top of page

PÁR ÓRA SHANGHAI

Shanghai

A Hold-ünnep alatt (erről bővebben itt olvashatsz: www.summester.com/ez-az) a több millió kínai lakossal együtt mi is útra keltünk. Az apropót egyrészt az iskolai szünet adta, másrészt a család legifjabb tagja részt vett a nemzetközi iskolák barátságos foci bajnokságán, Shanghai-ban. 

Shanghai-ban még nem jártunk, elkísértük és egy fél napot ott töltöttünk. 

25 millió lakosú város, rengeteg látnivaló, pár óra - elég szűk keresztmetszet :-) - ezért próbáltuk a szállásunkhoz közel eső látnivalókat egy csokorba összeszedni. Az eredményt itt olvashatjátok:

The Bund:

A "Bund" (Zhongshan Dong Yi Lu) a város egyik fő nevezetessége. A Huangpu folyó nyugati oldalán található, kb. 1500m hosszú parti sétány, amely egyrészt az építészeti stílusok széles tárházát vonultatja fel, másrészt a legjobb kilátást nyújtja a túloldal ikonikus épületeire. 1840 előtt a "Bund" egy keskeny, jelentéktelen parti sáv volt a folyó mellett, majd miután Shanghai kereskedelmi kikötővé vált, az utat lebetonozták és kiszélesítették, a partoldalt megerősítették, új épületeket nőttek ki gomba módra és létrejött Kelet-Ázsia pénzügyi központja, Shanghai Wall Street-je. Nappal a rakparti séta történelmi és építészeti szempontból is csemege, este a túlpart kivilágított épületei nyújtanak felejthetetlen élményt.

Oriental Pearl TV-torony:

A "Bund" az egyik központi állomása a túloldalra induló kompoknak. Az átkelés kb. 5-10 perc és a hajók sűrűn közlekednek. A túloldalon több látványosság is elérhető távolágra van: World Financial Center, Shanghai Tower, Jin Mao Tower és az Oriental Pearl.

A Shanghai Tower 632 méter magas, és ezzel Kína legmagasabb, a világ 2. legmagasabb felhőkarcolója (jelenleg) címet érdemelte ki. 

Az Oriental Pearl TV-torony csupán 468 méter magas. Egyedi építészeti stílusával Shanghai meghatározó épületévé vált. Mindkettő épület látogatható, a család választása a TV-toronyra esett.

A lift 263 méterig visz fel, ez a magasság a középső gömb szintje. Fantasztikus látvány nyílik a városra. Egy szinttel lejjebb a gömb alján a panoráma élményt üveg padlóval fokozták. Tériszonnyal küzdők kerüljék! Maga az érzés kimondhatatlan, ízelítőt kapsz abból, milyen lehet repülni. 

Visszafelé a TV-toronyhoz közel elidőztünk egy Disney bolt előtt. Bár már a gyerekek (is) kinőttek ebből a korból, a bolt előtti téren álló óratorony fényjátéka és zenéje az egész családot visszarepítette a kisgyerekkorba. 

Nanjing road:

A Nanjing road Shanghai bevásárló utcája, rövid városnézés esetén egy "Bund" sétával összeköthető. Az I. Ópium háború után Shanghai szerződéses kikötő lett. A Nanjing road először brit, majd nemzetközi fennhatóság alá került és a város legelső bevásárló utcájává nőtte ki magát.

Több, mint 600 nemzetközi cég, világmárka és helyi üzlet kínálja portékáját az ide látogatóknak.

2017. október 

bottom of page