top of page

HONGKONG

Hong Kong

A Hold-ünnep alatt utazásunkat folytattuk Sanghajból Hongkongba. Sanghajról bővebben itt olvashatsz: www.summester.com/par-ora-shanghai

4 napunk volt arra, hogy felfedezzük ezt a "különleges igazgatású" területet.

Maga a városállam pont olyan színes és változatos, mint a történelme: brit fennhatóság, japán megszállás, ismét brit "uralom", majd 1997-től Kínához csatolták. 263 szigetből áll és a világ egyik legsűrűbben lakott területe. 4 fő közigazgatási részre oszlik: Kowloon, Hong Kong Island, New Territories és az Outlying Islands.

A belépéshez nem kell vízum, de ha Kínából utazol és oda is szeretnél visszatérni, akkor újabb kínai vízumot kell igényelni - kivéve, ha rendelkezel tartózkodási engedéllyel.

Reggel érkeztünk és kb. 1,5 órás út után (reptéri busz járat) értünk a Kowloon-ban található szállásunkhoz. A buszból kilépve megtapasztaltuk a város szubtrópusi időjárását: 80% feletti páratartalom, 40°- os hőérzet. Pedig az útleírások alapján a legideálisabb időszakban jöttünk :-). Nem tudom, egy forró nyár milyen lehet...

Majd jött a többi élmény:

Hangcsouval összehasonlítva szemetes és koszos. Az biztos, hogy Hangcsouban a legnagyobb foglalkoztató szerintem "Köztisztasági Vállalat", de ennek meg is van az eredménye. Hong Kongban a 4 nap alatt sem kézi, sem gépi eszközt nem láttunk, amely a szemét eltakarítását tűzte volna ki célul.

A közlekedés profi. Az autó és busz forgalom jóval nagyobb, mint új otthonunkban, de jól szervezett és működőképes. A metró nagyon gyors és könnyen áttekinthető, a buszok emeletes és 16 fős mini kivitelben megállás nélkül cirkálnak az utakon, 10 percnél sosem vártunk többet. Taxik is rótták az utakat, piros színükkel már messziről kitűntek a többi autó közül. Bár logikusnak tűnne, hogy egy ilyen sűrűn lakott területen a környezetszennyezésre figyelnek, nem láttunk elektromos tömegközlekedési járművet (ellentétben Hangcsouval).

Amennyiben több napig tartózkodsz a városban, érdemes az ún. "Octopus" kártyát kiváltani (metró megállóknál és Eleven 7 boltokban) Ez amolyan közlekedési bérlet, gyerek és felnőtt kivitelben. Az általad választott összeget töltheted fel rá, ami fontos, hogy máshol nem használható, tehát elutazásod előtt érdemes lefogyasztani. A bérlet a közlekedésen kívül vásárlásra is alkalmas.

Shopping: talán azért nem lett a szívem csücske Hongkong, mert utálok vásárolni. Itt viszont minden erről szól. Bődületes választék és valóban versenyképes árak, Kínához képest mindenképpen. Működik is rendesen a shopping turizmus! Úgy el tudsz tölteni egy napot és kilómétereket megtenni, hogy bevásárló központból bevásárló központba mész - a szabad ég látványa nélkül. A hatalmas és ultramodern központok fedett, zárt vagy részben zárt gyalogos utakkal vannak összekötve, komplett várost képezve. Egy-egy kereszteződésben táblák segítik a tájékozódást. A rendszer előnye, hogy esős időben is önfeledten és szárazon intézheted a bevásárlást, vagy akár a város "a" pontjából a "b"-be való eljutást.

Az összekötő hidakat, fedett részeket, parkokat ázsiai nők foglalták el. Csoportokba verődve beszélgettek, kártyáztak, táncoltak, ettek, élték az éltetüket. Papírkartonon, plédeken ültek, néhányan kis várat építettek a csoportjuk köré. Először azt gondoltuk, hogy a közép-őszi szabadságok miatt várnak a buszaikra, de csomag nem volt náluk. Utána olvasva a jelenlétük tüntetés és tiltakozás a jelenlegi foglalkoztatási rendszer és annak méltatlan körülményei ellen. Érdekes volt a nemek arányának ilyen erős eltolódását megtapasztalni, de gondolom, a férfi társaim ezt nem veszik zokon. Statisztikailag is kb. 3x annyi nő van Hongkongban, mint férfi és ez a nők számára komoly gondot okoz a párkeresésnél.

A 4 nap alatt - figyelembe véve családunk kevésbé szervezett és fegyelmezett működését :-) - az eltervezett programok egy részét sikerült abszolválni, illetve volt olyan, melyet az útikönyvek "must see" kategóriába soroltak, de bennünket nem érdekeltek, mint pl. Ladies' Market és Disneyland.

A következő bejegyzésekben Kowloon, Hong Kong Island és Lantau általunk megtekintett látnivalóiról fogok írni.

2017. október 

Homeless in Hong Kong
bottom of page