top of page

A YANDANG-HEGY FELFEDEZÉSE

Talán már kiderült számotokra, hogy szeretjük a hegyeket. Olvashattatok a Sárga-hegyről, a Daming-hegyről és a 19 Csúcsról, ebben a bejegyzésben pedig a Yandang-hegyet mutatom be nektek. Természetesen ez is a kínai top 10-es listán szerepel. Még nem nagyon találkoztunk olyan kiemelt látnivalóval, amely ne lenne a legjobb-legszebb 10-ben. Tapasztalataink alapján a számolással a kínaiak hadilábon állnak. No, nem azért, mert nem tudnak, hanem mert az ő számképzési módszerük eltér az angolszász vagy a magyar logikától. Lehet, hogy a top 10 is valójában inkább top 100? :-D

Miért a Yandang-hegyet választottuk? Vonzó képek és útibeszámolók hívták fel rá a figyelmet, különösen egy, a hegycsúcsok között kialakult tó ámulatba ejtő szépsége nyerte el a tetszésünket. Ezt persze nem találtuk meg...de legalább van miért visszatérni. :-D Nem szerettünk volna ismét repülni és a Google szerint 2.5 óra alatt teljesíthető a táv autóval; a 3 napos hétvégébe ez az utazási idő belefért.

Aztán persze lett belőle 4 óra, és megtanultuk, hogy a Google adatait érdemes kettővel szorozni, mert az nagyjából megfelel a kínai forgalomnak és vezetési tempónak. A szállásunk egy kis településen, a Linfeng bejárattól kb. 300 méterre, felhőbe burkolódzó csúcsok között bújt meg. Elbűvölő a látvány, de azért a vidéki turizmus még nem érte el a nyugati szintet. Sokat dobott volna a helyzeten, ha nem lepukkant házak, száradó bugyik és melltartók színesítik a képet....

A hegység vulkanikus tevékenység eredménye, a kréta időszakban alakult ki. A kitörés négy ütemben történt, a kőzetek rétegződése szembetűnő, néhol teraszos struktúrákat kialakítva. 2004-ben Nemzeti Geo Parknak nyilvánították, 2005 óta pedig tagja az UNESCO Nemzetközi Geo Parkok szervezetének. Legmagasabb ponja 1150m.

Yandang mountain

Háttérben a Tianguan-csúcs, amely a 2. kitörés után formálódott és egy kalapra emlékeztet mai erodálódott alakja

A környék látnivalói elég nagy kiterjedésűek. A Linfeng bejáratnál barlangok, érdekes formájú hegycsúcsok, hidak, pavilonok és templomok várnak ránk. Az egyik legszebb híd a Guohe-híd, amely 1902-ben, a Qing-dinasztia idejében épült, és jelenlegi állapotát az 1980-as évek felújításának köszönheti. Tökéletes íve, az élénk kék vízben visszatükröződő árnyéka és a hátteret adó Guohe-szikla mesébe illő hangulatot áraszt. Számunkra a legnagyobb élményt a tóban fel-felbukkanó aligátorteknős jelentette, úszkálása hosszú időre lekötötte a fiúkat - és egy csapat kínait is.

Guohe-bridge, Yandang mountain

Guohe-híd

Tovább haladva láthatjuk a Két kakas, az  Elefánt ormány és a Chaoyun-sziklákat (bejegyzés borító képe). Ez utóbbi 100m magas és vastag riolit réteg borította, amely az évszázadok során az eső és az időjárás hatására erodálódott. A csúcsok alatt kialakult a Guapiao-barlang. 

A keleti- és nyugati Yaotai pavilonok tiszta időben a legjobb kilátást biztosítják a völgyet körül ölelő szirtekre. Nem véletlenül itt táborozott le egy festő csapat is és próbálta megörökíteni a látottakat.

Painters at Yandangshan

A művész és készülő alkotása

A Linfeng-barlang helyén 600 évvel ezelőtt buddhista templom állt, de egy földcsuszamlás lerombolta. A legördülő sziklák 7 részből álló barlangrendszert hoztak létre, melyek a mai napig összeköttetésben állnak egymással. 

Yandang mountain

Linfeng-barlang és a szerencsét hozó Buddha szobor

A Yandang-hegy az érdekes formájú sziklák kavalkádja mellett a kínai vallási irányzatok szép együttélését is példázza. Nem messze egymástól láthatunk konfuciánus, taoista és buddhista épületeket is. A Guanyin-barlang az egyik klasszikus fotós téma. 265-ben építették egy sziklába, amely kézfejet formáz, behajlított ujjakkal. A barlang 113m magas és 76m mély, maga az épület - az Avalokitesvara templom - pedig 9 emeletes.

Guanyin cave, Yandang mountain

Guanyin-barlang

Az első szinten a Mennyei Királyok csarnokába jutunk, ahol a 4 őrző szobrával találkozunk. Majd 377 lépcső után a legutolsó csarnok maga a barlang, falában számtalan aranyozott Buddhával. Minden szinten megpihenhetünk, és egyben elmerülhetünk a táj szépségében.

