top of page

Belfast - Az Óriások útja

Frissítve: jan. 22.

Belfast, Giant Causeway tour

Belfasti hosszú hétvégénket (előző bejegyzés: https://www.summester.com/belfast) úgy terveztük,hogy ne csak a várost nézzük meg, hanem az ír tájat is. Kacérkodtunk a gondolattal, hogy autót bérelünk, de mivel csak egy napunk volt arra, hogy kimozduljunk, maradtunk a szervezett útnál. Előző nap este átnéztük az utazási irodák értékelését és kínálatát, majd a McComb's Coach Travel Giant's Causeway útját választottuk. Reggel 8-kor indultunk, a találkozó nem messze a St. George's market-től volt. A vezetőnk rutinos és nem szívbajos sofőr - mint idegenvezető, ez volt az első útja -, aki lényegre törően magyarázott és markáns véleménye volt az angolokról. 

Belfast, Giant Causeway tour

Az út a tengerparton haladt, a végcél a Giant's Causeway volt, több megállóval.

Carrickfergus Castle: Első megállónk Észak-Írország legjobb állapotban megmaradt és megépítése óta folyamatosan használt kastélya. 

Magját 1177-ben a normann John de Courcy építtette, miután meghódította Ulster keleti részét. A védelmi és katonai szerep mellett sokáig a hadifoglyok elhelyezésére szolgáló börtön szerepét töltötte be, de volt fegyvertár és óvóhely is. Mivel korán érkeztük, bemenni nem tudtunk. A nap végén - átgondolva a túránkat -, nem is nagyon lett volna időnk egy hosszabb megállóra.

Belfast, Giant Causeway tour

A kastély mellett III. Vilmos király életnagyságú (elég kicsi :) bronzszobra áll, kilátással a kikötőre. A király 1690-es carrickfergusi partraszállásának 300. évfordulója alkalmából emelték.

Braavos-csatorna, Carnlough: Carnlough álmos kikötője, amely a Trónok harcában Braavos néven ismert, az Antrim tengerparti úton a 2. megállónk volt. A 6. évad 7. epizódjában Braavos város egy részét a Carnlough kikötőben forgatták. Arya Stark Braavosba érkezik, hogy megkeresse Jaqen H'ghart, és megtanulja, hogy legyen arctalan bérgyilkos. A jelenetben Arya beugrik a vízbe. Valójában két helyszínen történt a forgatás: Carnlough-ban és Horvátországban. Az ugrás horvát, a vízbe érkezés már ír helyszínen került felvételre.  Bár már több mint 10 éves a sorozat, továbbra is nagy rajongó tábora van és turisták millióit vonzza Belfastba és Észak-Írországba. Maga a város is több ponton emlékezik a Trónok Harcára, de a forgatási helyszínek számtalan tematikus túra létrejöttét segítették elő a környéken is. 

Belfast, Giant Causeway tour

Egy 1831-es feljegyzés szerint Carnloughban összesen 56 ház állt és 260 lakosa volt. A fejlődés az 1840-es és 50-es években indult meg a helyi mészkő kitermelésével és exportálásával.  

Cushendun barlangok: A harmadik megálló Cushendon, ahol szintén van Trónok Harca helyszín. A 2. évadban Melisandre itt szüli meg gyermekét, illetve itt forgatták a 8. évad Jamie Lannister és Euron Greyjoy közötti híres csatajelenetet. A barlangok a strand közelében találhatók, könnyen és külön engedély nélkül megközelíthetők. Jelenlegi geológiai állapotukat több mint 400 millió éves eróziónak köszönhetik. Jó idő esetén a skóciai Mull of Kintyre is látható, amely mindössze 40 km-re van az ösvénytől.

A kastély kevésbé nyerte el a tetszésemet, de a bájos Carnlough és környezete, valamint a barlangok is lenyűgöztek. A borús időt ellensúlyozták a színes házak, a haragos zöld földek. Éles kontrasztként ott voltak a zord sziklák és a ködös, komor tenger. 

Cushendon másik nevezetessége Johann, a kecske szobra. A 2000-es évek elején a száj-és körömfájás hatalmas pusztítást végzett az ír haszonállat állományban és majdnem tönkretette a gazdaságot. A környék kedvelt kecskéje, Johann sem kerülhette el sorsát, és az utolsó állat volt, akit a vész továbbterjedésének megakadályozására levágtak. A bronz szobor neki állít emléket, melyet egy belfasti művész készített.

