top of page

HUASHAN, A SZENT HEGY

Huashan, Mont Hua, a Szent hegy Kínában

Soha nem fogom elfelejteni ezt a napot! Életem eddigi legszebb hegyén jártam, ég és föld között, felhők felett. Megtapasztaltam (ismét), milyen törékenyek és aprók vagyunk a természet erejéhez és nagyságához képest, és mégis milyen emberfeletti teljesítményekre tudjuk sarkallni magunkat álmaink és céljaink megvalósítása érdekében. Következzen 1 napos túránk a Huashanon. 

Hszianból autóval jutottunk el a hegyhez (kb. 120km), de Huayin település vonattal is megközelíthető. Érdemes előre tervezni és kisakkozni, mi fér bele az időnkbe - különösen, ha még aznap vissza szeretnénk jutni Xi'anba. A leggyakoribb útvonal az Északi-csúcstól indul, és innen még több ezer lépcsőn mehetünk tovább a Középső- és Keleti-csúcshoz. Ez a változat több időt igényel, nagyobb kondíciót, de költségben kedvezőbb, mint a másik. Két gyerekkel, egyeztetett visszaindulási időponttal úgy logikáztam, hogy a gyorsabb  - bár kevésbé pénztárca-barát - utat választom, és a Nyugati-csúcshoz megyünk fel először.

1/2 9-körül vettük meg a jegyünket a központi jegyirodánál, mely jegy a buszra és a parkba való belépésre jogosított fel minket - ez később vált egyértelművé (jegy 3 felnőttnek kb. 350 jüan, gyerekjegy: 120cm alatt). A pénztártól - követve a jelzést - a buszparkolóhoz érünk, ahol figyelni kell arra, hogy melyik felvonóhoz szeretnénk eljutni - és ennek megfelelően a megfelelő buszra is szálljunk fel. Az északi felvonó 1.614 m-ig viszi utasait 8-10 perc alatt, a  nyugati 20 perces utazást jelent 2.038 m magasságba. A jegyirodától a buszozás a nyugati felvonóhoz 20 perc volt, ahol kezdetét vette kálváriánk. Először elindultunk a helyieket követve, de aztán visszafordultam és az itteni pénztárnál megkérdeztem: Jól értem-e, a belépőnk egészen a csúcsig érvényes? Természetesen nem, újabb 300-400 jüant kellett fizetnem. Készpénz már nem volt nálam, a kínai hitelkártyát - nem meglepő módon - nem fogadták el. Nem tágítottam, és közöltem: vissza nem, csak előre - csináljon valamit és engedjenek tovább! Wechat fizetés több nemzeti parknál is lehetséges - ezt a lehetőséget nagy transzparensen hirdették a pénztáraknál -, ennek ellenére valamiért nem szeretik. A folyamat - ellentétben a bolti fizetéssel - nem csak a QR kód leolvasását jelenti, hanem az adott nemzeti park oldalára kell belogolni, majd átverekedve magunkat a full kínai regisztráció után, kiválasztani a megfelelő opciójú és árszabású jegyet - és végül fizetni. Ez a művelet nekem 1 év után sem megy, de határozottságom elérte hatását, a pénztáros hölgy kézbe kapva a telefonomat megvette nekünk belépőinket. A pénztártól jó pár lépcsőt megmászva egy "kapun" át értünk el a felvonóhoz. Amikor már úgy érzed, célba értél, rádöbbensz, hogy újabb sorban állás és újabb lépcsők várnak rád, mire valóban a felvonó épületében találod magad. A 1/2 9-es első jegyvétel után kb. 1/2 10-10:00 lehetett, amikor is a felvonóba beszálltunk. NEM volt tömeg, elég gyorsan és flottul ment minden, időt egyedül a 2. jegyvételnél vesztettünk. Tervezésnél vegyétek figyelembe, hogy hétvégén, ünnepnapokon a helyzet sokkal rosszabb és akár órák is eltelhetnek várakozással.

