top of page

PHU QUOC ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Merry Christmas, Phu Quoc

A 2017-es év Karácsonyát Phu Quoc szigetén töltöttük. Az ide vezető út hosszú és kalandos volt, de megérte. Több átszállással sikerült elérnünk célunkat és egy rövid, leheletnyi bepillantást kaptunk Saigon nyüzsgő életébe is. Phu Quoc mellett érvként szólt, hogy magyar állampolgárként nem kell vízumot igényelni a belépéshez (kikötésekkel). Mi zavart okoztunk az erőben és nem derült ki, hogy a kínai vízumunk, vagy az a tény, hogy tényleg csak a szigetre utazunk okozott fejtörést a hivatalos szerveknek. Nem könnyítette az életünket, hogy a kínai légitársaság csak Saigonig csekkolt be és Saigonban (Ho Chi Minh) újra indult a folyamat. Végül is 1 órás vízum ügyintézés és némi pénz ellenében valóban vízum nélkül utazhattunk tovább, de visszafelé ugyanezt eljátszottuk, csak rövidebb idő alatt, és már nem kellett fizetnünk.

(Zárójelben: bár valóban nem kell vízum, ne lepődj meg, ha ez mégsem ennyire egyértelmű. Vízumot a reptéren is lehet igényelni, kell hozzá készpénz (USD lehetőleg), szánj rá időt, és legyen kinyomtatott repülőjegy foglalásod. Jobb felkészülni, mint a becsekkolásnál kapkodni.)

Phu Quoc Vietnám része és egyben legnagyobb szigete is. Fővárosa Duong Dong, a másik nagyobb település An Thoi. Időjárása kedvező, az évi átlag hőmérséklet 22-33°C között mozog. A csapadék mennyisége változó, a kifejezetten csapadékos időszakot (június-november) érdemes elkerülni.

Miért érdemes - szerintem - Phu Quocra utazni? 

A sziget nagy, de nem annyira, hogy 1 hét alatt - mi 5 napot töltöttünk itt - ne tudd a lényeget bejárni és felfedezni. Amennyiben nem csak a tengerparton szeretnél pihenni és csokibarnára sülni, akkor is találsz programot és látnivalót bőven. (Engem ebből a szempontból Korfura emlékeztetett). Ha nem tudsz, vagy nem szeretnél több időt szánni a szigetre mint pár nap, akkor is úgy indulhatsz haza, hogy nem lesz hiányérzeted és nem fogod sajnálni, hogy messzire utaztál, de mégis mennyi mindenről lemaradtál.

Közlekedés: Autót nem tudsz bérelni, de robogót igen és így sok helyre - önállóan - is el lehet jutni. GPS és térképek rendelkezésre állnak, szabadon teret engedhetsz felfedező kedvednek. A robogó bérlése egy napra kb. 1.500-1.600 HUF között mozog (2017.) Kevés az aszfaltos út, többségében földúton kell vezetned! A közlekedés ázsiai, de kínai tapasztalatunkhoz képest sokkal kiszámíthatóbb. Az európai morállal összevetve azért kaotikusnak tűnhet, különösen csúcsidőszakokban. Amennyiben a kényelmesebb megoldást választod, a taxik sorban állnak és csak rád várnak. Egy sofőrt 1 napra is kibérelhetsz és egész nap a rendelkezésedre áll. Az ára ennek kb. 700.000 VND (kb. 8.500 HUF). Ha több utazást tervezel egy napra, érdemes ezt a megoldást választanod. Ha csak 1-1 útra rendelsz taxit, megbeszélheted a sofőrrel, hogy mikor jöjjön vissza érted.

Árak: Phu Quoc azon ritka helyek egyike, ahol a HUF-nak is van még értéke. :-D Az árak alacsonyak és szűkebb költségvetés mellett is jól tudod érezni magad. 

Emberek: Az emberek kedvesek és mosolyognak! Óriási felüdülés volt, Kínában mosolygó emberrel nem nagyon találkozol. Lehúzás? Igen, biztos itt is van. Nekünk nem volt kellemetlen élményünk és zsebtolvajjal, negatív megnyilvánulással sem találkoztunk. 