Yandang mountain

Kilátás a templomból

A Guanyin-barlangtól nem messze látható a Fuhu-templom, amely a Beidou-barlangot "foglalta el". Nevét onnan kapta, hogy bejárata a Fuhu-csúcsra néz. A barlang formája denevérre emlékeztet és tőle jobbra, a sziklákon is egy repülő denevér alakja rajzolódik ki. 

Yandang mountain

Fuhu-barlang

A Dalongqiu terület kétségkívül legfontosabb látnivalója a Nagy Sárkány-vízesés. Előtte még tanulmányozhatjuk a vulkanikus tevékenység több ezer éves nyomait: a megkövesedett lávafolyamot és a lávagolyókat. Utunkat a vízeséshez az Olló- és Harkály-sziklák szegélyezik.

Yandang mountain

Út a vízesés felé. Jobbra a háttérben az Olló-szikla, előtte vulkanikus tevékenység nyomai láthatók

A Nagy Sárkány-vízesés egyike Kína legmagasabbról alázuhanó vízeséseinek. Elképzeltük..... és csalódtunk. Az esős évszakban kétségtelenül impozáns a látvány, de csapadék hiányában sokat veszít szépségéből. A 197 m magasról aláhulló víz a Nagy Sárkány-medencéből patak formájában - áthaladva a völgyön - a Qingjiang folyóba ömlik, majd onnan tovább a Kelet-Kínai-tengerbe. A vízesésről először a Yandang-hegy első szerzeteseinek egyike, az indiai Nuojuna tesz említést. Annyira beleszeretett a környékbe, hogy a medence mellett telepedett le és élete végéig itt is maradt. Ami számunkra maradandóvá tette az élményt, hogy a zuhatag mögé besétáltunk - vagy a kis tavon bambusz tutajjal becsónakázhatunk -, és közelről megtapasztalhattuk a víz erejét. Érdekes volt látni, hogy nem egyenletesen zuhant alá - hol erősebben, hol meg szinte csak csordogált ; viccesen megjegyeztük, hogy biztos valaki néha megnyitotta vagy épp elzárta a csapot fent, a sziklák tetején.

Big dragon waterfall, Yandangshan

A vízesés mögött, előttünk a Nagy Sárkány-medence

Yandang mountain

A Nagy Sárkány-vízesés

Némileg csökkentette a hiányérzetünket, hogy szemlélői lehettünk a légiakrobaták mutatványának. Sajnos az oly gyakori szürke égbolt és homályos háttér nem kedvezett a fényképezésnek, de azért kivehetők a drótkötélen egyensúlyozó biciklisek.

Yandang mountain

Légi akrobaták

Dalongqiutól nem messze egészen a csúcsokig visz fel bennünket a felvonó. Ne hagyjuk ki a hegynek ezt a szakaszát, hiszen itt mehetünk végig a gerincen végig futó gyalogúton, áthimbálózhatunk egy függőhídon, ehetünk egy barlang-étteremben és nem utolsó sorban megcsodálhatjuk a fantasztikus panorámát. Az Arany Öv csúcsnál, 350m magasan vezet végig a túraút, neve - akárcsak a hegy neve - a 3. vulkánkitörés után megkövesedett sárgás riolit kőzet színére utal. 

Yandang mountain

Étterem a barlangban

Yandang mountain

A gyalogút egy szakasza

Zhejiang tartomány egyik legmagasabb függőhidja a Fandong-híd, amely 75m hosszú és kb. 100m magasan ível át két szikla között. Hintáztatása itt is a felnőttek kedvenc játéka, ahogy azt már a 19 Csúcsnál megtapasztaltuk. Elnézve a rozsdás felfüggesztést és a híd állapotát, nem tapsoltunk a mutatványhoz.

Yandang mountain

Fandong függőhíd

Ezen a szakaszon látható a Guanyin-csúcs, a Teknős-csúcs és a 100m mély Harang-barlang. Ez utóbbi nevét érdekes harang formájának köszönheti. Kellő távolságból visszanézve jól látszik a függőhíd és a Yandang-hegy másik ikonikus formája, az Ezer Buddha-szikla.