Huashan, a shuttle buszok parkolója, Kína

Látvány a buszok kiindulási pontjánál

Huashan, a felvonókhoz vezető lépcsők

A felvonóhoz vezető lépcsők 1/3-a. Az előtérben a kordon nem véletlen: amikor sokan vannak, már itt megkezdődik a tömeg terelése!

A felvonózás megérte a várakozást, szuper élmény volt. Egy idő után eltűntünk a felhők között és egy "alagútba" érkeztünk meg. A cél szentesíti az eszközt - a kényelem érdekében egy szép nagy darabot kihasítottak a hegyből. Szerintem kabintársaink számára is emlékezetes marad az utazás, nehezen és sikertelenül birkóztak meg azzal a kéréssel, hogy ne minket, hanem a tájat fényképezzék.

Huashan, a Nyugati felvonó végállomása, Kína

A Nyugati-felvonó végállomása

A Hua-hegy kb. 120 millió évvel ezelőtt keletkezett, anyaga gránit. Természeti szépsége mellett fontos szakrális központ, már a Kr. e. 2. században taoista templom állt a Nyugati-csúcson. A taoisták úgy gondolták, hogy a hegyekben az alvilág istene él és a templomok biztosítják a kapcsolatot az ember, az istenek és az alvilág között. A Hua-t nehéz megközelíthetőségének köszönhetően sokáig csak a zarándokok keresték fel. A terület gyógynövényeiről is híres, itt (is) keresték a halhatatlanság alapanyagát és a mai napig több, a hegyen termő növényt felhasznál a kínai orvoslás.

Nyugati-csúcs (Lianhua): A Nyugati-csúcs 2.086m magasan található és egyike az 5 legfontosabb csúcsnak. Tetején taoista templom áll, mögötte pedig egy lótusz formájú szikla - a Lótusz-csúcs (Furong peak). A kilátás és maga az út a sziklához pazar élmény.

Huashan, Nyugati-csúcs. A Lótusz-csúcshoz vezető út.

Nyugati-csúcs, út a Lótusz-csúcshoz 

A Keleti-csúcsról visszatekintve jobban látszik, hogy a hegy gerincén meredeken halad fel az ösvény, jelzésértékű korlát között. Ez az egyik -  nem a legveszélyesebb - veszélyes szakasza a hegyi utaknak. A sziklán elhelyezkedő Cuiyun-templom eredetije a Qing-dinasztia idején épült és a Huashan kiemelkedő jelentőségű taoista központja volt. Egy tűzben az épület leégett, már csak az újraépített változatát láthatjuk.

Huashan, a Lótusz-csúcs (Lotus peak) látványa a Déli-csúcs irányából

Lótusz-csúcs - látvány a Déli-csúcsról

A Déli-csúcs felé haladva utunk egy aranykészítő épület és egy templom mellett vezetett el. A templom körül nyírfaerdőt telepítettek, amelynek levelei ősszel aranyló színben pompáznak. Az emberek ezért ezt a helyet a "Vörös arany mágikus tüzének" nevezték el. Élénk a fantáziájuk...:-D

Huashan, Mont Hua, a felhők között.

Felhők között a Hua-hegyen

Déli-csúcs (Luoyan): Majdnem 2.160m magas és ezzel a Hua-hegy legmagasabb pontja. A legenda szerint a vadludak mindig a Déli-csúcson pihentek meg, ezért a "vadludak pihenőhelyének" is nevezik. A tetején a sziklák között kialakult egy kis vízzel telt medence, amely sosem szárad ki és sosem árad meg. Itt épült fel a Jintian templom is, a hegy istenének legfontosabb áldozati helye, és egyben a hegy legpompásabb épülete is. 

