top of page

MOBIL NÉLKÜL SEHOVA SEM

Hold fesztivál, Kína

Mobil nélkül sehova sem? Igen. Alapvetően a népesség azon elenyésző számú csoportjához tartozom, akik a telefont arra használják, amire kitalálták: telefonálásra. És néha sms-ek küldésére.

Mióta itt vagyunk, a technológiához - és vele együtt a mobilomhoz - fűződő viszonyom jelentősen átalakult. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem tudunk egymás nélkül élni - akárcsak a több milliárd ember itt, Kínában.

Miért is? A technológia évtizedes előnyben jár az otthoni viszonyokhoz képest és ennek köszönhetőn MINDENT el lehet intézni telefonon.

Néhány példa a mobil használatára:

Online vásárlás: Klasszikust idézve géppuskától Jézuskáig mindent megkapsz. A rendszer profin működik és hatalmas forgalmat generál - természetesen készpénz használata nélkül. Az előző blogban említett november 11. Szingli Napon (https://www.summester.com/11-11-szinglik-napja) az Alibaba 168 milliárd yüan értékű forgalmat bonyolított le 1 nap alatt! A rendszerük NEM omlott össze, tapasztaltam. Állítólag pár évvel ezelőtt a helyi (Hangcsou) online vonatjegy rendelési rendszer a kínai Új Év előtt túlterheltség miatt leállt A káosztól az mentette meg a társaságot, hogy az Alibaba szervereket adott  át nekik, melyek azóta is működnek is biztosítják a szolgáltatást.

Ételrendelés: szintén profi és gördülékeny - különösen, ha érted a nyelvet. Enyhe túlzással a Michelin csillagos éttermekből is rendelhetsz házhoz. Arra figyelj, hogy a kínaiak számára a 11:30-12:30 között időtartam a legforgalmasabb ebédidő és sokan élnek a házhozszállítás lehetőségével! Fizetés: Wechat, Alipay. Amennyiben a készpénzt választod, nincs borravaló - sehol sincs. Ha nem tud visszaadni, visszajön és elnézést kér. Nem anyázik, nem teremt le a sárga földig és nem érzed úgy, hogy hálás lehetsz azért, hogy kihozta az ebédedet. (megjegyzem: vannak kivételek és sok étteremben - ahova talán kevesebb turista jár - a kiszolgálásra nem a kedvesség a jellemző. Más kultúráról beszélünk és mások az elvárások. A nyelvükben is az udvariasabb nyelvtani formák - mint az angolban a please, be so kind, would you be... - ismeretlen. Ha kérsz valamit, akkor egész egyszerűen azt mondod, hogy: akarok.)

Social media: 1 alkalmazásban megoldották, neve: WeChat = Facebook (Twitter)+Viber+Instagram+QR kód+Pinterest+Paypal ötvözete. 

A felsoroltak közül bármelyikre használhatod: fizetés, fordító programok, szöveges, hang-és videó üzenetek, képek küldése, pénzküldés.

Fizetés bankkártya és készpénz nélkül: WeChat és Alipay alkalmazással. Ami kell hozzá: egy bankkártya vagy valaki, aki pénzt tölt fel az ún. "pénztárcádba" az alkalmazáson belül. A boltokban mindkettő szolgáltató QR kódja megtalálható és Te döntöd el, hogy épp melyiket fogod használni. A fizetés történhet a bankkártyád online vonalkódjának a beolvasásával, vagy a pénztárca egyenleged terhelésével. Ilyenkor a szolgáltató QR kódját scanneled be. Alapvetően készpénz nélkül boldogan élhetsz hosszú időn keresztül, még az Aston Martinod árát is kifizetheted a fenti applikációk segítségével. A két alkalmazással számlákat, telefon egyenleget, tömegközlekedési kártyákat, jegyeket, belépőket is vásárolhatsz.

Parkolási díj fizetése: Azt nem mondom, hogy soha sincs sorban állás, de az automatáknál nem kell apró, csak a telefonod, illetve a parkoló "őrnél" is csak a rendszámodat kell begépelned - a parkolási díj automatikusan levonásra kerül a kártyádról (Wechat, Alipay). A kapunál már nem kell a jegyet aktiválnod - eleve nem is kapsz - a kapu felnyílik rendezett díj esetén. 

Taxi rendelés: tökéletes applikációk vannak taxi és Uber rendelésre. Mi a taxit használjuk, a program GPS navigáció alapján beazonosítja a pontos lokációdat, mutatja a közelben mozgó autókat és a megadott cím alapján tájékoztat arról, hogy: milyen típusú autó, milyen rendszámmal, melyik sofőrrel, mikor érkezik meg hozzád. Az autó mozgását folyamatosan nyomon követheted, a rendszer a várható fuvardíjat előre jelzi. Többféle színvonalú szolgáltatás áll a rendelkezésedre, az alap taxitól a prémium autóig. Gyakori használat során mindig kapsz kedvezményt, amely a következő útból levonásra kerül. Az alap és a prémium szolgáltatás közötti különbséget a standard budapesti taxi és a Four Seasons előtt álló taxi különbségével tudnám jellemezni. Árban az eltérés nem ilyen szembetűnő, a taxizás itt nem úri hóbort, megfizethető és gyors. A fizetés itt is működhet kp. nélkül, Alipay és Wechat használatával. 

Navigáció: A Google térképhez VPN kell, a Baidu map a megfelelője. Hátránya, hogy kínaiul van. Előnye, hogy több olyan program is beépítésre került, amely a forgalomra és a korlátozásokra vonatkozik - ellentétben a Google térképpel.

