top of page

GLOW WORM ALAGÚT - TÚRÁZÁS

Blue mountains, Kék-hegység

Folytatva a Kék-hegység felfedezését - és egyben előző bejegyzésemet - reggelinket befejezve leszedtük sátrainkat, becsomagoltuk kemping felszerelésünket és átgurultunk túránk kiindulási pontjához. Egy kb. 7km-es menet elé néztünk, a Glow Worm alagúthoz. A gyalogút "bejáratánál" kis vízfolyáson kell átmenni. Mese nincs, cipő nélkül. Barátunk megjegyezte, hogy a természetbe csak tiszta lábbal szabad belépni! Milyen igaza van!

In the Wolgan valley

A Newnes területén kibányászott értékes olajpala elszállítását az 1906-1907 között épült vasút biztosította. A kanyargós nyompálya 536m szintkülönbséget hidalt át és 2 alagúttal is rendelkezett, ezek egyike a Glow Worm. A bányászat megszűnése után a síneket elbontották, de nyomai a mai napig felfedezhetőek; hol egy síndarab, máshol egy vízelvezető csatorna darabjai bukkannak elő. Az első pár km követi a nyomvonalat, amelyet mindössze 13 hónap alatt építettek ki ezen a nehéz terepen.

Up to the Glow Worm tunnel
Régi vízelvezető csatorna, Glow Worm alagút

Az ösvény az alagút előtt egy kanyonba vezet. Érdekes volt megfigyelni, hogy a domborzati viszonyok és az időjárás változása milyen eltérő növényzetet alakított ki néhány km-en belül.

Felfelé a Glow Worm alagúthoz
Felfelé a Glow Worm alagúthoz

Az alagút 400m hosszú, csapadékos időben patak folyik át rajta. A párás, sötét környezet megfelelő élőhelyet biztosít a Kék-hegység egyik érdekes lakója, a világító féreg (glow worm) számára. A férgek - mint a szentjánosbogár -, a sötétben fénylenek és a sok kis apró pontocska olyan hatást kelt, mintha a csillagos ég költözött volna be a falak közé. Lenyűgöző a látvány.

Glow Worm alagút

Ausztrália 8 különböző világító féreg hazája, ezenkívül egyedül Új-Zélandon élnek még ilyen állatok. Valójában nem féreg, hanem egy primitív légy, a fungus gnat lárvájáról beszélünk. A kifejlett egyedek csupán 2-3 napig élnek, a lárvák életciklusa hosszabb,  9 hónap. A testükben lévő enzim és pigment az oxigénnel keveredve kékeszöld fényt eredményez, amely vékony, átlátszó bőrükön keresztül láthatóvá válik. A fény odavonzza táplálékaikat és beleragadnak a férgek által termelt ragacsos szálakba. A barlangban tilos fényképezni, az alábbi képet a www.australiangeographic.com.au weboldaláról használtam fel.

Glow worms in the Glow Worm tunnel

Utunkat a növényzet mellett bámulatos homokkő képződmények is szegélyezték.

Wollemi National Park, Newnes camping plateau

Hazafelé (Sydney) megálltunk a Gátnál, amely múltbéli funkciója helyett a sziklamászók és "strandolók" titkos paradicsoma lett. Kevesen ismerik, tábla alig jelzi létezését. Hideg vízű tava, mesés környezete tökéletes hátteret biztosít az extrém sportot kedvelőknek. A tó túlpartjára átúszva és a sziklafalra felmászva ugrálhatunk a vízbe, vagy különböző hintákon repülhetünk bele a mély kékségbe. A tótól kicsit eltávolodva a sziklafalakat a mászás szerelmesei vették birtokukba. Aki úgy dönt, hogy felkeresi a Dam-et és kipróbálja mászó tudását, az alábbi honlapok segíthetnek a tájékozódásban:

http://www.thecrag.com/climbing/australia/blue-mountains/the-dams-cliffs

http://www.rockclimbingaustralia.com.au/

2018. április

The Dam
bottom of page