Jintian templom a Huashan hegyen (Mont Hua)

Jintian templom

Kerámia díszítés a Jintian templom homlokzatán a Huashan hegyen, Kínában

Kerámia faldísz a Jintian templom külső homlokzatás

Tovább haladva a Keleti-csúcs felé a Bizhao-szikla között kell lemászni. A történet szerint a Song-dinasztia egyik híres tudósa, Chen Tuan itt talált menedéket a császári ítélet elől. Chen jártas volt a tudományokban és az uralkodó többször is meghívta udvarába, hogy szolgálja a birodalom érdekeit, de ezt ő minden alkalommal udvariasan visszautasította. Az uralkodó haragja elől a tudós a Hua-hegy sziklái közé menekült. A lépcső mellett magasan 3 karaktert látunk, ezt állítólag maga Chen véste a kőbe.

Bizhao barlang a Huashan hegyen, Kínában

Chen rejtekhelye, fölötte a saját kezűleg vésett karakterek

Bizhao-szikla, túrázás a Huashan hegyen Kínában

Bizhao-szikla, haladunk lefelé

Utunk következő pontja a Déli Mennyei kapuhoz vezetett, ahol a kapun túl 2 dologra lehet felkészülni: gyönyörű kilátásra és a szokásosnál is nagyobb tömegre. A torlódás oka, hogy itt léphetünk rá arra a veszélyes, a hegy külső gerincén végig futó fa pallós útra, amelynek köszönhetően a Huashan híressé vált a nemzetközi médiában.

Vörös szalagok és lakatok a Déli Mennyei kapunál a Huashan hegyen

Vörös szalagok és lakatok a Déli Mennyei kapunál

Az ösvény kb. 30cm széles, végig menni rajta életre szóló élmény! Nem, mi nem csináltuk meg. Több oka is van: félelem, a veled haladók túrázási kultúrája és sokszor kulturálatlansága. Nyomósabb érv volt, hogy egyedül voltam 2 gyerekkel és nehéz lett volna előre megjósolni, milyen reakciót vált ki belőlük a vészhelyzet - amit ott és akkor, kínaiakkal körülvéve kellett volna kezelni. Ezt nem vállaltam, a család biztonsága az adrenalin-löket igényénél fontosabb. És egyébként is, egyedül a nagyobb gyermek állt biztos lábakon, az én gatyám is tele volt már a gondolattól is, hogy ott menjek tovább.

Mellékelek egy videót Kína legveszélyesebb túraútvonaláról: https://www.youtube.com/watch?v=F2qosK0UzZI

Huashan hegy, Kína. Várakozók a Changkong sétány előtt, ami a világ legveszélyesebb  túraútja

Várakozók Kína legveszélyesebb gyalogútjánál

Huashan, kilátás a Déli Mennyei kapunál

Kilátás a Déli Mennyei Kapunál

Tovább haladva a Keleti-csúcs felé újabb taoista templom keresztezte utunkat, de erről sajnos semmit sem lehetett megtudni. Az épületben egy fogatlan, vidám kis öreg szerzetes volt, aki kedvessége ellenére határozottan elutasította a templom fotózását. Így helyette maradt a táj fényképezése.

Huashan, a Három Lord és a Három Főnix csúcsok

A Három Lord és Három Főnix csúcsok a hegy dél-nyugati oldalán vannak és kb. 2.000m magasak. 

A Huashan csúcsai, Kína
A Huashan túraútvonalai, Kína

Újabb csúcs, újabb menet felfelé

Keleti-csúcs (Chaoyang): Tengerszint feletti magassága 2.090m és szerintem az egyik legszebb pontja a hegynek. Itt van a Sakk-pavilon és a Xi'an 8 csodája közt számon tartott Halhatatlan tenyér-szikla. És persze ez a csúcs sem létezhet veszélyes útszakaszok nélkül.