Kínai utazásod előtt néhány jó tanács, amire érdemes felkészülnöd a mobil applikációk világában:

- a kínai nagy fal nem csak valóságban, hanem a virtuális térben is működik és a kormány egyre erőteljesebb lépéseket tesz annak érdekében, hogy az internettartalom ne/vagy csak erősen megszűrten kerüljön be/ki az országba/ból. Ezért a Pinterest, Viber, Facebook, Twitter és Google nem működik (Viber néha). Amennyiben ezekhez az alkalmazásokhoz ragaszkodsz a teljes szolgáltatási spektrumukkal, akkor VPN-t kell beszerezned és azon keresztül éred el a megszokott oldalaidat. A VPN-t is folyamatosan frissítened kell.

- Google map: csak VPN-en keresztül működik és nem annyira pontos, mint a Baidu map. Hátránya, hogy a kínaiak nem értik a kínairól átfordított neveket, vagyis kicsit macerás egy Google map mutogatásával elérni, hogy valahova eljuss. Kiváltja a Didi, amelynek van angolra fordított változata, de több címet szintén nem találsz meg, csak ha kínai karaktereket viszel be (vagy tudod a kínairól átfordított nevét az utcának).

A Google map további hátránya, hogy több olyan funkció hiányzik belőle, amely az itteni közlekedéshez elengedhetetlen: például a Baidu térképen beírod a rendszámodat és olyan úton visz el a megadott címre, amely a rendszámodhoz kapcsolódó korlátozásnak megfelel. 

(cikk erről: https://www.summester.com/talalkozas-a-rend-orevel)

- Skype: működik, használható VPN nélkül, videós kommunikációnál akadozhat a vonal

- Facebook: sajnos a Facebook használhatóságát nem segíti, hogy Zuckerbergnek kínai felesége van. Facebook csak VPN-en keresztül működik.

- Google search: VPN kell hozzá. Egyszerűbb, ha a Microsoft keresőjét és a Binget használod. Más tartalmakat fog betölteni és sajnos ezek közül nem mindegyik lesz majd megnyitható (a szokásos korlátozás miatt).

- Pinterest, Instagram: VPN

Alkalmazások, amelyeket érdemes letöltened, ha Kínában vagy - és nem beszéled a nyelvet:

- Wechat: fentebb említettem, hogy mennyi mindenre jó. Még ha nem is látod előnyét, rájössz, hogy rajtad kívül mindenki ezt használja. Tehát ha kommunikálni szeretnél, töltsd le!

- Baidu map: Google map kiegészítéseként. Arra jó, hogy látod, hol vagy, illetve tudsz útvonalat tervezni. A két alkalmazás együtt jól kiegészíti egymást. Ha beszéled a nyelvet, nem kell Google map.

- Didi: angol nyelvű verziója, taxi rendeléshez, benne angol nyelvű üzenet-sablonokkal. Taxi rendelés után érdemes egyből elküldeni a "GPS lokációm pontos" üzenetet, ezzel a legtöbbször elkerülöd, hogy a taxis felhívjon és magától értetődően kínaiul érdeklődjön hogyléted iránt :-D

- fordító programok: többet is próbálgass. Kevés felirat, szöveg van angolul, általában csak a főbb paraméterek, a részletek már nem érdekelték a gyártókat/tulajdonosokat. Mindenképpen olyan fordító programot tölts el, amelyiknek van mikrofonos és képolvasós lehetősége is - szöveg scannelése napi feladat, a mikrofon pedig arra jó, hogy a kínai fél elmondja, mit szeretne - a program pedig lefordítja neked. (nem mindig sikerül, de azért a lényeget ki lehet hámozni. Ne lepődj meg, sokan nem tudják, mit is akarsz, amikor a telefont dugdosod az orruk elé. Ilyenkor bemutatót kell tartani. A "beszélős" verzió azért is jó, mert gyorsabb, mint az írás - illetve sokan nem tudnak írni.)

- pinyin: jó, ha letöltöd a telefonodra, hasznos lehet (pinyin - kínai karakterek "átfordítása" latin betűkre)

- telefon: amennyiben Kínában veszel telefont (hivatalosan), nem lesz rajta Google Play, Google és nem is tudod letölteni a Facebook, Pinterest, stb. alkalmazásokat! Ebben a telefonban a pinyin automatikusan benne van és a Baidu lesz a Google-t kiváltó alkalmazás. De ha pl. Hongkongban veszel telefont - bár Hongkong = Kína -, ott a "nyugati" rendszer az érvényes és az otthonival megegyező programokhoz jutsz hozzá.

- VPN: javasolt, amennyiben ragaszkodsz a megszokott applikációidhoz és/vagy nem beszélsz kínaiul. Több változat is elérhető, van ingyenes és fizetős. Érdemes szörfölni és keresgélni fórumokat, ki/melyiket javasolja. Astrill, ExpressVpn, Strongconnectivity - mindhárommal találkoztunk és működőképesek.

- Air Quality index: nem árt, ha van egy ilyen alkalmazásod is, különösen a téli hónapokban, illetve olyan városokban, ahol az átlagosnál is gyakoribb az egészségtelen levegő, pl. Peking! Az én alkalmazásomban be tudom állítani, hogy a város melyik mérőpontjainak az átlagát adja, illetve azt is, hogy a napi értéket az USA vagy a kínai irányelvekhez viszonyítsa. Például a mai nap a USA "szabvány" alapján a légszennyezettség mértéke: 118 (unhealthy for sensitive groups). Ez a kínai sztenderd szerint csak 59 (level 2, moderate)! 

- Bing: Google kiváltása.

+ ha kicsit hosszabb időre érkezel, érdemes beszerezned egy kínai telefonszámot. Több alkalmazás nem tudja értelmezni a nem kínai előhívókat és/vagy telefonszámokat.

2017. november

bottom of page