Carrick-a-Rede függőhíd: Amikor a túrás utakat néztük, ez a híd volt az, amit mindenképpen látni akartam. Mint megtudtuk, az autós parkolótól gyalogolni kell a hídig, és a hídon töltött idővel együtt a program több órás, ami sajnos a mi 1 napos feszített ütemtervünkbe nem fért bele. De sebaj, lesz miért visszajönni. Annyit azért kaptunk ízelítőnek, hogy távolról lefényképezhettük. Portaneevey-nél álltunk meg, ahonnan csodás kilátás nyílt az óceánra. Carrick-a-Rede szigete mellett láthatjuk a lakatlan Rathlin-szigetet és a Bárány-szigetet (Sheep Island) is. Ez utóbbi különleges védelem alatt áll, mert itt fészkelnek és költenek a kormoránok.

Belfast, Giant Causeway tour

Ballintoy: Az 5. megállónk Ballintoy kikötőjénél volt. A főútról egy meredek és szűk úton lehet megközelíteni, nagyobb busz nem is tud lehajtani. Jelentősége a mészkő kitermelés és exportálás fellendülésével nőtt meg. A kikötő az 1700-as években épült égetett mészkőből, fénykorát az 1800-as években élte. A kitermelés kb. 100 munkásnak biztosított megélhetést a közeli gyárban.  Maga az égetés folyamata egy hetet vett igénybe. A kész terméket keskeny nyomtávú vasúti kocsikkal szállították a rakpartra, ahonnan áttermelték a kikötőben várakozó szkúnerekre. A fő szállítási útvonalak Anglia dinamikusan fejlődő ipari nagyvárosaiba vezettek.

Belfast, Giant Causeway tour

Természetesen itt is forgattak Trónok Harca jeleneteket. A kikötő az a tengerpart a Vas-szigeteken, ahova Theon Greyjoy visszaérkezik és ahol később megcsodálja hajóját, a Sea Bitch-et. Itt találkozik először nővérével, Yarával is. Theon később visszatér és itt keresztelkedik meg. Ballintoy Euron vízbefulladásának és újjászületésének a helyszíne is. A közeli tengerparton pedig Melisandre égette el Stannis Baratheon zászlóshajóját. 

Bushmills: Giant's Causeway, az Óriások útja: Egyszer volt, hol nem volt, volt egy ír óriás, Finn McCool, aki bajba keveredett, mert a skót Bennandonner óriás magának követelte Írország szigetét. Finn feldühödve a követelésen, sziklákat dobált a tengerbe Antrim partjainál. A dühös dobálás közben jött az inspiráció, hogy a kövekből utat épít egészen a skóciai Staffa-szigetéig, ahol majd párbajra hívja ellenfelét. Egy mitikus világban, ahol a méretek döntik el a győzteseket és a veszteseket, Finn rájön, hogy alábecsülte az ellenségét – Benandonner óriás, még az óriások között is. Csupán nyers erővel nem tudja legyőzni, ezért cselhez kell folyamodnia. Finn gyorsan visszatér Írországba a Giant Causeway-n keresztül,ahol a felesége csecsemőnek álcázza. Amikor riválisa megérkezik, meglátja Finn feleségét, ahogy karjában tartja óriás csecsemőjét (Finn-t). Bennandonner annyira megijed, hogy "Ha a csecsemő ilyen hatalmas, mekkora lehet Finn?", hogy hanyatt-homlok visszamenekül Skóciába, a Staffa-szigetén található Fingal-barlangba. Menekülés közben széttépi az Óriás Útjának egy részét, megszakítva ezzel a kapcsolatot Skócia és Írország között. Az óriás örökre távol maradt Finn McCool-tól, aki megszilárdította hatalmát az ír szigeten.

Ez a mitológia, és következzenek a tények:

A Giant's Causeway egy 60 millió évvel ezelőtti ősi vulkáni robbanás eredménye. A vulkáni láva égése és gyors lehűlése 40 000, egymással összefüggő bazaltoszlopot hagyott maga után, amelyek az észak-ír partvonalat ölelik át, és alkotják a Giant's Causeway-t. Hasonló  képződmények találhatók a skót Staffa-szigeten is. A terület az UNESCO Világörökség részét képezi. Drónozni nem lehet, viszont mindenhova, minden korlátozás nélkül lehet menni és mászni. 

Összehasonlítva ezeket a bazalt oszlopokat a Badacsonyival, lényegesen kisebbek, inkább kockák és az oszlopok is olyanok, mintha valaki Legózott volna a parton. 