A Tenyér-szikla legendája szerint hatalmas árvíz pusztította a falvakat, mert a Nyugat királynője poharából - aki a Paradicsomban élt - véletlenül a Földre löttyent a jáde bor. Amikor erről a Mennyei Jáde császár értesült, haladéktalanul utasította Juling istenséget, hogy menjen le a földre és fékezze meg az árvizet. Ahogy Juling leereszkedett a felhőkből, a hegy keleti csúcsánál találta magát. Bal kezét a hegy egyik oldalára, jobb lábát a hegy másik oldalára támasztotta, és a sziklát kétfelé választva utat engedett a víznek, ezzel felszabadítva a falvakat az áradás alól. 

A Sakk-pavilonhoz is kapcsolódik egy történet: A Han-dinasztia korában Wei Shuqing a Hua-hegynél képezte magát. Híre eljutott a császárhoz is, aki követeket küldött Weihez, hogy meghívja udvarába a mestert. Amikor a futárok megérkeztek, azt látták, hogy Shuqing egy sziklán sakkozik; ezt helyet nevezték el Sakk-pavilonnak. A ponthoz a hegy egy másik veszélyes és biztosító köteles útja vezet, érkeztünkkor a nagy szél miatt az átjárást nem engedélyezték. Némi idő elteltével a szél enyhült, és újabb belépő ellenében a pavilonhoz is át lehetett mászni/menni.

Huashan, a Sakk-pavilon (Chess pavilion)

Sakk-pavilon

Huashan, felhők között megpihenve

Felhők között....

Huashan, túraútvonal a felhők között

....és felhők alatt

Több száz lépcső és némi pihenő után elértünk a hegy egyik legjobb napfelkelte-figyelő pontjára. A több órás túrázás alatt nem tűnt fel, hogy milyen erősen tűz a nap. Az idő hol felhős, hol napos volt, de az állandóan fújó szél enyhítette és feledtette a nap erejét. Sajnos ha agyunk nem is, bőrünk jól érzékelte a sugarakat, arcunk és karunk szép vörös lett. Jó tanács: a naptejet ne felejtsd ki a hátizsákodból! Naplementét nem láttunk, ahhoz korán érkeztünk. Ellenben volt időnk elmerülni a túrázók épségét biztosító biztonsági felszerelésekben: alacsony korlát, némi lánc - kb. ennyi véd attól, hogy 2.000m magasból lezuhanj a mélybe. Fennmaradási esélyeidet kínai társaid sem segítik, a látvány érdekében minden felebaráti szeretet feloldódik a felhőkben.

Kilátópont napfelkelte nézéséhez a Huashan hegyen

Napfelkelte figyelő pont

Huashan, kilátópont napfelkelte nézéséhez

Napfelkelte figyelő pont

Középső-csúcs (Yunu): A csúcs 2.038m magas és a többi szirt között helyezkedik el. A legenda szerint  Nongyu, Mu herceg lánya minden ősszel és tavasszal itt fuvolázott (hahaha) szerelmével. Daluk olyan szép volt, mint amilyen szép a főnix éneke. Sárkányon és főnixen lovagolva mindketten itt váltak halhatatlanná. A Központi-csúcs nevezetességeinek a neve valamilyen formában ezért a furulyán játszó főnixhez kapcsolódik.

Huashan, újabb mászás a Központi-csúcsnál

Újabb mászás, most a Központi-csúcsnál

Huashan, kilátás a Dulong templomnál

Kilátás a Dulong-templomnál

A Dulong-templom az Északi Wei-dinasztia alatt épült, kb. 1.500 évvel ezelőtt. Kiemelkedő szellemi jelentőségű helyről beszélünk, a taoisták és a Feng Shui szerint itt van a Shaanxi-sárkány ütőere, itt koncentrálódik a Hua-hegy spirituális aurája és gyökere. Éppen ezért sok látogató keresi fel a templomot. Füstölőt gyújtanak, jó szerencséért, sok pénzért, sikeres karrierért és boldog családért fohászkodnak.

A Dulong templom füstölői a Huashan tetején

Füstölők a Dulong-templomnál

Újabb mászást követően a Riyue-szikla és a Sanyuan-barlang jelzi, hogy lassan elérünk az Északi-csúcshoz.

