top of page

MIÉRT ÉPPEN SRI LANKA?

Miért éppen Sri Lanka? Miért is ne? Viccet félretéve, a következő bejegyzésben próbálom összefoglalni, hogy miért ezt az országot választottuk következő úticélunknak és miért gondolom úgy, hogy jól döntöttünk.

Kivételesen időben megkezdtem a téli szüneti program tervezgetését és több szempontot is igyekeztem figyelembe venni:

- olyan országba jussunk el, ahova Magyarországról - talán - kicsit bonyolultabb

- ne hasonlítson azokra a helyekre, amelyeket eddig láttunk

- az oda- és visszajutás ne vegyen el napokat a szabadságból

- lehetőleg legyen közvetlen járat (kompromisszumos megoldás, ha nem Hangzhouból, hanem Shanghaiból indulunk)

- ha kell vízum, azt online tudjuk intézni, egyszerűen és gyorsan (és kedvező áron)

- ne kelljen újabb oltásokat beadatni

- ne legyen hideg, sem esős évszak

- az utazás a pihenésről (is) szóljon

- változatos programot tudjunk összeállítani, amely mindenki szájízének megfelel

- legyen vízpart és strandolási lehetőség

- és utoljára - de nem utolsó sorban - ár/érték szempontjából kedvező legyen a végeredmény.

Hosszas egyeztetés, pontosítás és Excelek gyártása után Sri Lanka mellett döntöttünk.

Közismert nevét - Ceylon - még a brit gyarmati időszakban kapta, és csak 1972-ben változtatták meg Sri Lankára. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően stratégiai jelentősége méretéhez (kb. 65.000km2) képest számottevő volt, fejlődése történelmileg és kulturálisan is szoros kapcsolatot mutat Indiával.

Múltja több mint 125.000 éves, és több korszakra tagolható - ezekről részletesebben a későbbi fejezetekben fogok írni. Újkori történelmét áthatotta a brit uralom, valamint a szingaléz és tamil népcsoportok konfliktusa - és az ebből fellángoló háború -, amelyet csak 30 évvel később, 2009-ben sikerült lezárni. Több ország külügyminisztériuma a mai napig felhívja állampolgárai figyelmét a fokozott elővigyázatosságra. Utazásunk során mi nem mentünk fel északra - elsősorban itt voltak harcok -, annak ellenére, hogy kísérőnk biztonságosnak ítélte azokat a területeket is. 

14 napos programunk az alábbi településeket érintette:

Colombo/Negombo - Anuradhapura - Polonnarawa - Sigiriya/Habarana - Dambulla - Kandy - Nuwara Eliya - Ella - Udawalawa - Yala - Galle - Bentota/Wadduwa - Colombo.

Böngészve az internetet, nem a saját vezetést választottuk, hanem sofőr mellett döntöttünk. A sziget és a távolságok nem nagyok, azonban az úthálózat fejlettsége és a közlekedés zsúfoltsága miatt ezt tartottuk kényelmesebb megoldásnak. 

A sofőr/kísérő alkalmazása bevált, a napi több órás utazás során lehetőségünk volt pihenni és élvezhettük a táj szépségét; vagy épp a települések életének a sokszínűségét. Mahesh személyében - ő lett kísérőnk - egy végtelenül türelmes, tájékozott úriembert ismertünk meg, aki kellő empátiával viseltetett 4 tagú családunk hóbortjai iránt. Jól kezelte a kisebbik indiai/Sri lankai ételek iránt mutatott ellenállását, a nagyobbik gyermek és a férj templomok iránti soha véget nem érő vonzalmát ( :-D) és az én mindent látni, felfedezni és lefényképezni akaró habzsolásomat. Nem volt idegenvezető a szónak abban az értelmében, hogy nem kísért bennünket lépésről-lépésre és mondta órákon át az adott helyhez kapcsolódó tudnivalót. A lényeget átadta, a többi adat felderítését, annak mélységét és beépülését pedig ránk bízta. Bármiről tudtunk vele beszélgetni és nem mellesleg személyében Sri Lanka kétszeres országos karate bajnokát is ismerősünknek mondhatjuk. 

Helyismerete segített abban, hogy mit érdemes megnézni, mikor és hogyan? Hol érdemes enni, mit érdemes enni, hogyan érdemes enni? Ajánlásai szubjektívek voltak és talán részrehajlók is; az egész országot - különösen a turisztikai szektort - áthatja az összefonódás. Úgy gondolom, a kellő egyensúly és minőség megteremtéséhez megfelelő intelligencia szükséges, ezt benne megtaláltuk. A véleményünket mindig megkérdezte, értékelte és véleményezte. A napi programot előre egyeztettük, megosztotta velünk helyi tapasztalatait, majd visszajelzésünk és igényünk alapján finomítottuk az ütemezést.

Sri Lanka, Mahesh

A két hét sűrűre és mozgalmasra sikeredett, talán 1-2 napra jutott lazább program. Voltak jó és kevésbé jó tapasztalataink, néhányat kiemelek közülük:

Ami tetszett:

- A sziget mérete, és ebből adódóan annak a lehetősége, hogy viszonylag rövid idő alatt is sok helyre el lehet jutni.

- Természeti adottságok - erre a változatosság a legjobb szó. Van tengerpart, hegyek, dzsungelek, teaföldek és rizsföldek. Rengeteg, számunkra különlegesnek számító állatot láthatunk szabadon, "elérhető" közelségben.

