top of page

KÖZLEKEDÉS KÍNAI MÓDRA

Hangzhou, China

Ha már Hangzhou Ali baba székhelye ( no nem a klasszikusé, hanem a XXI. századi Ali babáé) - akkor a közlekedés is lehet oly varázslatos, mint a Közel-Kelet mesevilága. Már amennyiben kellő nyugalommal állsz hozzá a dolgokhoz. Miért? Mert alapvetően a közlekedésük kaotikus, de rendszerszerű. A rendszer pedig az, hogy nincs rendszer.

Hazai utakon is meglepő fordulatokkal találkozhatsz egy-egy profi vagy épp amatőr vezető akciója láttán. Itt ez mindennapos.

Alapvető szabály:

- jó, hogy van sáv felfestés, de csak dísznek

- ha kikanyarodsz jobbra, egy főútra, sosem nézed meg, hogy jönnek-e balról

- kanyarodni lehet piros jelzésnél is - szerencsére nem minden esetben

- főútról jobbra kanyarodás lehetséges a középső sávból is, nem nézzük, hogy a külső sávban van-e valaki

- párhuzamos közlekedés szabálya az autópályán ismeretlen 

- motoros, biciklis és gyalogos bármilyen jelzésnél, bármikor és bármerre mehet

- motoron és tuk-tukon nincs súly és méret korlátozás. Szabály: amennyit elbír a gép és amennyi csomag felfér

- motoron nincs meghatározva a szállítható emberek száma. Szabály: ahányan felférnek 

- járda nem csak a gyalogosoké, hanem a biciklisek és motorosok is használhatják - közeledtüket csengetéssel és dudálással jelzik

- a lámpát este motoron soha nem kapcsolod fel, helyette dudálsz

- tolatásnál nem nézünk körül

- a zebra és a zöld jelzés nem jelenti azt, hogy a gyalogosnak elsőbbsége van

- a szándék jelzése dudálás formájában történik, de nem azért, hogy előre figyelmeztessen, hanem csak úgy, a formalitás kedvéért

- dudálásnál nem nézed, ki dudált, miért dudált? Bemutatás, anyázás nélkül, rezzenéstelen arccal haladsz tovább

- bármi van, DUDÁLJ, CSENGESS - csak úgy, örömből :-D

és még sorolhatnám.

A fentiek ellenére viszonylag kevés balesetet látni, érthetetlen, hogy miért? 

Amennyiben úgy döntesz, hogy vállalod a kihívást és részese leszel ennek a rendszernek, meglévő jogosítvány ellenére újabb vizsgát kell tenned.

Első lépésként lefordíttatod a jogosítványodat, kitöltöd a szükséges papírokat, bejelentkezel a vizsgára és felkészülsz - és mindezért természetesen fizetsz. Sikeres vizsga után azonnal megkapod a jogosítványt - itt nálunk ez volt a folyamat. Előfordulhat, hogy a kitűzött vizsganapon az angol nyelvű menü nem működik, ilyenkor elhagyod a tett helyszínét és buzgón érdeklődsz, mikorra javítják meg a rendszert és jelentkezhetsz be az újabb vizsgára.

Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül, előbb-utóbb kívülről fújod a megfelelő teszt-válaszokat és eléred a min. 90%-ot.

A felkészülés zseniális. Szerencsére már van idegen (angol) nyelvű oldal, ahonnan a tudást magadba szívhatod, de pár éve ez a lehetőség nem volt adott - memorizáltad a kínai válaszokat. A felkészülés nagyon egyszerű. A http://www.chinesedrivingtest.com/ oldalon található kérdésekre válaszolgatsz és megkapod, hogy az adott tesztet milyen eredményességgel töltötted ki. 90% alatt elbuktál.

Anyag, könyv, amiből felkészülsz? Ugyan már, minek? Töltögesd a teszteket és memorizálj, így meg is tanulod a szabályokat. Például, hogy adott szabálysértésért hány évet kaphatsz, vagy ár-apály esetén mi a teendő. A napi KRESZ-re vonatkozóan viszonylag kevés tartalmat találsz. Érhető. Minek megtanulni valamit, amit senki sem tart be?

Baleset esetén  - állítólag - a szabály az, hogy a felek a helyszínen próbálnak megegyezni és mindig a kisebbnek van igaza. (kisebb = kisebb jármű). 

Sok sikert és balesetmentes közlekedést!

2017. október

bottom of page