top of page

HOTPOT

Hotpot

A Kínai Új Évről szóló bejegyzésben említettem (https://www.summester.com/blog/kinai-uj-ev), hogy az ünnep szerves részét képező hotpot-ról külön is fogok írni. Bár itt (Hangzhou) már tavasz van és 16° C, tegnap otthon (Magyarország) -8° C-ot mutatott a hőmérő. És ebben a hideg időben nincs is jobb testet-lelket felmelegítő megoldás, mint egy jó, gazdag hotpot elfogyasztása.

A hotpot leegyszerűsítve egy sűrű leves, amelyet az asztal közepén rotyogó forró edényben tálalnak és ott is készítik el. Eredete a Jin-dinasztia idejében keresendő, majd Dél-Kínában a Song-dinasztia és Mongóliában a Yuan-dinasztia korából találtak hotpot készítésére utaló régészeti leleteket és forrásokat. Ebben az időben a fő alkotóelem az adott területre jellemző hús (ló, marha, bárány) volt, az idők során kiegészült zöldségekkel és tengeri herkentyűkkel is. A hotpot fogyasztása kiváló alkalom arra, hogy a család, a barátok összeüljenek, és egy tálból csemegézzenek. Emellett élettani szempontból is egészségesebb a párolás/forrázás, mint a sütés, és a levesben a zsíradék, a porcok és a csontok kioldódó tápanyagai együttesen melegítő hatással vannak a szervezetre.

A hotpot összetevői:

Alaplé: ez amolyan húsleves alaplé. A legegyszerűbb a boltban vásárolható kész hotpot alaplé, legtöbbször csirkés - gyömbérrel megspékelve -, de van hal alaplé is. Az elkészített csirke alaplé pirosas vagy sárgás színű, köszönhetően a chilinek és a gyömbérnek, a hal alaplé tiszta, fehér árnyalatú.

Húsok: bármilyen hús jó, de alap - must have - a zsíros, szeletekre vágott marha- vagy disznóhús. Bárányból láb és borda, csirkéből láb és szárny, disznóból zsíros hasa alja, belsőségekből a bél, nyelv, vese és máj az igazi. A vörös és fehér húsokat célszerű keverni és fontos, hogy zsíros, csontos és porcos darabok is legyenek a kínálatban. A friss hús mellé mehet előre elkészített vagy fagyasztott húsgombóc is. A húsokat pácolhatjuk is - rizspálinkával, sóval, borssal, chilivel és gyömbérrel -, a hús fajtájától függően. Alapszabály: egyiket sem kell túl sokáig főzni.

Zöldségek: minden, amit a szezon megenged - káposzta-félék, spenót, saláták, krizantém!, gombák, fehérrépa, sárgarépa, lótuszgyökér, burgonya és tofu. A leveles zöldek maradhatnak nagyobb darabban, a gyökereket érdemes kisebb kockákra vagy szeletekre vágni. Ellentétben a húslevesben sok esetben szétfőtt zöldségekkel, a hotpotban a zöldfélék maradjanak ropogósak.

Tenger gyümölcsei: a legegyszerűbb fagyasztott halgolyón át garnélarák, kagyló, tintahal, osztriga, homár és friss halak is mehetnek az edénybe.

Rákból a garnélarákot, kagylóból a kisebb példányokat érdemes válogatni. A halat apró csíkokra vágjuk és szűrőbe tesszük - így később könnyebb lesz kivenni az edényből.

A zöldségek és húsok mellé tészta is kerül, ezt előzetesen "megfőzzük" és a lehűtött, kész tészta (rizstészta) megy az edénybe. Itt már csak a felmelegítés a cél és nem a tészta megfőzése.

Mártások: a hotpothoz mártások is tartoznak - chilis, gyömbéres, tojássárgás, fokhagymás, borsos és szezámmagos - attól függően, hogy az alap ízhez melyik illik a legjobban.

A hotpot hozzávalókat előkészítve, konyhakészen, külön kis tányérokban szervírozzuk. Nem szükséges mindent egyszerre feltálalni, ahogy fogy a léből az alapanyag, úgy tölthetjük fel az asztalon elhelyezett készletünket. A főzőedény lehet kettő, vagy több részre osztott, lehetőséget adva arra, hogy egyszerre többféle levest főzzünk. Az alaplébe először a hosszabb főzési időt igénylő anyagokat dobjuk bele, majd a végén jönnek a gyorsan elkészülő hozzávalók. Ahol pár perc a főzési idő, ott pálcikákra tűzve (mint a fondue) tesszük bele a falatokat a lébe. Alap etikett, hogy nem azzal az evőpálcikával nyúlunk vissza a levesbe, amit már a szánkba vettünk. Jó étvágyat!

2018. február

Hotpot
bottom of page