Picnic in Phu Quoc

Ételek: A vietnámi ízvilágról és ételekről megoszlott a család véleménye. Nekem jobban ízlett, mint a kínai, a kisebbik gyerkőc kitartott a tagadás mellett, a többiek a kínaira szavaztak. Aki szereti a tengeri herkentyűket, itt a Paradicsomban érezheti magát!

Tengerpart: változatos, néhol sziklás, többnyire homokos. Van fehér homok és sárga homok, vannak kisebb és nagyobb hullámok.

Van, ahol strandolni érdemes, van, ahol szörfözni is lehet, emellett vízisielni, ejtőernyőzni, jet skizni. A szigetnek inkább a nyugati oldala a kedvezőbb, a másik irányból dagálykor sokszor szemetes a víz.

Néhány kedvelt partszakasz, ahol mi is jártunk:

- Gánh Dau: ha Kambodzsát is szeretnéd látni, akkor ezt a partot válaszd.

- Long beach: ez a legbeépítettebb szakasza a szigetnek. Lassan mélyülő víz, kicsit nagyobb tömeg, pálmafák, többségében barna homok - de egyes részeken fehérrel keverve.

Long beach, Phu Quoc

- Bai Sao: itt fehér homokos a tengerpart, kicsit eldugottabb és ha időben érkezel, nincsenek sokan. Ezen a helyen kürtős kalácsot is ehetsz.

Bai Sao, Phu Quoc

Farmok: bors, gyöngy és halszósz. Kellő érdeklődés hiányában csak a bors farmot sikerült megnéznünk, és kb. fél óra alatt le is tudtuk. Az én elképzelésemben a farm egy viszonylag nagyobb területen fekvő gazdaság, a nagy terület jelen esetben inkább zsebkendőnyi volt. Ez itt inkább amolyan bemutató területnek minősült, de a szigeten autózva, motorozva láthatod a valódi bors ültetvényeket is. Ennek ellenére érdekes volt megismerni a bors "betakarítás" folyamatát és saját szemmel látni a cserjéket és a különböző színű borsszemeket.

Pepper, Phu Quoc

Phu Quoc-i kutya: lépten-nyomon találkozni velük. Jellegzetessége, hogy a hátán egy csíkban a szőr visszafelé nő, olyan, mintha állandóan felállna a szőr a hátán. Nem zavaró a jelenlétük, de aki fél a kutyáktól, készüljön fel rá, hogy itt nehezen fogja elkerülni őket. A szigeten kiképző központ is van, ahol az állatokat futtatják és tréningezik. Az internetes képeket látva és olvasva a kommenteket, a gyerekek tiltakozásának eleget téve ezt a programot kihagytuk. A felszereltsége és a körülmények az ázsiai standardhoz igazodnak.

Phu Quoc dog

Vízesések: legjobb, ha az esős időszakban keresed fel őket, mert ekkor a legnagyobb a vízhozamuk és természetesen ekkor a legszebbek. Na de ki akar esőben nyaralni? Mindkettő a fővároshoz közel van, mi a Suoi Tranh vízeséshez mentünk el. Itt valójában 2 vízesés van egymástól kb. 100m távolságra, és mindegyikből kb. 3-4m magasságból zubog le a víz. A vízesést egy parkon keresztül, 20 perces séta után lehet elérni. A park és az út is gyönyörű, bár kicsit "sokkolóak" és tájidegenek az út mentén elhelyezett nagy, műanyag állatok. A vízesések a száraz időszakban is gyönyörűek, az alján lévő medencében pedig fürdeni is lehet. Ha itt jársz, ezt a lehetőséget ne hagyd ki! A víz hideg, de az élmény felejthetetlen!

Suoi Tranh waterfall, Phu Quoc

Naplementék: kötelező program, a nyugati oldalon a legszebb, kifogyhatatlan témát ad a fotózást kedvelőknek.