- Az ország sokszínűsége, a nemzetek, vallások, szokások találkozása és pezsgő keveredése.

- A közlekedés és a közlekedési kultúra: Az utak lfogadható minőségűek, és ha nincs forgalom, jól járhatók. Én imádtam a közlekedési stílusukat, az őrült buszvezetőket és a tuk-tukokat is. 

- Az emberek kedvesek, mosolyognak, közvetlenek és segítőkészek. A mosoly, köszönés nálunk kiemelt szempont, Kína után minden ilyen gesztus hatalmas élmény. 

- Az ételek ízvilága jobban bejött, mint a kínai. A sok turistának köszönhetően a nem ázsiai konyha sem ritka, mint a fehér holló - ezért a napi étkezésünk gördülékenyebben zajlott, mint egy kínai túra során.

- Az árak kedvezőek, és széles skálán mozognak. Mint Vietnámban, a nagyon költséghatékony megoldás sem feltétlenül mezítlábas kivitelezést jelent.

- A telefonálás és internetezés elég olcsó. Azt hiszem, 150 SLR-be került egy SIM kártya, telefonálásra és normál internetezésre bőven elég 2 hétig. Ha kicsit több az online közlési kényszerünk, akkor további 200 SLR-ért a teljes kommunikációs szabadságot élvezhetjük. SIM kártyát "szinte" mindenhol lehet venni.

- Mindenki ismeri Magyarországot! Nem viccelek! Mindig megkérdezték, hogy honnan jöttünk? - és a válasz hallatán széles mosolyra húzódott a szájuk: Oh, igen, Magyarország, Nokia! És mutatták rég Nokia telefonjukat. Számukra a telefonok hátulján szereplő Made in Hungary egyet jelent azzal, hogy a Nokia magyar és nem finn termék. 

Nem tetszett:

- A környezettudatosság és a szemetelés terén bőven van mit javítani. Colombot leszámítva - ahol tetten érhető és látványosabb a hulladékgyűjtés -, az ország szemetes. A strandok, a települések, az utak környéke és a turisztikai látványosságok egy része is. A helyi lakosokat úgy tűnik, a kérdés még nem foglalkoztatja eléggé. Nem érzik át annak a jelentőségét, hogy turisztikai bevételt növelni nem csak az árak emelésével lehet, hanem azzal is, ha rendezett és igényes környezettel találkozik a kedves vendég és ennek hírét terjeszti mindenhol. Vezető bevételi forrás a turizmus, ennek ellenére 14 napunk alatt szemetesedényt szinte csak a WCk-ben és a szállásokon találtunk. Ebben Kína jó ellenpélda. Ugyan itt is sokan automatikusan eldobják a szemetet, de aki akarja, az a kukába is beleteheti - hisz rengeteg van belőle -, és erőforrás is rendelkezésre áll, hogy ezeket tisztán tartsa. Vagy épp az eldobott szemetet összeszedje.

A forgalom nagy, a vasúthálózat nem fejlett, ezért a közlekedés 90%-a a közutakon zajlik: buszon, autóval, motorral, tuk-tukkal. Autópálya a déli részen alig van. Szintén Kínával összehasonlítva, ahol a legtöbb városban csak E-motorral lehet közlekedni és a buszok, taxik is elektromos meghajtásúak, Sri Lankán maradt a jól bevált gázolaj, nagyban rontva a települések levegőjét.

- Elszoktunk a borravalótól, ezért mellbevágó volt megtapasztalni jelenlétét. Kínában nincs és higgyétek el, kifejezetten jó. Nincs önmarcangolás a fizetés során: Adjak, ne adjak? Sokat adtam vagy keveset? Tiszta helyzet: az árban benne foglaltatik minden. Sri Lankán a borravaló az élet szerves része, mindenki és mindenért tartja a markát. És ha nem adsz eleget - szerintük - még reklamálnak is. 

- Hiányzik az igényesség. Nem tudok rá jobb kifejezést. Én egy kicsit azt éreztem, hogy az iparágban jelenleg nagy "bumm" van, az ország biztonságos, relatíve olcsó, egzotikus - és egyre több látogatót vonz. Ennek ízére sokan ráéreztek és boldog-boldogtalan a turizmusban látja a felemelkedés vagy épp a megélhetés lehetőségét. Legtöbbször sajnos a bevétel visszaforgatása és a fejlesztés még hiányzik. 

- WiFi: ingyenes WiFi szinte csak a szállásokon volt, és extrának számított, ha a szobában is jól működött. Az internet sebessége sem volt az igazi, de ez igazán csak a gyerekeinket zavarta.

Miért Sri Lanka? Mert csodálatos ország, fantasztikus emberekkel, kellően különleges hangulattal és pénztárcabarát megoldásokkal.

A következő 3 nagyobb írás a körutazásunkat mutatja majd be, remélem, azokat is figyelemmel kíséritek majd.

Miért éppen Sri Lanka?: https://www.summester.com/blog/miert-eppen-sri-lanka

A körutazás 1. szakasza Negombotól Polonnaruwáig: https://www.summester.com/sri-lanka-negombotol-polonnaruwaig

A körutazás 2. szakasza Polonnaruwától Kandyig: https://www.summester.com/sri-lanka-polonnaruwatol-kandyig

A körutazás 3. szakasza: Nuwary Eliyától Colombóig: https://www.summester.com/sri-lanka-nuwara-eliyatol-colomboig

2019. január

bottom of page