top of page

PASMAN-SZIGET

Croatia-Pasman island

Amikor Kínából hazajöttünk, sosem gondoltuk volna, hogy rá 1 évre fenekestül felfordul  világ és minden megváltozik. Jött a vírus - Kínából -, és olyan folyamatok gyűrűztek be Európába, melyek megjelenését min. 5-7 évvel későbbre prognosztizáltuk, vagy egyáltalán nem számoltunk vele. Az ázsiai országokban megszokott maszk itthon is az életünk része lett és fénysebességgel felpörgött az online piac, házhoz szállítás, érintés nélküli fizetés.

A káoszos helyzet első lazulását kihasználva elutaztunk nyaralni Horvátországba. A szokásos tervezés jellemezte kis családunkat:  az utolsó pillanatban döntöttünk és kezdtünk el keresgélni a lehetőségek között. A helyzetet nehezítette, hogy családunk időközben új taggal bővült, Fagyival, az erdélyi kopó lánnyal. 

A csapat létszáma és a négylábú családtag nehezítette a keresést és az ideális helyszín kiválasztását. A lista hosszú volt (és mindig az)...

Véletlenül találtunk rá a Pasman-szigetre Horvátországban és egyúttal egyik legjobb szállásunkra is. A megszokott horvátországi desztinációinkhoz képest messzebb volt - jelentősen - de ez nem tartott vissza bennünket. A klasszikus terv szerint indultunk el: megálló Balatonon, majd onnan másnap reggel korán irány Horvátország.

Kb. 7-8 óra alatt értünk le, Fagyi miatt több megállóval. Ez volt az első ilyen hosszú útja, minden zökkenő nélkül kezelte. Szerencsére a forgalommal sem volt gond, tempósan, dugók nélkül haladtunk, Zadarnál pedig egy kb. 20 perces komp út után megérkeztünk a szigetre.

Pasman-sziget

Zdrelacban szálltunk meg, 20 méterre a víztől. A kis strandot a helyiek használták, a legtöbb nyaralóhoz privát móló tartozott napozóágyakkal és motorcsónakkal. A part mellett egész hosszan el lehetett sétálni az öböl egyik végéig, míg a másik irányban a tengerre kihajózókat lehetett csodálni. A szállásunk - Villa Feriatum Lissa -  minden igényt kielégített. 

Pasman-sziget
Zdrelac, Pasman-sziget

Az 1 hetes nyaralást a "majd valahogy alakul" feeling jellemezte és a napok ütemét 3 tényező szabályozta: Fagyi szükségletei, a srácok ébredési ideje és a napi hőmérséklet. Ennek köszönhetően a reggel/kora délelőtt a kutyasétáltatás keretei között a közeli helyek felfedezésével telt, míg a délután az ifjúsággal közös programmal. 

Köszönhetően a Covid-nak, elég kevesen mertek útnak indulni, ezért a sziget szinte lakatlannak tűnt. Akár autóval, akár gyalogosan indultunk felfedező útra, szinte senkivel sem találkoztunk és nyugodtan tudtunk strandolni, búvárkodni. túrázni.

Pasman-sziget
Pasman-sziget

A kulturális programok kicsit háttérbe szorultak. 1-2 templom, a Pasmant híddal összekötő Ugljan-sziget Szent Mihály erődje, és egy zadari kirándulás kitöltötte a strandolás melletti időnket. 

Pasman-sziget
Szent Mihály erőd, Pasman-sziget

A kevés turista mellett további pozitívum, hogy a sziget zöld, a méretéből adódóan könnyen bejárható és kiváló (terep) biciklis utakkal rendelkezik. A strandok változatosak, a homokos és sziklás partszakaszok kedvelői is találnak maguknak ideális fürdési lehetőséget. Négylábú kedvenccel utazók a túrázás mellett Tkon-nál a kutyás strandon hűsíthetik le kedvenceiket és magukat.

2021. július

Pasman-sziget, naplemente
bottom of page