Az Óriások Útján 4 túraútvonalat követhetünk - kondíciónk és időnk függvényében, ebből a kék a legkedveltebb. A parkolók és a látogatóközpont nem a fő partszakaszhoz közel található, ezért érdemes kicsit tájékozódni - bár a turisták mozgása segít megtalálni a helyes irányt. :-) A kék útvonal vezet le ahhoz a partszakaszhoz, ahol a bazaltköveket és oszlopokat láthatjuk. Kis buszokkal is mehetünk, ez különösen visszafelé hasznos annak, aki mozgásában korlátozott vagy az egészsége nem teszi lehetővé a sok gyaloglást. Lefelé kényelmes az út, visszafelé érezni a szintkülönbséget. 

Ha a teljes területet szeretnénk bejárni, több órás időtöltésre készüljünk. A klasszikus túraútvonalak többsége kb. 3-4km, nem sík terepen. A zöld vonalat kifejezetten mozgáskorlátozottak számára alakították ki úgy, hogy ők is a maximális élményt kapják ezen a páratlan szépségű helyen. 

Mi végigjártuk a kék vonalat, majd a zöldet. Szintén az "ide még vissza kell jönni" listára került a hely, ez a kb. 2 óra arra volt elég, hogy ízlelgessük az óceán, a pazar kilátás, a zöld legelők és a különleges sziklaképződmények összhangját.  

The Bushmills: Az írek híres whisky lepárló üzeme Bushmills-ben található. A honlapjuk frappánsan összefoglalja a cég történetét és filozófiáját: "400 éve vagyunk itt és nem tervezzük a közeli távozást". A hivatalos feljegyzések 1608-ig nyúlnak vissza, amikor megkapták a lepárlási engedélyt és azóta nemzedékről-nemzedékre száll a whisky készítés a Bushmills-ben. Hivatalosan a program része a lepárló meglátogatása, de a településen vásárt tartottak, ezért a lepárló üzem zárva volt. Szintén egy bepótolandó program. Helyette kárpótoltuk magunkat és vettünk egy "Original"t és egy gyümölcsös zamatú "Black bush"-t.

Dunluce castle: 7. megállónk a Dunluce-kastély volt. A kastély magányosan áll egy magas szikla peremén, minden oldalról meredek lejtő veszi körbe, partjait a tenger mossa. Csak egy fahíd köti össze a szárazfölddel. Amióta a vikingek Írország északi partjára hajóztak, erődként használták. A dacosan álló romok a kastély viharos és erőszakos történelmének a tanúi az 1500-as évektől. Nem véletlen, hogy legendák születtek az épületről és szellemeiről. Az egyik egy fehér ruhás női alak, aki a sziklán állt naplementekor és a tengert nézte. Miután az egyik cseléd beszélni próbált vele, mindörökre eltűnt. A 17. században különös tragédia történt az épület falai között, mert a kastély konyhája a tengerbe csúszott a konyhai személyzettel együtt. Állítólag viharos éjszakákon azóta is hallani a tengerbe zuhanó emberek sikolyát. Összehasonlítva a Carrickfergus-kastéllyal, a Dunluce lett nálam a befutó.

Belfast, Giant Causeway tour

Dark Hedges: 8. és egyben utolsó állomásunk a Dark hedges fasor - Bregagh road. A Dark Hedges birtok érett bükkfákból álló fasorát 1775 körül James Stuart telepítette, amikor a közelben található házát, a Gracehill House-t építette. Az eredetileg mintegy 150 fából álló fasor célja a vendégek lenyűgözése volt. (A fasor már nem a birtok részét képezi). Az allé elnevezésére két opciót ismerünk. Az egyik elég logikus: a magasra nőtt lombok annyira összenőttek hogy szinte alagutat képeznek, blokklova a napfényt. A másik legenda szerint a sövényt egy nő, a Grey Lady szelleme látogatta (egy titokzatos módon meghalt szolgálólány vagy Stuart lánya) és mindig az utolsó bükkfánál tűnt el. Halloween alkalmával szellemek csatlakoznak hozzá a közeli elhagyatott temetőből. 

A Dark Hedges feltűnik a Trónok Harcában is - King's Road -, Arya Stark ezen az úton szökik meg King’s Landing-ből, fiúnak álcázva magát. 

Sajnos az idő és a sok látogató nem tett jót a fáknak, csak 90 példány maradt meg. Ezért az út forgalmát korlátozták és új csemetéket telepítettek.

Már ment le a nap, mire visszaértünk Belfastba. Egy igazán tartalmas napot tudtunk magunk mögött. A távolságok és a látnivalók sokasága miatt feszített tempót tartottunk, de nem volt hiányérzetünk. Természetesen ennél lehet többet beletenni és mélyebben felfedezni a Giant's Causeway-t, de nem egy nap alatt. Az ízelítőt és a függőséget megkaptuk, tervezzük a következő utunkat.

2023. október

Belfast, Giant Causeway tour

bottom of page