top of page

HEFANG UTCA

Hefang street, Hangzhou

Folytatva Hangzhou nevezetességeinek a bemutatását, a Hefang utcába és a Qinghefang környékére látogatunk el. A déli Song dinasztia idején Kína központja Hangzhou volt és a Hefang már akkor is a kereskedelem ütőerét képviselte. A történet szerint Zhang Jun tábornok, miután megkapta a "megyei király" címet, rangja fontosságának bizonyítékául hozzáfogott a Taiping - mai Hefang - utca építéséhez. A terület kereskedelmi és kulturális jelentőségének elismeréseként Zhang Jun még azt is elérte, hogy Gaozhong császár ellátogatott a városba.  Napjainkban a Hefang az egyetlen megmaradt régi utca Hangzhouban, köszönhetően a 2000-ben elkezdődött felújításoknak. Több üzlete - túlélve a Yuan, Qing és Ming időszakot - a mai napig működik. Ezek egyike az 1898-ban alapított Pan Yong Tai gyapjú bolt.

Pan Yong Tai cotton shop, Hefang street

A Pan Yong Tai gyapjú bolt

A Hefang utca központja a hagyományos kínai orvoslást támogató gyógyszertáraknak, ezek közül több is évszázados hagyománnyal rendelkezik. 

- 1874-ben épült a Huqingyutang, 3000m2-es épülete országos védettség alatt áll.

- 1649-ben Shunzhi császár alapította a Fanghuichuntang-ot, amely Kína legjobb 6 gyógyszertára között szerepel

- a Yezhongdetang 1808. óta működik és a hagyományos kínai gyógyszerek mellett nyugati orvosságokat forgalmaz, valamint TCM (tradicionális kínai orvoslás)  szolgáltatásokat is nyújt.

Traditional pharmacy shop at Hefang street

Gyógyszertár és portékái

A kínai porcelán messze földön híres, természetesen a Hefang utcában is vásárolhatunk klasszikus és modern darabokat. A Longquan Royal Klin Porcelángyár a tradicionális kézművességet és a modern technikát ötvözi termékeiben. A szeladont, vagy zöld mázas kerámiát 905-től ismerték - elsősorban Zhejiang tartomány délnyugati és Fujian tartomány északi részén -, és az 500 kemence által gyártott porcelán Kína egyik legfontosabb exportcikke lett.

Chinese porcelain at Hefang street

Kínai porcelán

Longquan nem csak a porcelánjáról, hanem kardjairól is híres. A múlt hagyományának a továbbvitelét több nemzedéknek köszönhetjük. A kard presztízsét bizonyítja, hogy a mai napig Kína magas rangú és módos tagjainak kedvelt ajándéktárgya.

Longquan sword shop at Hefang street
Longquan sword at Hefang street

Longquan kardok és a bolt faragott bejárata

Az utcában számtalan teabolt, selyembolt és kézműves termékeket áruló üzlet is van, nehéz ellenállni a kísértésnek.  Sétánk során tanúi lehetünk, ahogy egy-egy mesterember a szemünk láttára hozza létre egyedi alkotásait.

Goldsmith at Hefang street
Chinese calligraphy, Hefang street

Kézművesek munka közben

Az utca egyik fő látványossága a nagy, fekvő, rézzel bevont Buddha. A pocakja már fényesre kopott, mert sokan úgy hiszik, a hasának a megsimogatása szerencsét hoz, mások szerint annak kell megsimogatnia, aki gyereket szeretne.

Copper-made Buddha at Hefang street

Ízlések és pofonok... Buddha és a Nirvana itt jól megférnek egymás mellett

Ha megéheztünk, nem kell messzire menni, a Hefang széles választékát kínálja a street foodnak. Eldönthetjük, hogy kedvenc csemegénkkel sétálunk tovább, leülünk valamelyik food streetnél egy sörpadra vagy egy hagyományos kis étteremben hódolunk a kulináris élvezeteknek.

Street food at Hefang street
Hangzhou style tofu

Előkészített csemegék várják a vásárlókat, az utcai árus hölgy pedig saját készítésű tofut árul.

A Hefang utcán és a kisebb mellékutcákon végig sétálva eljutunk a Dob-toronyig (Drum tower). A torony Qian Liu idejében épült és a császári város déli kapuját jelentette. Kínai elnevezése (chao tian men) a Menny kapuja, melyet a Yuan dinasztia idejében átneveztek Gongbei-re. A Ming dinasztia idejében 1474-ben lerombolták, de a következő évben sikerült újjáépíteni. Hasonló sors várt rá a korai Qing dinasztia alatt. A kapuhoz vezető úton a régi városképet idéző "utcai szobrok" láthatóak, a Drum-toronytól tovább haladva pedig egy ebéd- és vacsoraidőben nyüzsgő, éttermekkel és falatozókkal teli food street-hez érünk.

Drum Tower, Hangzhou
Street at Hangzhou

Két kapu: a Drum tower kapuja és egy Food street kapu

Amennyiben a Hefanghoz tervezzük városnéző túránkat, ne felejtsük el, hogy a környéken további látványosságok várnak:

- City God pavilon a Wu-hegy tetején: https://www.summester.com/city-god-pavilon

- Virág- és állatpiac: https://www.summester.com/virag-es-allatpiac

- West-lake: https://www.summester.com/west-lake

2018. május

Hefang street, Hangzhou
bottom of page