top of page

ZHEXI-KANYON

Kínában van minden, szinte minden. Ezért nem meglepő, hogy létezik kínai Grand canyon, több is. Az egyik Zhejiang (Csöcsiang) tartományban, ráadásul nem is olyan messze tőlünk. Egy hetekig tartó esős időszak után kapva-kaptunk a kínálkozó lehetőségen és elmentünk felfedezni a Nyugat-csöcsiangi Nagy-kanyont. 

A Zhexi-kanyon kb. 110km-re helyezkedik el Hangzhoutól. Hossza 80km és 3 részre tagolódik; ebből csak az első rész látogatható, a többi egyelőre nem elérhető a turisták számára. A második szakasz érdekessége, hogy Kína 2 "csirkevér-kő" lelőhelye közül az egyik itt található. A pecsételők készítésének óriási hagyománya van az országban, egyik ritka alapanyaga ez a kő. Egyedülálló vörös színét magas cinóber tartalmának köszönheti. 

A kanyonról és annak egy-egy fontosabb pontjáról sok minden nem derült ki. Amit angol nyelven megosztottak a látogatókkal, az szokás szerint nehezen értelmezhető és fejthető meg. Ezért most ebben a bejegyzésben inkább a képek, semmint a tájékoztató szöveg kap nagyobb hangsúlyt. Minden mélyebb ismeret nélkül is elmondható, hogy kifejezetten szép és érdekes a hely; híddal, gáttal, templommal és több vízeséssel tarkítva. Az összhatást kétségtelenül a kanyon vízének hol kék, hol természetellenesen zöld színe teszi egyedivé. A hegy tetejére felvonó visz fel, az egyik szakaszon kötélpályán lehet átcsúszni, nyáridőben pedig a folyó a rafting szerelmeseit vonzza. A gyerekek felesleges energiáikat egy játszótéren és egy vízi ügyességi pályán vezethetik le.

A kijelölt egységek között turistabuszok szállítják az utasokat, 1 belépővel 4 nagyobb egységet tudunk megtekinteni. A hely egyetlen hátránya, hogy kicsit túlárazott. 

2019. március

Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
Zhexi Grand canyon
bottom of page