Yandang mountain

Az Ezer Buddha szikla és a Fangong-függőhíd

Még a bejegyzés elején említettem, hogy úti célunk egyik indikátora a tengerszemhez hasonló Liba-tó felkeresése volt. Ha Kínában a szervezett utat választanám, annak egyetlen oka az lenne, hogy egy helyi idegenvezető sokkal több információ birtokában van, mint ami az angol nyelvű oldalakon fellelhető; és sajnos a helyszíni útjelzők sem árulnak el sok mindent a nevezetességekről. Visszatérve a libákhoz, a környéken nem találtunk útmutatót hollétére, ezért szállásadóinkat kérdeztük. Sokkal előrébb nem jutottunk. Valamerre arra....kb. 30km. Időközben folytattuk a térség felfedezését és az egyik parkolóban egy helyinek látszó buszvezetőhöz fordultam, hátha ő tájékozottabb. Mint kiderült, (szerinte) kettő Liba-tó is van; az egyik messzebb, a másik közelebb. Időnk rövidsége miatt a közelebbit választottuk. Bizodalomra adott okot, hogy hegynek felfelé autóztunk. Sajnos később leereszkedtünk a hegyről és egy kis település zsákutcájában találtuk magunkat. Se parkoló, se autók, ember is alig. Már majdnem megfordultunk, amikor észrevettünk egy kis táblát, rajta a nyíl: Yanhu. Tűző napon elindultunk a semmi felé. Ilyenkor mindig érzem családtagjaim szeretetét és lelkesedését az ötleteim iránt....Kb. 20 perces menetelés után elérkeztünk egy jegyirodához és a Liba-tóhoz. Szó nem érheti a ház elejét! Ugyan nem libák, de kacsák és tyúkok valóban voltak. :-))

Yandang mountain

Ez itt kérem a Liba-tó - az egyik

Pár kínai turista magabiztosan vett előttünk jegyet és belépett a "Park" területére, ezért mi is követtük őket. Hosszú hétvégénk egyik legjobb fél napja következett! A gyalogút átvezetett egy kis falun, ahol mindenféle lepényt árultak/sütöttek az utcán. A házak között érdeklődve nézegettem a helyi zöldségtermesztés módszereit és a földből már kikandikáló kezdeményeit. Az egyik ház előtt parázsburgonyát vettünk - természetesen biogazdálkodásból -, és otthon, sütés után örömmel konstatáltuk, hogy végre nem édes ízű a sültkrumpli! Áfonya és vagy ötféle típusú tojás is várta leendő gazdáját. Az egyik elágazásnál - a Hanzhu-csúcs helyett - egy bácsi tökéletes angolsággal útba igazított minket egy vízesés felé.  A gyalogút zöld vegetáció és látszólag minden logikát nélkülöző helyeken kialakított kis kertek között vezetett. A cserjésből egy váratlan útitárs is előlépett. Nem nagyon zavarta társaságunk, békésen falatozott tovább az út mellett.

Yandang mountain

Egy váratlan vendég

A meleg, párás idő miatt hosszúnak tűnő gyaloglás után megpillantottuk a vízesést. A tábla szerint ez a Xishi-vízesés, sajnos semmi egyéb információt nem találtam róla. 

Yandang mountain

A vízesés teteje.....

Yandang mountain

....és az alja, 1 pár kínai cipővel

A képek talán kevésbé adják vissza, de a vízhozam nagyobb volt, mint a Nagy Sárkány-vízesésnél és külön élményt jelentett, hogy a jéghideg vízű tavon keresztül felmászhattunk a vízmosás által kialakult öbölig. Itt szintén van egy kis medence, akár ebben, akár a nagyobban is lehet(ne) fürdeni. A vízesésről egy rövid videót készítettem: https://vimeo.com/283217739

Yandang mountain

Kis medence a sziklában

A Xishi-barlangban - némi lépcsőzés után - egy élénk színű templomot látunk. Benne egy meghatározhatatlan korú szerzetes néni olyan  "virágokat" hajtogatott papaírból, mint amilyeneket a gyümölcsfák termésére helyeznek, hogy védjék őket a kártevőktől és a madaraktól. 

Yandang mountain

Templom a sziklában

A templom a sziklába épült. A ház mellett elhaladva - mögötte - jól látható a hatalmas hasadék és az épület fölött tornyosuló hegy. Az emberi leleményesség és kényszer tökéletesen hasznosította a hegyben rejlő lehetőségeket. A hasadék tetejéről lefolyó vizet egy tartályba gyűjtik és egy csövön keresztül vezetik be a házba. 

Yandang mountain

Vízgyűjtő berendezés

A két nap alatt sikerült a Yandang-hegy egy jelentős részét végig túráznunk és talán a legtöbb nevezetességet megtekintenünk. Azért még egy nap nem ártott volna, különösen a Liba-tó ( a másik) hiányzik a listáról. Élmény volt a vidék kis falvai között járni, újra- és újra rácsodálkozni arra, hogy milyen más kultúrába is csöppentünk. Magyarországon is tapasztalhatjuk hogy az egyes országrészek között jelentős különbségek  lehetnek, és Kínára - már csak méretéből adódóan is - ez hatványozottan érvényes. Fontos tudni, hogy mint sok vidéki kis város és település, a környék nyugati ételekben nem dúskál. A legtöbb szálláson a reggeli is kínai - ennek különböző változatával. A boltokban alig van nyugati márkájú élelmiszer, a legközelebbi nagyobb település kb. 40 km-re található. Ezért aki nem szereti az ázsiai/kínai ízvilágot, kellő élelemmel ellátva érkezzen! Jó túrázást!

2018. augusztus 

Kapcsolódó tartalom: 

Sárga-hegy/Kína: https://www.summester.com/yellow-mountain-china

19 Csúcs/Kína: https://www.summester.com/shijiufeng-csucsok-shaoxingban

Daming-hegy/Kína: https://www.summester.com/daming-hegy

bottom of page