top of page

SHOPPINGOLÁS SHANGHAIBAN

Shopping in Shanghai

A hétvégén ismét Shanghaiban jártunk (korábbi bejegyzés Shanghairól itt: https://www.summester.com/par-ora-shanghai), de ennek az útnak kevés kulturális tartalma volt. Az időnket - rossz időjárás és egyéb kötött programjaink miatt - jobb híján shoppingolással töltöttük. Pontosabban nézelődéssel.

Kettő helyet kerestünk fel, és talán pont a két szélsőséget sikerült kiválasztanunk a városban.

Első nap a szállásunkhoz közel fekvő, több luxus márkát is felvonultató ( Cerruti, Gucci, Dunhill, D&G, Armani, stb.) outletet jártuk be. Kinézetre hasonlít Parndorfra. Látogató viszonylag kevés, de ők is mind ázsiaiak. "Fehér" ember csak mi. Az árak - a luxus boltokban - csillagászatiak, 100.000 alatt enyhe túlzással alsógatyát sem kaptál; ennek ellenére volt vásárló. Nem tudom, a hely mennyire outlet, egy Jeep övet 508 yüanért kínáltak kedvezményesen, a dobozán 370 yüan szerepelt. :-D A felső kategóriás termékek mellett Nike, Adidas, New Balance, stb. is van a "faluban", jelentősebb vásárlói forgalom inkább ezekben volt. Ezek árszintje nagyjából megegyezett Hangzhou bevásárló központjaival, egy-két "leértékelt" darabtól eltekintve. Összehasonlítva Hong Kong outletjeivel, kb. 15-20% a különbség; itt költségesebb a bevásárlás. Egy mekis ebédet leszámítva nem lett vékonyabb a pénztárcánk.:-D

Másnap az ún. copy marketet vagy fake marketet kerestük fel. A kínálat megegyezett az előző napival - csak nem eredetiben. Férj már járt itt, többek között egy Converse tornacipő boldog tulajdonosa lettem. Volt munkahelyemen 2 Converse rajongó kollégával is elemeztük a valós/vagy vélt hibákat, melyek az áru hamis voltára utalnának. Nem volt egyértelmű a végeredmény. Mindenesetre én azóta is hordom, akkor kb. 6.000 Ft-ba került.

A fake market könnyebben megközelíthető, mint a Qingpuban található outlet. A Tudományos Múzeumnál (2-es metró vonal) kell leszállni és az aluljáróban máris a piac közepén találod magad. Itt jóval több volt a nézelődő és vásárló is, 90%-ban tengerentúli emberek rótták az "utcákat". Sokan bőröndökkel shoppingoltak, talán épp a hazautazás előtti bevásárlást és ajándékvásárlást intézték.

Itt is van minden, annyi különbséggel, hogy 100.000 Ft-ért talán egy egész boltot megvehetnél. Mi is gazdagabbak lettünk pár nagyon hasznos

(:-D) tétellel, mint pl. 60 yüan árban egy Bose wireless fejhallgatóval. De vettünk egy Superdry kabátot is, amelynek a "kikiáltási" ára 1200 yüanról indult. Hangzhouban csekkoltuk, 1080 yüan ugyanez a kabát. Csak arra való tekintettel, hogy értékeljük (én, mert nekem vettük) a minőségi árut, 280 yüanért megkaptuk. Komplett bemutatóban volt részünk a varrás precizitásától a vízlepergető képességig, még vizet is öntött a kabátra. Meggyőző volt az előadás - angolul. Mindenki jól járt, ő is, mi is - megvettük. Még egyben van, nem szakadt szét!

A legtöbb eladó beszél angolul, tökéletesen alkalmazzák a SPIN technikát és ritkán távozol üres kézzel. Ajánlom terepgyakorlatként saleseknek! Az eladás mellett itt zajlik a család élete is, evés, pelenkázás, szundítás, kutyasétáltatás, stb. A kedvező árak gyorsan lázba hozzák az embert, de a körültekintő vásárlásról itt sohasem szabad megfeledkezni!

A hétvége élményeiről egy film jutott az eszembe, nagyon szeretem és ajánlom mindenkinek, a címe: Dope (producer: Forest Whitaker). Ebben van egy jelenet, ahol a főszereplő fiú - Malcolm - a bitcoinjait szeretné pénzre átváltani egy erre szakosodott srácnál. Az átváltás feltétele, hogy átmenjen a próbán - mint a mesékben. 2 krokodilbőr táska van a figura asztalán, ránézésre teljesen egyformák: az egyik ott készült - fake, a másik eredeti. A kérdés: melyik táska az eredeti? A válasz zseniális: attól függ, ki viseli. A cuccait főleg fehér "ribik" hordják, pedig megengedhetnék maguknak, hogy megvegyék az eredetit. De ők a fake-et választják; és mert róluk senki sem feltételezi, hogy hamis cucc van rajtuk, a táskát mindenki eredetinek hiszi. De ez fordítva is igaz. Ha Malcolm (fekete) eredeti táskában jelenik meg, az sem számít, hogy a bolti számlát belevarratta - róla azt fogják gondolni, hogy a táskája hamis.

Visszatérve az eredeti kérdésre: melyik táska az eredeti? "Csak Te tudod az igazat!" - vagy inkább az eladó. (?)

 

2017. november

Shanghai copy market
bottom of page