és meglepődött, hogy még mindig két táborra szakad a város. 2023-at írunk, és néhány dolog azóta sem változott. 

A séf című (vagy a Homáros edény) falfestményt a "szakmában" az egyik legnagyobbnak tartott ausztrál művész - SMUG - készítette 2016-ban. Egy, a részleteket gazdagon ábrázoló technikával készült férfi alak homárt tart a kezébe. A képemről a homár lemaradt, mert a falfestmény alsó része elé mindenféle bódékat állítottak és a homár már alig látszott.

Nem mindegyik alkotásról tudjuk, hogy a készítője milyen mondandót szánt a művének. Mindenki döntse el, milyen érzéseket, gondolatokat váltanak ki belőle a következő graffitik: 

2022-es falfestmény Los Astestostól a "Let me unsee". Inspirációul a felgyorsult, impulzív, információkkal teli hétköznapjaink szolgáltak. Az alkotó úgy érezte, túlstimulált - amit szeret -, de néha szüksége van egy kis szünetre és néhány "szemének a lekapcsolására". (Az arcot szemgolyók sokasága veszi körbe és takarja el.)

Belfast

A nő és a papagáj - Forzan - egy spanyol művész alkotása, aki csereprogram keretében érkezett a városba. A kép az ember és természet viszonyát jeleníti meg. Érdekessége a színvilága, amely üde színfolt Belfast ködös utcáin  

A Belfast Spring - Belfasti tavasz - egy új kezdet, a megújulás időszakát vetíti előre. 2023-ban készült és egy régi malom homlokzatán pompázik. A fiatal nőt lenvirágok veszik körbe, ami a megújulás szimbóluma.

Az Akrobata a Belfasti Artistaképző Intézet 2017-ben elhunyt igazgatója és közösségre gyakorolt hatása előtt tiszteleg. Alice Pasquini készítette 2018-ban.

A "True to our words" a The Irish News napilap épületének falát díszíti. Pandora szelencéjéből kiszabadultak a szavak és a hatásuk  a három nő eltérő arckifejezésén látható. A festmény a szavak, a nyelv fontosságára hívja fel a figyelmet, és nem véletlenül a napilap épületén kapott helyet. A falfestmény egy Los Angelesi művésznő, Christina Angelina munkája.

1911. május 31-én vízre bocsátották a Titanicot. A falfestmény a Titanic Belfast mellett található és a dokk munkásait ábrázolja.


És még néhány kedvenc:


A három Belfasti poszt jól érzékelteti, hogy nem unatkozik, aki erre jár. Kultúra, természet, túrázás, GOT (Game of Thrones), falfestmények. És a kocsmák!, hogy teljes legyen a lista.

Kalandra fel, ne habozzatok, irány Belfast!

Belfast-tal kapcsolatos bejegyzések:

Egy hosszú hétvége Belfastban

Az óriások útja

2023. október


Belfast

bottom of page