Huashan, mászás lefelé egy egyik csúcsról
Huashan, a Riyue-szikla tetején

Riyue-szikla

Északi-csúcs (Yuntai): Az Északi-csúcs 1.614m magasan van és a legtöbb túrázó számára ez az első pont, ahol lába a Szent hegyet érinti. A Keleti-csúcstól eddig több ezer lépcsőt gyalogoltunk, de mi főleg lefelé. Aki az Északi-felvonót választja, a temérdek lépcsőt felfelé teszi meg, hogy elérje a Középső- vagy Keleti-csúcsot. :-D. Az igazat megvallva nem bánom, hogy nem ezen az útvonalon jöttünk. Elég keskeny az ösvény, többször álltunk egy-egy nehezebben megmászható szakasznál. A látvány klassz, de nem múlta felül az általunk választott utat.

Huashan, az Északi-csúcs

Északi-csúcs

Az Északi-csúccsal gyakorlatilag körbejártuk a hegyet. Az egyik itteni kifőzdében ettünk egy isteni finom tojásos-zöldséges palacsintát és chinglish társalgást folytattunk egy aranyos családdal. Majd komótosan elballagtunk a jegypénztárhoz, ahol már rutinosan, jegyem lobogtatva érdeklődtem: Ezzel a lefelé utunk is biztosítva van, ugye? Gondolom, a válasz már nem okoz meglepetést: nem. Újabb jegyvétel, 240 yüan értékben, útlevél mutogatás - gyermekek korának igazolására -, pénztáros segítségének a kérése, egyeztetés, Wechat fizetés. Ez volt kb. 16:00 órakor. Ezután átballagtunk a felvonóhoz, ahol úgy tűnt, annyira nincsenek is sokan. A lényeget nem láttuk, 2 emeleten kanyargó sor, bő 1 óra sorban állás. Elcsigázottan, de felvidulva léptünk volna át a belépő kapun, amikor fennakadtunk a rendszeren. A nagyobbik gyermeket nem engedték át, mert szerintük neki nem jó jegyet vettünk. 30 perces egyeztetés, telefonálás, magyarázás - nem mi vettük, hanem az ő alkalmazottjuk az útlevelek adata alapján - illetékes vezetőnek telefonálás, vezető jött, útlevelek fénymásolása, stb...Kicsit tele lett a hócipőm, mire beültünk a felvonóba és végre lejutottunk a hegyről.

Ettől a kis incidenstől eltekintve hsziani utunk egyik legjobb napját köszönhetjük a Huashannak. Minden hsziani utat tervezőnek csak javasolni tudom, hogy próbálja úgy összeállítani a látnivalók listáját, hogy a Hua-hegy is szerepeljen benne! 

Emlékeztetőül: kb. 9:00:00-17:30 között jártuk be a hegyet a Nyugati-felvonótól az Északi-felvonóig (jegyvétellel és lejutással együtt). Sokat fényképeztem, többször, kis időre megálltunk, amit kellett és lehetett, megnéztünk. A fordított kör - általában ezt javasolják a leírások - nagyobb erőnlétet és tempósabb menetet kíván, a több ezer lépcső 95%-a felfelé visz, míg mi inkább lefelé haladtunk. A túrázás időtartama hosszabbodik abban az esetben is, ha a legveszélyesebb fa pallós utat is beiktatjuk, mert itt jelentős a torlódás. Szintén hosszabb időtartammal kell számolni hétvégén és nagy ünnepek alkalmával is.

Jó túrázást mindenkinek!

2018, október

Kapcsolódó tartalom:

Xi'an látnivalók: https://www.summester.com/harman-xianban

Túrázás a Sárga-hegyen: https://www.summester.com/yellow-mountain-china

A Yandang-hegy felfedezése: https://www.summester.com/a-yandang-hegy-felfedezese

Macska a Huashan tetején, vörös szalagok között megbújva
bottom of page