Sunset, Long beach, Phu Quoc

Ham Ninh halászfalu: szintén olyan része a szigetnek, amit látni kell. Ha jó időben érkezel, megtapasztalod az igazi helyi élet nyüzsgését, forgatagát, sokszínűségét. Színek, illatok, fények...A faluból egy hosszú mólón éred el az úszó éttermeket, ahol a halászok által frissen fogott csemegékből készítenek ízletes ételeket. A falu piaca az út mentén szintén mesés, zöldségek, gyümölcsök és tengeri herkentyűk kavalkádja varázsolja el az érzékszerveidet.

Ham Ninh village, Phu Quoc

Duong Dong: a főváros, a sziget központja. Nap-mint-nap érdemes bemenni és csak céltalanul sétálni. Egymás mellett sorakoznak a kisebb-nagyobb éttermek, utcai árusok. A német pékségtől az orosz éttermen át cseh sört és "olasz" pizzát is találsz. A település központjában található az esti piac - Night market -, amely kedvelt helye a turistáknak. Tenger gyümölcsei, a híres phu quoc-i fagyi, papucsok, ruhák, ékszerek, éttermek, van minden, mint a búcsúban.

Night market, Phu Quoc

Kikötő és templomok: a kikötőkben a kis halászhajók színes forgataga mesekönyvbe illő. A templomok is színesek és giccsesnek tűnhetnek, túl sok időt nem tudsz eltölteni bennük. A központban található Dinh Cau templom viszonylag érdekes az elhelyezkedése miatt, de lehangoló a környezet állapota. Itt található a sziget világítótornya is.

Port, Phu Quoc

Az utolsó 1,5 napon esett az eső, hol szakaszokban, hol folyamatosan, ezért pár eltervezett programunk nem valósult meg.

Amit a felsoroltakon túl érdemes kipróbálnod és megnézned:

Szigetekre hajózás: közigazgatásilag 21 sziget tartozik Phu Quoc-hoz, több szigetre egyénileg vagy szervezetten is át lehet hajózni. 

Halászat: ha szenvedélyed a horgászás vagy csak ki szeretnéd próbálni, a sziget erre is alkalmas. Több helyen is befizethetsz és kipróbálhatod a szerencsédet.

Libegő: An Thoi településről indul Hon Thom szigetre. Kb. 8 km hosszú és ez a világ leghosszabb tengeren átívelő libegője!!!!

Több helyi iroda is foglalkozik szervezett programok értékesítésével. A szállásunkon kapott prospektus alapján az árak 17 USD/fő - 59 USD/fő között mozognak, tartalomtól függően. Véleményem szerint a sziget nem túl bonoylult és némi tájékozódás után saját magad ugyanezeket az útvonalakat bejárhatod, jóval kedvezőbb áron.

Amire fel kell készülnöd, ha Phu Quocra utazol: Ázsiának azon részén vagy, ahol a szegénység nagy és a fejlődés - köszönhetően a történelem nem is olyan régi eseményeinek - viszonylag későn kezdődött el. Ennek minden előnyét és hátrányát megtapasztalod.

Előnye, hogy nem csak a szállodákat és a lezárt, körbekerített partszakaszokat látod. Még megtalálható a természet eredeti szépsége és érintetlensége. Megtapasztalhatod a mindennnapi phu quoci élet ritmusát és nemes egyszerűségét. Külön XXI. századi előny, hogy a legtöbb helyen ingyenes és jó WiFi van.

Hátrány, hogy a tengerpari sávban több építkezés is folyik - erre a szállás kiválasztásánál is érdemes figyelned! 

Hiány a szigeten a környezettudatos szemlélet, fejletlen a közúti infrastruktúra és ha van is hulladékgazdálkodás, ennek jelét nem tapasztalod.

A sziget szemetes és egyelőre hiányzik az igényességre törekvés. Az itt élő emberek számára - sajnos - természetes mozdulat, hogy a szemetet elhajítják a vízbe, a bokorba, az útra, bárhova.  

Minden hiányossága ellenére élményben és szépségben gazdag utazást kínál Phu Quoc - megfizethető áron!

Az utazásunkról további képeket itt találsz: https://www.phu-quoc-vietnam.summester.com/

2017. december

Phu Quoc rocks
bottom of page